New York Times: Tot mai multe state, inclusiv SUA, folosesc programe "spyware" pentru spionarea dizidenţilor

Unele companii, inclusiv din SUA, ajută autorităţile de spionaj la dezvoltarea propriilor instrumente de supraveghere digitală, care sunt capabile chiar şi să eludeze măsurile de securitate avansate, cum ar fi criptarea. Aceste instrumente sunt folosite pentru supravegherea dizidenţilor, însă unele state le folosesc pentru a reduce la tăcere vocile critice, din interiorul cât şi din afara graniţelor, se afirmă într-un amplu material publicat de cotidianul New York Times pe pagina electronică.

Urmărește
2085 afișări
Imaginea articolului New York Times: Tot mai multe state, inclusiv SUA, folosesc programe "spyware" pentru spionarea dizidenţilor

New York Times: Tot mai multe state, inclusiv SUA, folosesc programe "spyware" pentru spionarea dizidenţilor (Imagine: Shutterstock)

Potrivit New York Times, zeci de companii, printre care NSO Group şi Cellebrite din Israel, Finfisher din Germania şi Hacking Team din Italia, vând instrumente de spionaj digitale pentru diverse guverne.

În ultimii cinci ani, Ahmed Mansoor, un activist pentru drepturile omului în Emiratele Arabe Unite, a fost închis şi concediat de la locul de muncă, paşaportul său a fost confiscat, maşina furată, e-mailul spart, iar din contul său bancar au fost sustraşi 140.000 de dolari. De asemenea, a fost bătut, de două ori, în aceeaşi săptămână.

În anul 2011, în timpul revoltelor din lumea arabă, Mansoor a fost arestat, fiind acuzat de insultarea liderilor Emiratelor Arabe Unite, însă a fost rapid eliberat în urma presiunii internaţionale. Împreună cu alte persoane, acesta a cerut dreptul la vot universal.

Bill Marczak, cercetător principal la Citizen Lab din cadrul Universităţii din Toronto, care se ocupă cu urmărirea modului de răspândire a programelor spion în întreaga lume, a declarat că "Orice guvern care vrea programe de tip spyware fie îl va cumpăra direct sau poate angaja pe cineva să-l dezvolte pentru el. Iar când observăm că şi cele mai sărace state au programe de tip spyware, este clar banii nu mai sunt o barieră."

Marczak a examinat e-mailuri lui Mansoor şi a constatat că, înainte de arestarea sa, el a fost vizat de programe de tip spyware vândute de către Finfisher şi Hacking Team.

Noi dovezi sugerează că autorităţile din Emirate ar putea fi acum în curs de dezvoltare a unui program de spyware personalizat, a mai declarat Marczak.

Citizen Lab intenţionează să publice luni mai multe detalii despre programele spion folosite de autorităţile din statul arab.

Emiratele Arabe Unite încearcă să prezinte imaginea unui stat progresist în Orientul Mijlociu, punând accentul pe fondurile considerabile alocate pentru ajutorul extern şi eforturile pentru acordarea de drepturi femeilor. Pe de altă parte, activiştii pentru drepturile omului spun acest stat este foarte agresiv în încercarea de a neutraliza dizidenţii.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici