La apogeul efortului rusesc din 2016 de a manipula alegerile prezidenţiale din SUA, CIA a avut o armă secretă: o cârtiţă cu acces la cercul intim al preşedintelui Rusiei, Vladimir Putin, care a putut informa Washingtonul despre modul în care acesta plănuia mişcările.
Agentul respectiv a fost extras din Rusia în 2017, lăsând Statele Unite fără o armă vitală pentru a afla ce e în mintea lui Putin. Acum, după cinci ani de reconstruire lentă a accesului la cele mai înalte ranguri ale Kremlinului, agenţiile de informaţii americane se confruntă cu un test crucial – descifrarea intenţilor reale a lui Putin: va folosi cele peste 150.000 de trupe pe care le-a adunat în apropierea graniţei ucrainene pentru a invada sau doar pentru a obţine o pârghie în perspectiva unui acord diplomatic, relatează New York Times.
Unele concluzii ale serviciilor de informaţii sunt obţinute prin interceptări electronice, altele sunt obţinute în urma analizării conversaţiile periodice pe care preşedintele american Joe Biden le-a avut cu Vladimir Putin, despre care oficialii americani spun că s-au dovedit utile pentru a înţelege viziunea asupra lumii a lui Putin.
Calculul lui Putin, potrivit unui oficial american, se schimbă probabil pe măsură ce cântăreşte costurile unei invazii şi evaluează ce ar putea obţine din negocieri. Mai mulţi oficiali au remarcat faptul că Putin are o istorie de a aştepta până în ultimul moment posibil pentru a lua o decizie, reevaluându-şi constant opţiunile.
Cunoaşterea intenţiilor oricărui lider autocrat este dificilă, dar Putin, care şi-a început cariera ca ofiţer KGB., reprezintă o provocare deosebită. Deoarece evită dispozitivele electronice, adesea interzice luarea de notiţe şi le spune puţin colaboratorilor săi, există o limită la cât de mult poate afla o agenţie de informaţii despre intenţiile şi gândirea sa.
„Nu înţelegem în mod fundamental, niciunul dintre noi nu înţelege, ce se află în mintea preşedintelui Putin, aşa că nu putem face nicio presupunere cu privire la direcţia în care se îndreaptă toate acestea”, a declarat marţi Julianne Smith, ambasadorul SUA la NATO, în faţa reporterilor.
Un oficial de rang înalt care s-a întâlnit cu omologii ruşi în încercarea de a dezamorsa actuala criză a declarat recent că delegaţia americană a plecat cu sentimentul că reprezentanţii ruşi au adoptat o linie dură pentru că nu ştiau ce vrea să facă şeful lor.