Noua scurgere de apă radioactivă de la Fukushima a fost oprită. Este posibil ca apa contaminată să fi ajuns în Oceanul Pacific

Noua scurgere de apă radioactivă de la centrala nucleară japoneză accidentată de la Fukushima a fost oprită, însă apa contaminată este posibil să fi ajuns în Oceanul Pacific, a anunţat joi Tokyo Electric Power (Tepco), care gestionează complexul avariat.

Urmărește
338 afișări
Imaginea articolului Noua scurgere de apă radioactivă de la Fukushima a fost oprită. Este posibil ca apa contaminată să fi ajuns în Oceanul Pacific

Noua scurgere de apă radioactivă de la Fukushima a fost oprită. Este posibil ca apa contaminată să fi ajuns în Oceanul Pacific (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

Tepco a declarat anterior că a descoperit miercuri picături pe partea superioară a unui rezervor de 450 de metri cubi.

Conform agenţiei de presă Jiji, un oficial al companiei a explicat că această scurgere a fost oprită după ce o tonă de apă contaminată a fost transferată din rezervor.

În total, aproximativ 430 de litri de lichid toxic s-au scurs din rezervor din cauza ploilor puternice cauzate de taifunuri, a declarat un alt purtător de cuvânt al Tepco, recunoscând că "apa contaminată ar fi putut ajunge în mare".

Rezervorul în cauză legat la alte patru aflate pe un teren puţin în pantă, conţine apa filtrată pentru separarea de cesiu, însă în care se găseşte încă stronţiu care, dacă este ingerat, se acumulează în oase şi poate provoca boli precum cancerul.

Zona rezervoarelor este înconjurată de un paravan înalt de 30 de centimetri ridicat la 200 de metri distanţă de ocean.

Centrala accidentată Fukushima Daiichi are o cantitate însemnată de apă radioactivă stocată parţial într-o mie de rezervoare de diverse tipuri sau acumulată în subsolul complexului. Tepco se luptă de mai bine de doi ani cu acest lichid a cărui cantitate creşte de la o zi la alta.

Un sistem de decontaminare a fost instalat pentru a trata apa şi a extrage 62 dintre cele 63 de elemente radioative ce rămân după extragerea cesiului 134/137, însă acesta a avut numeroase defecţiuni.

Pe lângă problema apei, mai multe complicaţii mai mult sau mai puţin grave perturbă în continuu operaţiunile care ar trebui să ducă la desfiinţarea complexului în cursul următoarelor patru decenii.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici