- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
O bombă cu ceas în apropierea României. Oficial internaţional: Pericolul unui conflict armat în Bosnia este „foarte real"
- Reprezentantul comunităţii internaţionale în Bosnia a avertizat că ţara se află în pericol iminent de a se rupe şi există o perspectivă „foarte reală” a revenirii la conflict.
- Într-un raport către ONU, obţinut de The Guardian, Christian Schmidt, înaltul reprezentant pentru Bosnia şi Herţegovina, a spus că dacă separatiştii sârbi sunt aproape de îşi recrea propria armată, împărţind forţele armate naţionale în două.
- El cere trimiterea mai multor forţe internaţionale de menţinere a păcii pentru a opri posibilitatea unui nou război în zonă.
- Eforturile de menţinere a păcii în Bosnia sunt în prezent în sarcina unei forţe a UE (Eufor) care are 700 de oameni. NATO îşi păstrează o bază oficială cu un sediu în Saraievo.
- Conflictul din anii 90, ce a avut loc în regiune, a fost unul dintre cele mai mari atrocităţi comise în Europa după al Doilea Război Mondial.
O bombă cu ceas în aproprierea României. Oficial internaţional: Pericolul unui conflict armat în Bosnia este „foarte real"
În primul său raport de la preluarea funcţiei în august, Schmidt, un fost ministru german, a avertizat că Bosnia se confruntă cu „cea mai mare ameninţare existenţială din perioada postbelică”, relatează The Guardian.
Liderul sârbo-bosniac, Milorad Dodik, ameninţă cu retragerea din instituţiile de stat, inclusiv din armata naţională construită cu asistenţă internaţională în ultimul sfert de secol. El spune că doreşte să reconstituie o forţă sârbă. Pe 14 octombrie, Dodik a spus că va forţa armata bosniacă să se retragă din Republica Srpska (jumătatea sârbă a Bosniei) şi că, dacă Occidentul ar încerca să intervină militar, el are „prieteni” care au promis că vor sprijini cauza sârbă, o presupusă referire la Serbia şi Rusia.
ULTIMELE ȘTIRI
-
România se alătură pe deplin spațiului Schengen începând cu ianuarie 2025
-
Alegeri prezidenţiale 2024. Ce arată cele mai recente sondaje publicate. Cine ar putea intra în turul doi
-
Bucureştenii decid viitorul oraşului: Referendum crucial în aceeaşi zi cu alegerile prezidenţiale. Iată ce trebuie să ştii
-
Euro a scăzut la cel mai jos nivel din 2022 din cauză că pieţele se aşteaptă la o nouă scădere de dobândă. Din păcate şi din economia reală vin veşti proaste: sectorul privat din zona euro a scăzut dintr-o dată şi se duce înspre contracţie
Forţele sale au efectuat luna trecută exerciţii de „contraterorism” pe Muntele Jahorina, de unde forţele sârbe au bombardat Saraievo pe parcursul asediului din 1992-95.
„Acţiunile echivalează cu secesiunea fără a o proclama”, a scris Schmidt într-un raport transmis vineri secretarului general al ONU, António Guterres. El a spus că acţiunile lui Dodik „pun în pericol atât stabilitatea ţării şi a regiunii cât şi acordului de pace de la Dayton”.
Înaltul reprezentant al comunităţii internaţionale a spus că este posibil să existe ciocniri între agenţiile naţionale de aplicare a legii din Bosnia şi poliţia sârbo-bosniacă.
Avertismentele lui Schmidt au fost transmise în timp ce Consiliul de Securitate al ONU îşi pregătea rezoluţia anuală de reînnoire a mandatului de menţinere a trupelor Eufor şi sediul NATO din zonă, cu un vot aşteptat miercuri. Moscova ameninţă că va bloca rezoluţia dacă nu vor fi eliminate toate referirile la înaltul reprezentant al comunităţii internţionale.
Kremlinul s-a opus numirii lui Schmidt de către un Consiliu de implementare a păcii, un organism multinaţional ad-hoc înfiinţat pentru a pune în aplicare acordul de pace de la Dayton, şi refuză să-i recunoască autoritatea.
"Suspectez că ceea ce Rusia doreşte cu adevărat este să reducă autoritatea biroului Înaltului Reprezentant, împiedicându-l să informeze consiliul", a declarat un diplomat apropiat discuţiilor.
Chiar dacă mandatul Eufor este reînnoit, există puţină dorinţă în UE de a consolida forţele rămase în Bosnia. Unele state membre, în special Ungaria, îl susţin pe Dodik.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
GANDUL.RO