Muncitorii blocaţi de trupele ruse la centrala atomică de la Cernobîl au fost lăsaţi să plece acasă

După ce aproape au fost ţinuţi ostatici de către trupele ruseşti timp de mai bine de trei săptămâni, 64 de angajaţi blocaţi la centrala nucleară dezafectată de la Cernobîl, din Ucraina, au putut să plece.

Urmărește
497 afișări
Imaginea articolului Muncitorii blocaţi de trupele ruse la centrala atomică de la Cernobîl au fost lăsaţi să plece acasă

Sursa foto: MediafaxFoto

Cei 64 de angajaţi care au putut pleca de la Centrala de la Cernobîl au fost înlocuiţi de 46 de angajaţi care s-au oferit voluntar să meargă la centrală, potrivit BBC.

Aproximativ 200 de angajaţi în schimburi şi membri ai Gărzii Naţionale ucrainene au rămas blocaţi la centrală din 24 februarie, prima zi de război dintre Rusia şi Ucraina, când trupele ruseşti au pus stăpânire pe Centrala nucleară.

În condiţiile în care partea rusă nu a putut să le garanteze siguranţa în cazul în care ar fi încercat să părăsească centrala, muncitorii au rămas blocaţi, fără alimente şi medicamente. Aceştia au fost nevoiţi să doarmă pe tot ce au găsit, pe podea, pe mese şi pe câteva paturi mici de campanie, relatează sursa citată.

În timpul calvarului lor, uzina şi-a pierdut conexiunea la reţeaua electrică după ce luptele din regiune au deteriorat un cablu electric.

Au existat temeri că pierderea de energie ar putea duce la o defecţiune a sistemului de răcire pentru combustibilul nuclear uzat care este depozitat acolo, deşi experţii au declarat că un dezastru major este puţin probabil.

La Cernobîl a avut loc cel mai grav dezastru nuclear din lume în 1986, când unul dintre cele patru reactoare a explodat şi a lăsat scurgeri de material radioactiv în mediul înconjurător.

Centrala a continuat să funcţioneze până în anul 2000, când a fost, în cele din urmă, dezafectată.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici