Netanyahu nu renunţă: Tensiunile în Gaza nu se vor încheia până când obiectivele războiului nu vor fi atinse

  • Prim-ministrul israelian, Benjamin Netanyahu, a insistat asupra distrugerii Hamas şi a afirmat că Israelul nu îşi schimbă cerinţele pentru a pune capăt războiului din Gaza.
  • Anunţul vine la o zi după ce preşedintele american Joe Biden a declarat că Israelul a oferit o propunere grupării Hamas.
Urmărește
3863 afișări
Imaginea articolului Netanyahu nu renunţă: Tensiunile în Gaza nu se vor încheia până când obiectivele războiului nu vor fi atinse

Netanyahu nu renunţă: Tensiunile în Gaza nu se vor încheia până când Hamas nu va fi distrus

Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a declarat sâmbătă că nu poate exista o încetare permanentă a focului în Gaza până când Hamas nu va fi distrus, punând sub semnul întrebării o parte esenţială a unei propuneri de armistiţiu pe care preşedintele american Joe Biden a declarat că Israelul însuşi a făcut-o, notează agenţia Reuters.

Biden a declarat vineri că Israelul a propus un acord în trei faze, care ar începe cu un armistiţiu iniţial de şase săptămâni, cu o retragere militară parţială a Israelului şi eliberarea unor ostatici, în timp ce cele două părţi negociază „o încetare permanentă a ostilităţilor”.

Într-o declaraţie emisă sâmbătă, premierul Netanyahu a subliniat că încetarea ostilităţilor va avea loc atunci când toate condiţiile Israelului vor fi îndeplinite, potrivit The Guardian.

„Condiţiile Israelului pentru a pune capăt războiului nu s-au schimbat: distrugerea capacităţilor militare şi de guvernare ale Hamas, eliberarea tuturor ostaticilor şi asigurarea faptului că Gaza nu mai reprezintă o ameninţare pentru Israel”, a spus acesta. 

„Ideea că Israelul va fi de acord cu o încetare permanentă a focului înainte ca aceste condiţii să fie îndeplinite este un nonsens”, este poziţia lui Netanyahu, potrivit Sky News.

Gruparea Hamas a declarat vineri că este gata să se angajeze „în mod pozitiv şi constructiv”, dar unul dintre oficialii de rang înalt ai grupării, Mahmoud Mardawi, a declarat într-un interviu acordat televiziunii din Qatar că nu a primit încă detaliile propunerii.

Tensiunile între Israel şi Hamas au debutat în data de 7 octombrie 2023, atunci când Hamas a lansat un atac în sudul Israelului, în urma căruia au murit peste 1200 de persoane. Potrivit autorităţilor sanitare palestiniene, până în prezent, atacurile frecvente ale Israelului împotriva Hamas în Fâşia Gaza au cauzat o foamete generalizată şi a ucis peste 36.000 de persoane, majoritatea fiind civili.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici