- Home
- Externe
- (13.08.2021, 19:04)
- Mihai Draghici
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
NATO va oferi susţinere Administraţiei din Afganistan. Talibanii se aproprie de capitala Kabul
- Alianţa Nord-Atlantică anunţă că va continua să ofere susţinere Administraţiei din Afganistan.
- Jens Stoltenberg: "Obiectivul nostru este că susţinem Administraţia afgană şi forţele de securitate cât se poate de mult".
Urmărește
2003 afișări
NATO va oferi susţinere Administraţiei din Afganistan. Talibanii se aproprie de capitala Kabul
Alianţa Nord-Atlantică va continua să susţină "cât se poate de mult" Administraţia de la Kabul şi serviciile de securitate afgane, afirmă secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, avertizându-i pe liderii insurgenţilor talibani şi pledând pentru găsirea unei soluţii politice la conflict.
„Aliaţii din cadrul NATO s-au reunit astăzi în cadrul Consiliului Nord-Atlantic pentru consultări pe tema situaţiei din Afganistan. Continuăm să evaluăm evoluţiile de pe teren şi suntem în contact constant cu autorităţile afgane şi cu restul comunităţii internaţionale", a declarat vineri Jens Stoltenberg, conform unui comunicat postat pe site-ul NATO şi vizualizat de MEDIAFAX.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Știi cum procedezi duminică, pe 24. Te duci la vot și cauți Trump pe buletin. Cu Nicu și Marcel rămâne cum am stabilit
-
Adrian Sârbu: Ştii cum procedezi duminică, pe 24. Te duci la vot şi cauţi Trump pe buletin. Cu Nicu şi Marcel rămâne cum am stabilit
-
Ciucă: Al doilea zbor privat plătit de Nordis pentru Ciolacu, acum la Madrid. Menţin apelul să se retragă
-
Donald Trusk avertizează că ameninţarea unui război global este „serioasă şi reală”
„Obiectivul nostru este că susţinem Administraţia afgană şi forţele de securitate cât se poate de mult. Siguranţa personalului nostru este extrem de importantă. NATO va menţine prezenţa diplomatică la Kabul şi va continua să se adapteze în funcţie de necesităţi", a precizat Jens Stoltenberg.
„Aliaţii din cadrul NATO sunt profund preocupaţi de nivelul ridicat de violenţă cauzat de ofensiva talibanilor, inclusiv de atacurile asupra civililor, de asasinatele punctuale şi de informaţiile referitoare la alte abuzuri grave în materie de drepturile omului. Talibanii trebuie să înţeleagă că nu vor fi recunoscuţi de comunitatea internaţională dacă preiau puterea cu forţa. Noi menţinem angajamentul de a susţine identificarea unei soluţii politice la conflict", a subliniat secretarul general NATO.
Statele Unite au decis vineri retrimiterea a 3.000 de militari în Afganistan, pentru a facilita evacuarea cetăţenilor americani, inclusiv a celor mai mulţi membri ai personalului diplomatic. "Este vorba de o pregătire prudentă. Vrem să ne asigurăm că avem capabilităţi suficiente pentru orice situaţie de urgenţă", a declarat John Kirby, purtătorul de cuvânt al Pentagonului.
De asemenea, Marea Britanie va retrimite 600 de militari în Kabul, pentru operaţiuni de repatriere a cetăţenilor britanici. Premierul Marii Britanii, Boris Johnson, a convocat o reuniune de urgenţă pe tema conflictului din Afganistan, iar ministrul britanic al Apărării, Ben Wallace, a criticat decizia fostului preşedinte american Donald Trump de retragere a trupelor SUA din Afganistan. „Când au luat Statele Unite decizia, în calitatea de naţiune principală, noi toţi am fost nevoiţi să ne retragem, în contextul configurării trupelor. Însă în perioada acordului semnat de Donald Trump cu talibanii, eu am simţit că această abordare era o greşeală. Noi toţi, întreaga comunitate internaţională probabil suportăm consecinţele deciziei", a afirmat Benn Wallace. Ministrul britanic al Apărării a avertizat că decizia Administraţiei Donald Trump riscă să transforme Afganistanul într-o bază a terorismului internaţional. "Nu este momentul corect, nici decizia corectă, deoarece reţeaua Al-Qaida probabil va reveni", a subliniat Ben Wallace.
Situaţia de securitate din Afganistan s-a agravat în ultimele zile. Combatanţii talibani au ocupat 18 dintre cele 34 de capitale provinciale, inclusiv oraşele Kandahar şi Herat, al doilea, respectiv al treilea ca mărime din Afganistan. Talibanii au intensificat atacurile şi asupra capitalei ţării, Kabul.
Preşedintele afgan, Ashraf Ghani, a denunţat decizia Statelor Unite de a retrage "brusc" trupele din Afganistan, explicând că aceasta este principala cauză a deteriorării situaţiei în materie de securitate. „Situaţia actuală este cauzată de hotărârea luată în mod brusc" de Statele Unite privind retragerea trupelor din Afganistan, a afirmat preşedintele Ashraf Ghani. De altfel, Ashraf Ghani a acuzat Statele Unite că au impulsionat "distrugerea" Afganistanului prin "legitimarea" insurgenţilor talibani, cu care Washingtonul a negociat direct şi a semnat în 2020 un acord de pace.
Administraţia de la Kabul a propus, în cadrul negocierilor care se derulează în Qatar, împărţirea puterii cu Mişcarea talibanilor, în schimbul încetării confruntărilor militare în Afganistan, au declarat surse guvernamentale de la Kabul.
Citește pe alephnews.ro: Donald Tusk, premierul Poloniei, avertizează că amenințarea unui Al Treilea Război Mondial este „serioasă și reală”
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Intră România în Schengen din ianuarie? Momentul decisiv ar putea fi reprezentat de discuția de la Budapesta
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Lumină misterioasă pe cerul Ploieștiului, noaptea, la ora 23:57. 'Odată cu acest sunet dubios, s-a întrerupt și emisia la TV'
CANCAN.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe