„NATO a hotărât să blocheze cooperarea cu Rusia până în iunie. Iar acest lucru a fost anunţat de 1 aprilie”, ziua păcălelor, a scris Dmitri Rogozin, vicepremierul rus însărcinat cu coordonarea complexului militaro-industrial, fost ambasador la Alianţa Nord-Atlantică.
„Ultima dată (în 2008), s-au blocat timp de trei luni, iar până în decembrie s-au deblocat. Asta înseamnă că este război rece, ei îngheaţă”, a continuat oficialul, care figurează pe listele cu persoane vizate de sancţiuni ţintite – constând în blocarea averilor şi impunearea unor interdicţii de călătorie – ale Statelor Unite şi Uniunii Europene (UE).
„Instincte de bază din timpul Războiului Rece s-au trezit la NATO şi sunt alimentate de retorica «Alianţa (Nord-Atlantică) este în pericol!»”, a scris actualul reprezentant rus la NATO Aleksandr Gruşko, într-un mesaj în engleză postat pe contul de Twitter al reprezentanţei.
„Contribuabilii se pare că-şi vor deschide portofelele pentru a finanţa jocuri militare”, adaugă el în acest mesaj.
NATO şi-a suspendat marţi, la Bruxelles, cooperarea civilă şi militară cu Rusia, ca reacţie faţă de anexarea peninsulei ucrainene Crimeea de către Moscova.
Alianţa Nord-Atlantică s-a declarat „pregătită” să adopte măsurile necesare în vederea contracarării oricărei ameninţări cu o agresiune, răspunzând îngrijorărilor Poloniei şi statlor baltice.
Această escaladare între Rusia şi Occident este fără precedent de la Războiul Rece.