Muzeul dedicat atentatelor de la 11 septembrie a fost inaugurat la New York - FOTO

Oraşul New York a inaugurat, joi, în prezenţa preşedintelui american Barack Obama muzeul atentatelor de la 11 septembrie, un "loc sacru de vindecare şi speranţă", aşa cum l-a numit liderul de la Casa Albă.

Urmărește
760 afișări
Imaginea articolului Muzeul dedicat atentatelor de la 11 septembrie a fost inaugurat la New York - FOTO

Muzeul dedicat atentatelor de la 11 septembrie a fost inaugurat la New York (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Câteva mii de familii ale victimelor, supravieţuitori, membri ai echipelor de salvare din perioada respectivă, Bill Clinton şi soţia sa, Hillary, Michelle Obama şi personalităţi locale s-au reunit în impresionantul "Foundation Hall" al muzeului subteran, construit pe locul unde se afla World Trade Center din Manhattan.

Obama a numit muzeul "un loc de vindecare şi speranţă". "Cei pe care i-am pierdut trăiesc în noi", naţiunea îi va onora "acum şi pentru totdeauna", a declarat preşedintele.

"Nimic nu ne poate dărâma, nimic nu poate să schimbe cine suntem noi, americanii", a adăugat el, aducând un omagiu "adevăratului spirit al lui 11 septembrie": "dragostea, compasiunea şi sacrificiul".

Obama a vizitat înainte muzeul împreună cu soţia sa, cu Bill şi Hillary Clinton, oprindu-se în faţa unei autospeciale de pompieri avariate în timpul atentatelor.

După inaugurare, muzeul, a cărui construcţie a costat 700 de milioane de dolari, va fi deschis 24 de ore din 24 timp de şase zile doar familiilor, riveranilor şi echipelor de salvare din perioada respectivă, înainte de deschiderea sa publicului larg, la 21 mai.

Vizita sa este o incursiune plină de emoţie până în interiorul World Trade Center (WTC).

Sunt expuse zeci de mii de suveniruri ale zilei de 11 septembrie, fotografii, documente sonore sau video. Între acestea se numără o pereche de încălţăminte care poartă încă urme de sânge uscat, o parte a unei antene a turnului nordic al WTC, mesaje lipite în perioada respectivă aproape peste tot de familiile care îşi căutau rudele şi jurnalele televizate de la momentul respectiv.

Este adus un omagiu fiecăreia dintre cele 2.983 de persoane ucise în atentatele din 11 septembrie 2001 şi în primul atentat împotriva WTC din 26 februarie 1993 (şase persoane).

Numeroasele înregistrări sonore, între care mesaje lăsate pe robot de newyorkezii blocaţi în turnuri, sunt bulversante.

Vizitatorul retrăieşte prin extrase sonore ultimele momente ale pasagerilor zborului 93, înainte ca teroriştii să prăbuşească avionul la Shanksville (Pennsylvania). Au fost iniţiate 37 de apeluri telefonice din avion.

Inaugurarea muzeului, unde intrarea va costa 24 de dolari, răspunde unui "angajament, acela ca o importantă parte a istoriei americane să nu fie uitată niciodată", a declarat joi preşedintele acestuia, Joe Daniels.

La 11 septembrie 2001, 19 terorişti ai Al-Qaida au intrat cu două avioane de linie deturnate în turnurile gemene ale WTC în cadrul unor atacuri coordonate, iar pe un al treilea l-au prăbuşit peste Pentagon, la Washington. Un al patrulea avion s-a prăbuşit pe un câmp din Penssylvania (est), pasagerii încercând să se lupte cu teroriştii.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici