O delegaţie de la Tiraspol merge joi la Moscova pentru discuţii privind Transnistria

O delegaţie a Sovietului Suprem de la Tiraspol ar urma să meargă joi într-o vizită la Moscova, pentru a-i transmite preşedintelui Dumei de Stat ruse, Serghei Narîşkin, solicitarea în vederea recunoaşterii independenţei regiunii transnistrene şi alipirii la Rusia, relatează Europa Liberă online.

Urmărește
257 afișări
Imaginea articolului O delegaţie de la Tiraspol merge joi la Moscova pentru discuţii privind Transnistria

O delegaţie de la Tiraspol merge joi la Moscova pentru discuţii privind Transnistria (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

Sovietul Suprem (Parlamentul) de la Tiraspol a votat miercuri, în unanimitate, o solicitare către Duma de Stat (Camera inferioră a Parlamentul rus), Consiliul Federaţiei şi preşedintele Vladimir Putin în vederea recunoaşterii independenţei regiunii transnistrene şi alipirii la Rusia.

Solicitarea va fi expediată şi la ONU şi OSCE.

Delegaţia Parlamentului de la Tiraspol care ar urma să plece la Moscova va fi condusă de preşedintele Sovietului Suprem, Mihail Burla.

TITLURILE ZILEI

Preşedintele Parlamentului de la Chişinău, Igor Corman, se află, la rândul său, joi, în Rusia, unde va participa la Consiliul Adunării Interparlamentare a statelor din Comunitatea Statelor Independente (CSI), care se va desfăşura la Sankt Petersburg.

Igor Corman are programate întrevederi cu Serghei Narîşkin, preşedintele Dumei de Stat a Federaţiei Ruse, Valentina Matvienko, preşedintele Consiliului AIP a CSI şi Anatoli Rubinov, preşedintele Consiliului Republicii al Adunării Naţionale a Belarusului.

Potrivit agenţiei Itar-Tass, deputaţii din regiunea transnistreană au solicitat miercuri liderului de la Tiraspol, Evgheni Şevciuk, să iniţieze procedura de recunoaştere a Transnistriei ca stat suveran pentru alipirea ulterioară la Rusia."Scopul final al poporului transnistrean este recunoaşterea statului creat", a declarat vicepreşedintele Sovietului Suprem, Serghei Ceban.

Textul votat de Parlamentul din regiunea separatistă conţine, între altele, următoarea declaraţie: "Dreptul popoarelor la autodeterminare ar trebui să stea la baza deciziilor politice şi fiecare stat este obligat să respecte acest drept în conformitate cu normele universal recunoscute ale dreptului internaţional".

După anexarea peninsulei Crimeea de către Rusia, preşedintele Sovietul Suprem de la Tiraspol, Mihail Burla, a trimis o scrisoare Dumei de Stat prin care a cerut ca Moscova să examineze posibilitatea alipirii şi a regiunii transnistrene.

Iniţiativa a fost respinsă categoric de autorităţile de la Chişinău, iar Moscova a dat asigurări că nu are în vedere recunoaşterea regiunii separatiste, unde deţine un contingent militar.

În contextul crizei din Ucraina, autorităţile separatiste de la Tiraspol au făcut de mai multe ori referire la referendumul care a avut loc în regiune la 17 septembrie 2006, când peste 97 la sută dintre locuitori s-au pronunţat în favoarea independenţei şi alipirii la Rusia.

Rezultatele referendmului nu au fost recunoscute de Republica Moldova, Rusia şi nici de comunitatea internaţională.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici