Nave NATO, inclusiv din România, efectuează exerciţii de reacţie rapidă în Marea Neagră pentru apărarea "suveranităţii naţionale"

Nave din cadrul Forţei maritime de reacţie rapidă a NATO efectuează săptămâna aceasta exerciţii împreună cu Forţele navale române, în Marea Neagră, în scopul intensificării abilităţii Alianţei Nord-Atlantice de a proteja "suveranitatea naţională" prin apărarea colectivă.

Urmărește
7889 afișări
Imaginea articolului Nave NATO, inclusiv din România, efectuează exerciţii de reacţie rapidă în Marea Neagră pentru apărarea "suveranităţii naţionale"

Nave NATO, inclusiv din România, efectuează exerciţii de reacţie rapidă în Marea Neagră

Două dintre cele patru grupuri maritime NATO pentru reacţie rapidă efectuează un exerciţiu cu Forţele navale române săptămâna aceasta, în Marea Neagră, "în scopul creşterii interoperabilităţii şi al intensificării capacităţii Alianţei Nord-Atlantice de a proteja suveranitatea naţională prin apărarea colectivă. Exerciţiile de acest fel fac parte din măsurile specifice pentru o prezenţă maritimă intensificată în regiune", se arată într-un comunicat postat pe site-ul NATO.

"Grupul maritim NATO Doi (SNMG2) şi Grupul maritim NATO pentru contracararea minelor Doi (SNMCMG2) sunt formate în prezent din şase nave din Marea Britanie, România şi Turcia. După escalele făcute în România, aceste nave efectuează în prezent exerciţii în scopul creşterii interoperabilităţii şi pentru deprinderea unor abilităţi, inclusiv în privinţa apărării aeriene, activităţilor avansate de navigaţie, comunicaţii şi neutralizarea minelor", precizează Alianţa Nord-Atlantică.

"Este esenţial ca NATO şi naţiunile aliate să acţioneze colectiv, pentru asigurarea unei prezenţe maritime puternice în apele internaţionale din Marea Neagră. Efectuarea de exerciţii şi activităţile operaţionale în regiune asigură libertatea de navigaţie şi consolidează apărarea colectivă", a declarat comandantul Grupului maritim NATO Doi (SNMG2), comandorul britanic Mike Utley.

"Regiunea Mării Negre are o importanţă strategică pentru toate naţiunile riverane. Zona internaţională se învecinează cu trei naţiuni aliate şi cu două naţiuni partenere. NATO efectuează exerciţii şi operaţiuni în Marea Neagră în scopul menţinerii unei prezenţe credibile şi a unor capabilităţi defensive eficiente, în conformitate cu obligaţiile tratatelor", subliniază Alianţa Nord-Atlantică.

În urmă cu câteva luni, surse citate de presa germană anunţau că Alianţa Nord-Atlantică pregăteşte măsuri militare împotriva Rusiei, acuzată de încălcarea Tratatului Forţelor Nucleare Intermediare (INF) prin instalarea unor sisteme de rachete care prezintă riscuri pentru baze NATO din Europa. Un purtător de cuvânt al NATO a refuzat să confirme existenţa planului, recunoscând însă că există o stare de "gravă preocupare" în legătură cu respectarea de către Rusia a Tratatului Forţelor Nucleare Intermediare (INF), care, printre altele, interzice fabricarea şi deţinerea de rachete nucleare cu raze de acţiune între 500 şi 5.500 de kilometri. Statele Unite acuză Rusia de încălcarea Tratatului Forţelor Nucleare Intermediare (INF) prin instalarea unor sisteme de rachete care prezintă riscuri pentru baze NATO din Europa şi pentru Statele Unite. Administraţia Vladimir Putin a instalat, în februarie 2017, sisteme de rachete de croazieră în cel puţin două zone, inclusiv în baza militară Kapustin Iar(Volgograd), la circa 500 de kilometri nord-est de ţărmul Mării Negre. Tot în februarie 2017, Moscova a semnalat mobilizarea de trupe în Extremul Orient rus, în Ciukotka, la circa 80 de kilometri de statul american Alaska. Potrivit unor oficiali din cadrul serviciilor de informaţii americane citaţi de cotidianul The New York Times, rachetele de croazieră instalate de Rusia sunt de tip SSC-X-8, cu raza de acţiune de circa 3.000 de kilometri.

Alianţa Nord-Atlantică a aprobat în 2016 un plan de consolidare a prezenţei militare în Europa de Est, prin desfăşurarea a mii de militari în Polonia şi în ţările baltice. O structură multinaţională NATO ar urma să fie staţionată în România. În plus, Alianţa a preluat controlul asupra sistemului antirachetă, care include nave americane dotate cu sisteme antibalistice în largul Spaniei, un radar în Turcia şi elementele de interceptare din România.

Rusia a avertizat în mai multe rânduri că este "extrem de preocupată" de instalarea sistemelor antibalistice NATO în România şi Polonia, afirmând că sunt interzise prin Tratatul privind Forţele nucleare intermediare (INF) şi avertizând că va lua măsuri pentru a se apăra.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici

/**/