Incendiul a izbucnit în noaptea de miercuri spre joi la etajul trei al unui imobil de 11 etaje, în care se află ateliere de confecţii textile, în cartierul Darussalam din Dhaka.
Victimele au murit asfixiate, blocate în casa scării, din cauza unui „fum toxic degajat de la haine din acril”, a declarat pentru AFP Mahbubur Rahman, directorul operaţional al pompierilor din Bangladesh.
Potrivit şefului poliţiei locale, Khalilur Rahman, incendiul s-a soldat cu opt victime „inclusiv proprietarul, patru angajaţi, un ofiţer de poliţie şi un agent de poliţie”. A opta victimă nu era identificată încă.
Incendiile sunt frecvente în cele 4.500 de ateliere de confecţii textile din Bangladesh, situate de obicei în imobile vechi sau în construcţii defectuoase şi dotate cu o reţea electrică puţin sau deloc întreţinută.
În noiembrie 2012, un incendiu într-o fabrică de textile s-a soldat cu 111 morţi.
Clean Clothes Campaign, o asociaţie pentru apărarea muncitorilor din sectorul textil, cu sediul la Amsterdam, afirmă că peste 700 de salariaţi în domeniul confecţiilor au murit în incendii, în Bangladesh, începând din 2006.
Bangladeshul a anunţat miercuri închiderea a 18 întreprinderi în domeniul textil, la Dhaka şi Chittagong, al doilea cel mai important oraş din ţară, după ce s-a angajat la Organizaţia Internaţonală a Muncii (OIM) să adopte măsuri imediate pentru consolidarea securităţii în ateliere.
Rana Plaza, un imobil de nouă etaje, s-a prăbuşit în apropiere de Dhaka, după ce munctorii au semnalat cu o zi înainte crăpături în clădire.
Un ultim bilanţ anunţa peste 900 de victime, joi.
Bangladeshul este al doilea exportator mondial de haine, în valoare totală de 19 miliarde de dolari în 2011, la care contribuie salarii considerate „modice” şi o forţă de lucru abundentă.