Noi DEZVĂLUIRI legate de prăbuşirea zborului MH17: Un lider separatist recunoaşte că rebelii au sisteme de rachetă de tip Buk

Unul dintre liderii separatişti proruşi din estul Ucrainei a admis miercuri, pentru prima dată, o potenţială responsabilitate a trupelor pe care le conduce în tirul de rachetă sol-aer care a atins avionul ce efectua zborul MH17, relatează le Monde în ediţia electronică.

Urmărește
1930 afișări
Imaginea articolului Noi DEZVĂLUIRI legate de prăbuşirea zborului MH17: Un lider separatist recunoaşte că rebelii au sisteme de rachetă de tip Buk

Noi DEZVĂLUIRI legate de prăbuşirea zborului MH17 Un lider separatist recunoaşte că rebelii au sisteme de rachetă de tip Buk (Imagine: Wikipedia)

Comandantul "Batalionului Vostok" Aleksandr Hodakovski a recunoscut pe 23 iulie, într-un interviu pentru agenţia de presă Reuters, că rebelii deţin rachete aeriene de tip Buk de fabricaţie rusească, asemănătoare celei care se presupune că a doborât avionul malaysian în zbor, omorând 298 de persoane. În acest interviu, Hodakovski admite că a auzit vorbindu-se depre o baterie de rachete trimisă în această zonă din Lugansk, alt fief separatist.

"Ştiam că a fost adus un (sistem de tip) Buk de la Lugansk. Mi s-a spus atunci că acest Buk a fost trimis «republicii populare Lugansk». Eram la curent cu prezenţa acestei baterii Buk. Mi s-a vorbit despre ea. Cred că după aceea a fost trimisă acolo de unde a fost adusă (...), pentru a şterge urmele prezenţei ei", declara el.

Liderul separatist nu exclude nici ca racheta care a atins avionul de linie să fi fost adusă din Rusia. "Ucraina a fost informată că voluntarii deţineau această tehnologie mulţumită Rusiei", a spus el, precizând că separatiştii au preluat controlul, în ultimele luni, asupra unor sisteme de rachete de acest tip de la forţele guvernamentale - cel puţin patru -, dar că niciunul nu era operaţional.

"Nu spun că Rusia a dat (rebelilor) o asemenea rachetă, dar, dacă mi-ar fi propus mie una, eu aş fi acceptat-o. Dar nu aş fi utilizat-o împotriva unei ţinte inofensive, aş fi tras-o doar pentru a proteja vieţi, în cazul unui atac aerian", a spus el.

Astfel Hodakovski se delimitează în mod clar de linia insurgenţilor proruşi, care afirmau până acum că nu au deţinut vreodată asemenea rachete de tip sol-aer. El contrazice totodată afirmaţiile liderilor "republicii" de la Doneţk, mai ales pe cele ale lui Igor Strelkov, "ministrul apărării", cu care-şi dispută, de la începutul conflictului din estul Ucrainei, conducerea militară a mişcării separatiste.

Aleksandr Borodai, "premierul republicii" de la Doneţk, a reafirmat joi că separatiştii nu deţin acest tip de armament, într-un interviu pentru BBC. "Nu avem (sisteme de rachete de tip) Buk. Nu exista aşa ceva în zonă", a spus el.

În pofida declaraţiilor pe care le-a făcut, Hodakovski a subliniat din nou asupra responsabilităţii Kievului în atac. În opinia sa, forţele guvernamentale ucrainene, prin multiplicarea joia trecută a operaţiunilor aeriene în acest sector, au făcut totul ca apărarea antiaeriană a insurgenţilor să intre în acţiune.

"Nu doar că ucrainenii nu au făcut nimic pentru a asigura securitatea în zonă, dar au provocat utilizarea acestui tip de armament împotriva unui avion civil care o survola", a spus el. "În acea zi îşi multiplicau zborurile, iar chiar în momentul tirului, în momentul în care avionul civil trecea pe deasupra, au lansat atacuri aeriene. Dacă a existat un (sistem de rachete de tip) Buk şi dacă acesta a fost utilizat, Ucraina a făcut toul pentru ca un avion civil să fie doborât", a mai spus el.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici