Războiul din Ucraina. Nou ajutor pentru Kiev pe ultima sută de metri. Casa Albă afirmă că Biden încearcă să „pună Ucraina în cea mai puternică poziţie posibilă”

Administraţia Biden grăbeşte acordarea de asistenţă Ucrainei în încercarea de a pune Kievul „în cea mai puternică poziţie posibilă”, în timp ce Rusia îşi intensifică atacurile, iar preşedintele Joe Biden se pregăteşte să părăsească funcţia în mai puţin de două luni, potrivit CNN.

Urmărește
907 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina. Nou ajutor pentru Kiev pe ultima sută de metri. Casa Albă afirmă că Biden încearcă să „pună Ucraina în cea mai puternică poziţie posibilă”

Nou ajutor pentru Kiev pe ultima sută de metrii. Casa Albă afirmă că Biden încearcă să „pună Ucraina în cea mai puternică poziţie posibilă”

„Astăzi, anunţăm un pachet de asistenţă pentru securitate în valoare de 725 de milioane de dolari pentru Ucraina, care include cantităţi substanţiale de artilerie, rachete şi capacităţi de apărare aeriană”, a scris consilierul pentru securitate naţională Jake Sullivan într-o declaraţie. „Preşedintele a ordonat Departamentului Apărării să livreze rapid materialul Ucrainei - pentru a se asigura că Ucraina are echipamentul de care are nevoie pentru a se apăra”.

Sullivan a scris că, între decembrie şi mijlocul lunii ianuarie, „vom livra sute de mii de cartuşe de artilerie suplimentare, mii de rachete suplimentare şi alte capacităţi esenţiale pentru a ajuta Ucraina să îşi apere libertatea şi independenţa”.

Declaraţia se referă de două ori la plasarea „forţelor ucrainene în cea mai puternică poziţie posibilă” înainte de încheierea mandatului lui Biden.

Secretarul de stat Antony Blinken a făcut primul anunţ luni. Noua tranşă de asistenţă militară include rachete Stinger, muniţie pentru sistemele de rachete de artilerie cu mobilitate ridicată (HIMARS) şi mine antipersonal.

Blinken a sosit marţi dimineaţă la Bruxelles pentru ultima sa reuniune a miniştrilor de externe ai NATO. Şeful diplomaţiei americane a declarat că ţara sa este hotărâtă să sprijine Ucraina şi l-a acuzat pe preşedintele rus Vladimir Putin că „încă o foloseşte iarna ca o armă, încercând să îngheţe oamenii în case”.

Într-un discurs susţinut mai devreme marţi, secretarul general al NATO, Mark Rutte, a subliniat modul în care Ucraina intră într-o „altă iarnă crucială”, în timp ce agresiunea Rusiei şi a lui Putin nu dau „niciun semn de diminuare”.

„Putin nu este interesat de pace. El face presiuni, încercând să cucerească mai mult teritoriu, deoarece crede că poate înfrânge hotărârea Ucrainei şi a noastră”, a declarat Rutte. „Dar el se înşeală. Ucraina are dreptul să se apere, iar noi avem datoria să o ajutăm.”

Acordarea ajutorului militar face parte dintr-o strategie mai amplă de sprijinire a Ucrainei, care a fost completată de schimbări în politicile privind furnizarea de mine antipersonal şi utilizarea de către Kiev a armelor cu rază lungă de acţiune furnizate de SUA.

Cu toate acestea, doi oficiali americani şi trei oficiali din domeniul apărării au declarat săptămâna trecută pentru CNN că este puţin probabil ca Pentagonul să utilizeze toate miliardele de dolari autorizate de Congres pentru înarmarea Ucrainei înainte ca Biden să plece din funcţie.

Administraţia mai are mai puţin de două luni pentru a utiliza aproape 7 miliarde de dolari, parte a unui pachet mai mare autorizat de Congres la începutul acestui an pentru a ajuta Ucraina în războiul cu Rusia. Finanţarea permite Departamentului Apărării să tragă din propriile stocuri pentru a trimite arme, dar lipsurile au limitat cantitatea pe care SUA o poate trimite la Kiev în ultimele luni.

Timp de câteva luni, SUA s-au confruntat cu limitele capacităţii lor de a-şi reface propriile stocuri de arme, ceea ce a limitat ceea ce administraţia Biden a putut trimite Ucrainei. SUA şi-au sporit capacitatea de a produce muniţii esenţiale, cum ar fi proiectilele de artilerie de 155 mm, practic de la începutul războiului, în urmă cu aproape trei ani, dar creşterea producţiei nu este încă completă.

Oficialii Departamentului de Stat au informat Congresul în noiembrie că administraţia încă lucrează la alocarea fondurilor rămase, potrivit unei surse din Congres familiarizată cu această chestiune.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici