- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
ÎNCEPE RĂZBOIUL? Mai multe blindate, distruse de avioanele franceze în Libia. Ce ţări mai vor să participe la acţiunile militare - VIDEO
Avioanele franceze au efectuat patru raiduri aeriene în total, sâmbătă, în Libia, distrugând mai multe blindate ale forţelor loiale colonelului Muammar Kadhafi, a anunţat în cursul serii o sursă militară franceză.
ÎNCEPE RĂZBOIUL? Sarkozy anunţă intervenţia avioanelor franceze în Libia (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Potrivit Statului Major al armatei, un prim atac a avut loc în jurul orei 16.45 GMT (18.45 ora României) împotriva "unui vehicul libian identificat clar ca aparţinând forţelor pro-Kadhafi".
În orele următoare, avioanele franceze, Rafale şi Mirage 2000, au efectuat alte trei tiruri, distrugând "mai multe blindate" ale forţelor libiene în regiunea Benghazi (estul ţării), a anunţat o sursă militară.
Potrivit aceleiaşi surse, operaţiunile urmează să continue pe parcursul nopţii.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Răspunde Guvernul Ciolacu 2 așteptărilor TALE, ca administrator al României în 2025? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Crin Antonescu: „Este evident că am încredere în Marcel Ciolacu"
-
Crin Antonescu, despre Călin Georgescu: Discursul lui aminteşte de retorica lui Hitler din anii '30
-
Crin Antonescu: Ceea ce am vrut a fost un calendar oficial, nu pe surse, datele alegerilor
- 19.22 - Primul atac aerian francez a vizat un vehicul al forţelor lui Kadhafi
"În jurul orei 17.45 (18.45 ora României), a fost efectuat un tir asupra unui vehicul libian identificat clar ca aparţinând forţelor pro-Kadhafi", a declarat pentru postul de televiziune BFMTV colonelul Thierry Burckhard, purtătorul de cuvânt al Statului Major al armatei.
Întrebat despre o eventuală ripostă, el a afirmat că nu are "niciun raport care să menţioneze o ripostă a forţelor libiene".
"A avut loc un tir la ora 17.45 asupra unui vehicul nedeterminat", anunţase anterior colonelul Burckhard, în cadrul unei conferinţe de presă.
Avioanele franceze survolează sâmbătă Libia pentru a împiedica "atacuri aeriene" ale forţelor lui Muammar Kadhafi asupra Benghazi şi sunt "pregătite să intervină împotriva blindatelor", a declarat sâmbătă preşedintele francez Nicolas Sarkozy, la încheierea unui summit la Paris.
"În acord cu partenerii noştri, forţele noastre aeriene se vor opune oricărei agresiuni din partea avioanelor colonelului Kadhafi împotriva populaţiei din Benghazi. De acum avioanele noastre împiedică atacurile aeriene asupra oraşului", a declarat Nicolas Sarkozy.
"De acum alte avioane, franceze, sunt pregătite să intervină împotriva blindatelor care ameninţă civilii dezarmaţi", a adăugat el.
"Mai este timp pentru ca Muammar Kadhafi să evite ce este mai rău, conformându-se fără întârziere şi fără rezerve tuturor cerinţelor comunităţii internaţionale", a declarat Sarkozy la încheierea unui summit al liderilor occidentali şi arabi la palatul Elysée.
"Poarta diplomaţiei se va redeschide în momentul în care agresiunile vor înceta", a continuat el.
"Astăzi, intervenim în Libia sub mandatul Consiliului de Securitate al ONU. Împreună cu partenerii noştri, în special partenerii noştri arabi, vom face acest lucru pentru a proteja populaţia civilă de nebunia ucigaşă a unui regim care, asasinându-şi propriul popor, a pierdut orice legitimitate", a subliniat liderul francez.
"Intervenim pentru a permite poporului libian să îşi aleagă el însuşi destinul. Acesta nu va fi privat de drepturile sale prin violenţă şi teroare", a insistat el.
- 19.18 - Aproximativ 20 de aeronave, implicate în operaţiunea de sâmbătă
"Aproximativ 20 de aeronave" sunt implicate în total în operaţiunea declanşată sâmbătă de armata franceză în Libia, în cadrul aplicării rezoluţiei votate joi seara de ONU, în timp ce portavionul Charles de Gaulle va pleca duminică de la Toulon, a anunţat purtătorul de cuvânt al Statului Major francez, colonelul Thierry Burckhard.
Portavionul cu propulsie nucleară Charles de Gaulle, singurul de care dispune marina franceză, este la Toulon (sudul Franţei), după ce a încheiat o misiune în Oceanul Indian. Acesta va pleca împreună cu două fregate, Dupleix şi Aconit, şi petrolierul de realimentare La Meuse, a precizat în cursul unei conferinţe de presă purtătorul de cuvânt al Statului Major colonelul Thierry Burckhard. Portavionul va transporta aeronave Rafale şi Super Etendard modernizate.
Printre cele 20 de aeronave implicate în operaţiunea în curs, a adăugat Burckhard, se numără opt Rafale, două Mirage 2000-D, două Mirage 2000-5 precum şi avioane de alimentare şi avioane-radar Awacs.
Dacă va fi necesar, avioane de vânătoare vor putea ataca obiective militare libiene "care pun în pericol populaţia civilă", între care eventuale tancuri, a declarat el.
- 19.08 - Obama: "Coaliţia noastră este pregătită să acţioneze" în Libia
"Coaliţia noastră este pregătită să acţioneze " în Libia, a afirmat sâmbătă preşedintele Statelor Unite, Barack Obama, adăugând că "poporul libian trebuie protejat ", potrivit declaraţiilor sale după întâlnirea cu omologul său brazilian Dilma Roussef, la Brasilia.
"Poporul libian trebuie să fie protejat, iar în absenţa unui încetări imediate a violenţei împotriva civililor, coaliţia noastră este pregătită să acţioneze, şi să acţioneze urgent", a declarat Obama.
- 19.04 - Hillary Clinton: SUA vor contribui la eforturile militare împotriva lui Muammar Kadhafi
Statele Unite au "capacităţi unice", adică mijloace militare de care nu dispun aliaţii lor, şi le vor aduce în coaliţia împotriva liderului libian Muammar Kadhafi, a declarat, sâmbătă, la Paris secretarul american de Stat, Hillary Clinton.
"America are capacităţi unice şi le va aduce" în cadrul efortului militar al aliaţilor, a declarat ea în faţa presei.
"Vom susţine o coaliţie internaţională care ia toate măsurile militare pentru aplicarea rezoluţiei 1.973" adoptată de Consiliul de Securitate al ONU şi care cere încetarea imediată a atacurilor lui Kadhafi împotriva populaţiei libiene, a adăugat ea.
"Kadhafi continuă să sfideze lumea, atacurile asupra civililor continuă, orice întârziere va pune şi mai mult în pericol civilii", a apreciat Clinton la încheierea summitului internaţional de la Paris.
- 18.47 - Berlusconi: Roma îşi pune la dispoziţie bazele aeriene pentru operaţiunile din Libia
"Pentru moment, Italia îşi pune la dispoziţie bazele şi, prin participarea noastră la coordonarea operaţiunilor, se va putea cere o participare a mijloacelor noastre", a declarat şeful Guvernului italian în cadrul unei conferinţe de presă la ambasada Italiei la Paris, la încheierea summitului convocat la Elysee pe tema situaţiei din Libia.
Coordonarea operaţiunilor "va fi realizată probabil de la baza NATO din Neapole", a afirmat el.
- 18.05 - David Cameron: "A venit timpul să se treacă la acţiune" în Libia
Premierul britanic, David Cameron, a apreciat, sâmbătă, că a venit momentul să se "treacă la acţiune" în Libia, într-un interviu acordat televiziunilor britanice la ieşirea de la summitul organizat la Paris.
"Kadhafi a vrut acest lucru. El a minţit comunitatea internaţională, el a promis încetarea focului, el a încălcat armistiţiul. A continuat să îşi brutalizeze propriul popor. A venit, deci, timpul să trecem la acţiune. Este urgent", a declarat premierul conservator într-un scurt interviu pentru BBC şi Sky News.
Liderul libian Muammar Kadhafi "nu şi-a respectat promisiunile", a insistat el, referindu-se la încetarea focului anunţată de Tripoli la scurt timp după adoptarea, joi seara, a rezoluţiei ONU, care autorizează o intervenţie împotriva regimului libian.
"Trebuie să punem în aplicare voinţa Naţiunilor Unite şi nu putem permite ca masacrarea civililor să continue", a apreciat şeful Guvernului britanic.
"Acest lucru trebuie să înceteze. Trebuie să îl facem să suporte consecinţele", a adăugat Cameron, referindu-se la colonelul Kadhafi. "Cred că este de o importanţă vitală să trecem la acţiune în mod urgent", a continuat el.
"Cu Naţiunile Unite în spatele nostru, cu legalitatea evidentă a acestei acţiuni şi cu ţări din regiune care ne susţin, este corect să acţionăm. Pericole există, bineînţeles. Există dificultăţi. Vor fi întotdeauna consecinţe neprevăzute dar este mai bine să acţionăm decât să riscăm să suportăm consecinţele lipsei de acţiune, care ar fi continuarea masacrării civililor cu acest dictator care ia în derâdere Naţiunile Unite şi voinţa acestora", a declarat Cameron.
- 17.52 - Ţările care vor să participe la operaţiunile militare din Libia
Qatarul şi mai multe ţări europene, între care Belgia, Olanda, Danemarca şi Norvegia, şi-au confirmat sâmbătă, în cadrul unui summit extraordinar organizat la Paris, voinţa de a participa la operaţiunile militare din Libia, au anunţat surse diplomatice.
Preşedintele Nicolas Sarkozy a anunţat la încheierea acestui summit internaţional că avioanele franceze survolează deja Libia pentru a împiedica orice atac aerian asupra oraşului Benghazi, fieful revoltei. El a adăugat că aviaţia franceză este, de asemenea, pregătită să atace blindate.
În cursul acestei reuniuni, Qatarul şi-a confirmat intenţia de a participa la operaţiuni militare, potrivit diplomaţilor. În afară de Franţa şi Marea Britanie, liderii acestei ofensive diplomatico-militare în Europa, Belgia, Olanda, Danemarca şi Norvegia şi-au confirmat participarea.
În afara Europei, Canada a anunţat că va trimite şapte avioane de vânătoare pentru această operaţiune. Poziţia Statelor Unite, care susţine această operaţiune, nu este pentru moment definită clar.
Pe de altă parte, premierul grec Andreas Papandreou a declarat în cursul unui summit la Paris că ţara sa ar putea să pună la dispoziţia coaliţiei bazele din Grecia, potrivit aceleiaşi surse.
- 17.39 - Mişcări de avioane la bazele aeriene italiene
Mişcări de avioane au fost semnalate la mai multe baze aeriene din nordul şi sudul Italiei, sâmbătă, în aşteptarea declanşării probabile a unor raiduri aeriene împotriva regimului lui Muammar Kadhafi.
Potrivit agenţiei italiene Ansa, trei avioane Awacs sunt pregătite să decoleze la Trapani (vestul Siciliei), unde se află, de asemenea, avioane Tornado ECR italiene, care de obicei sunt staţionate la Piacenza (nord) şi sunt specializate în distrugerea apărării antirachetă şi radarelor, precum şi aeronave Tornado IDS de atac de la Ghedi (nord) şi avioane de vânătoare Eurofighter de la Grosseto (centru).
Pe de altă parte, şase avioane F-16 daneze au ajuns la baza de la Sigonella (sud-estul Siciliei), în timp ce prefectul din Pordenone (Veneţia, nord) a anunţat sosirea în curând a unor avioane americane la baza Aviano, potrivit Ansa.
Un avion militar a ajuns în cursul după-amiezii la baza Trapani, ceea ce ridică la opt numărul total al avioanelor canadiene prezente la baza siciliană.
- 16.42 - Avioane franceze desfăşoară misiuni de recunoaştere în Libia
Mai multe avioane de vânătoare Rafale ale armatei franceze survolau sâmbătă "întregul teritoriu libian" în cadrul unor misiuni de recunoaştere, a declarat o sursă militară franceză.
Avioanele Rafale au decolat la începutul după-amiezii de la baza Saint-Dizier, din estul Franţei, unde sunt staţionate de obicei.
Potrivit sursei citate, aceste "misiuni de recunoaştere" vor dura toată după-amiaza de sâmbătă şi avioanele Rafale nu au întâmpinat nicio dificultate după mai multe ore în care au survolat teritoriul libian.
Avioanele Rafale sunt concepute pentru misiuni de bombardare, de recunoaştere şi de apărare aeriană.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.