NATO ar putea crea un departament de comunicare pentru contracararea propagandei ruse

Alianţa Nord-Atlantică analizează posibilitatea de a crea un departament special de comunicare pentru contracararea presupusei campanii ruse de propagandă prin televiziune şi Internet, informează site-ul agenţiei Reuters.

Urmărește
813 afișări
Imaginea articolului NATO ar putea crea un departament de comunicare pentru contracararea propagandei ruse

NATO ar putea crea un departament de comunicare pentru contracararea propagandei ruse

NATO şi Uniunea Europeană au exprimat preocupări privind utilizarea de către Rusia a televiziunilor şi Internetului pentru o campanie deliberată care ar viza dezinformarea. UE a creat în 2015 un departament special pentru combaterea propagandei ruse.

Un proiect al NATO obţinut de agenţia Reuters relevă planuri de creare a unui departament special pentru folosirea unor tactici militare în scopul înţelegerii adversarilor şi influenţării publicului străin. Documentul de 23 de pagini, parte a unui plan amplu al NATO, reprezintă însă un subiect sensibil.

"NATO analizează modalităţi strategice care să fie transpuse în cuvinte şi acţiuni adaptate în mod adecvat, cultural, pentru a fi acceptate de un public larg şi a contracara campaniile rivalilor", precizează documentul.

Ideea unei campanii NATO este favorizată de Marea Britanie şi de alte ţări, dar Statele Unite susţin că au o atitudine reticentă faţă de utilizarea propagandei.

Oficialii NATO argumentează că cele 28 de state democratice şi-au construit credibilitatea pe transparenţă şi adevăr.

"Unul din principalele principii ale NATO este că nu putem contracara propaganda prin propagandă", a declarat Oana Lungescu, purtătorul de cuvânt al Alianţei Nord-Atlantice, citată de Reuters.

Rusia a creat un trust media care are sute de jurnalişti, Sputnik, în scopul contracarării agresivei propagande occidentale. De asemenea, Moscova este foarte activă pe Internet, inclusiv pe site-uri de socializare şi pe bloguri.

La rândul său, NATO ar putea declasifica mai rapid imagini pentru a fi utilizate în momentul emiterii avertismentelor de securitate şi va intensifica activităţile de comunicaţii în medii de socializare online.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici