Decizia a fost luată în urma anunţurilor făcute de autorităţi cu privire la deteriorarea unui cablu de telecomunicaţii din Marea Baltică care leagă Suedia şi Estonia şi a unei conducte şi a unui cablu finlandezo-estonian. Toate incidentele au avut loc aproximativ în aceeaşi perioadă, la începutul acestei luni.
„Măsurile sporite includ zboruri suplimentare de supraveghere şi recunoaştere, inclusiv cu avioane de patrulare maritimă, avioane NATO AWACS şi drone. O flotă de patru nave NATO de vânătoare de mine este, de asemenea, trimisă în zonă”, a anunţat NATO prin intermediul unui comunicat.
Oficialii din ţările implicate au declarat că nu au ajuns încă la concluzii ferme cu privire la autorii avariilor sau dacă acestea au fost accidentale sau deliberate.
„Continuăm să monitorizăm îndeaproape situaţia şi rămânem în contact strâns cu aliaţii noştri Estonia şi Finlanda, precum şi cu partenerul nostru Suedia”, a declarat purtătorul de cuvânt al NATO, Dylan White.
NATO, Uniunea Europeană şi guvernele naţionale au făcut din protecţia conductelor şi a cablurilor submarine o prioritate ridicată după exploziile din septembrie 2022 care au rupt conductele Nord Stream de sub Marea Baltică şi au întrerupt aprovizionarea Europei cu gaz rusesc.
Anchetatorii au declarat că acele explozii au fost un act de sabotaj, dar nu au decis cine a fost responsabil.