Noi proteste în Tokyo împotriva legii care permite intervenţia armatei în conflictele internaţionale - VIDEO

Aproximativ 120.000 de persoane au protestat în faţa clădirii Parlamentului japonez din Tokyo împotriva unei propuneri de lege care ar permite Japoniei să utilizeze forţele militare în cazul unor conflicte internaţionale, informează site-ul agenţiei de presă DPA.

Urmărește
204 afișări
Imaginea articolului Noi proteste în Tokyo împotriva legii care permite intervenţia armatei în conflictele internaţionale - VIDEO

Noi proteste în Tokyo împotriva legii care permite intervenţia armatei în conflictele internaţionale (Foto: Captura Video)

Noul val de proteste a avut loc duminică, în faţa clădirii Parlamentului Japoniei, unde circa 120.000 de oameni au scandat împotriva premierului japonez, cel care a înaintat propunerea de lege privind creşterea rolului armatei, adoptată de Camera Inferioară a Parlamentului la jumătatea lunii trecute.

"Protejaţi constituţia de Shinzo Abe! Protejaţi copiii de Shinzo Abe!", scanda unul dintre protestatari, Aki Okuda,un membru fondator al grupării Students Emergency Action for Liberal Democracy (SEALDs), în faţa unei mulţimi. "Abe, dă-ţi demisia imediat", solicita acesta.

Propunerea de lege privind creşterea rolului armatei, care ar putea interveni în vederea soluţionării unor conflicte internaţionale pentru a apăra interesele Japoniei, a fost adoptată de Camera Inferioară a Parlamentului Japoniei în data de 15 iulie 2015. Legea privitoare la securitatea Japoniei a fost aprobată, în Camera Reprezentanţilor cu un vot majoritar din partea Partidului Liberal Democrat al prim-ministrului Shinzo Abe şi a partenerului său de coaliţie, Partidul Komeito. Partidul Democrat, principala formaţiune de opoziţie, şi alte patru partide, au boicotat votul.

Cu o zi înainte de aprobarea propunerii, în data de 15 iulie, mii de cetăţeni au ieşit în stradă în Tokyo şi în alte oraşe pentru a protesta faţă de această lege, apreciind că, dacă va fi aprobată, aceasta ar putea determina Japonia, o ţară pacifistă, să se implice într-un război. De la aprobarea propunerii de către Camera Inferioară, au avut loc numeroase alte proteste faţă de posibila intrare în vigoare a legii respective, fiind considerată o încălcare a constituţiei pacifiste pe care Japonia a adoptat-o la finalul celui de-al Doilea Război Mondial.

Dacă legea va fi aprobată şi de Camera Superioară a Parlamentului - va fi supusă votului în luna septembrie -, atunci va fi prima dată de la încheierea celui de-al doilea Război Mondial când Japonia va putea folosi forţele militare în afara ţării.

În urmă cu un an, Guvernul condus de Abe a aprobat o utilizare sporită a forţelor armate în străinătate prin reinterpretarea unui articol din Constituţia în vigoare după cel de-al Doilea Război Mondial. Articolul 9 interzice utilizarea forţelor militare pentru rezolvarea unor conflicte internaţionale.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici