Numeroase firme străine au cooperat cu regimul Kadhafi la reprimarea libienilor timp de 42 de ani

Numeroase firme străine au cooperat la reprimarea libienilor în timpul regimului lui Muammar Kadhafi, aflat la putere 42 de ani, furnizându-i tehnologie pentru echiparea unui adevărat centru de spionaj, la Tripoli, într-o clădire de şase etaje, relatează Wall Street Journal în ediţia electronică.

Urmărește
258 afișări
Imaginea articolului Numeroase firme străine au cooperat cu regimul Kadhafi la reprimarea libienilor timp de 42 de ani

Numeroase firme străine au cooperat cu regimul Kadhafi la reprimarea libienilor timp de 42 de ani (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Dosarele de supraveghere, la care publicaţia a avut acces luni, includ e-mail-uri datate până în februarie, când a izbucnit rebeliunea. Spionarea vieţii personale a libienilor a devenit o prioritate pentru regim, în contextul "primăverii arabe". În unele birouri, publicaţia afirmă că a găsit ghiduri ştampilate de Amesys, o unitate a firmei franceze pentru tehnologii Bull SA, care a instalat centrul de monitorizare.

La începutul anului, oficiali libieni au negociat cu Amesys şi alte companii, între care Narus, din cadrul Boeing, un fabricant de produse de înaltă tehnologie pentru monitorizarea traficului pe Internet, pentru a extinde capabilităţi de cenzurare pe Internet în cadrul operaţiunilor de monitorizare, potrivit unor persoane la curent cu negocierile. Libia căuta instrumente avansate pentru a controla serviciul de telefonie oferit de Skype, a cenzura înregistrări postate pe YouTube şi a le bloca libienilor posibilitatea de a-şi ascunde activităţile online utilizând servere "proxy".

"Narus nu comentează asupra unor potenţiale afaceri. Nu au existat vânzări sau mobilizări de tehnologie Narus în Libia", a declarat un purtător de cuvânt al companiei, într-un comunicat. Un purtător de cuvânt al Bull SA a refuzat să comenteze. De asemenea, VASTech SA Pty Ltd, o mică firmă sud-africană, a furnizat regimului instrumente de înregistrare şi interceptare a tuturor apelurilor telefonice internaţionale. Şi această firmă a refuzat să comenteze.

Potrivit unor surse, firma chineză de telecomunicaţii ZTE Corp şi Amesys aveau contracte cu anumite unităţi speciale din cadrul serviciului de securitate al lui Kadhafi. Un purtător de cuvânt al ZTE a refuzat să facă vreun comentariu.

Libia este doar una dintre numeroasele ţări din Orientul Mijlociu şi Africa de Nord care utilizează tehnologii achiziţionate din străinătate, pentru a-i reprima pe dizidenţi, afirmă publicaţia. Firme din domeniul IT&C din Statele Unite, Canada, Europa, China, între altele, au ajutat aceste regimuri, în schimbul profitului, să blocheze site-uri, să intercepteze e-mail-uri şi conversaţii.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici