- Home
- Externe
- PARIS, (30.08.2017, 12:15)
- Andrei Ionascu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
O româncă de etnie romă, absolventă a Universităţii Sorbona, candidează pentru un loc în Senatul Franţei. Povestea Aninei Ciuciu
Românca de etnie romă Anina Ciuciu candidează pentru un loc în Senatul francez şi declară că vrea să-şi folosească experienţa în avantajul votanţilor marginalizaţi din departamentul Seine-Saint-Denis, care cuprinde una dintre cele mai precare suburbii ale Parisului, relatează site-ul France24.com.
Urmărește
6376 afișări
O româncă de etnie romă, absolventă a Universităţii Sorbona, candidează pentru un loc în Senatul Franţei. Povestea Aninei Ciuciu
Anina Ciuciu, în vârstă de 27 de ani, este absolventă a Universităţii Sorbona şi poate profesa dreptul. În prezent, românca se află într-un internship la organizaţia neguvernamentală Amnesty International din Londra.
Românca s-a născut pe străzile din Craiova, într-o familie de romi care, confruntându-se cu discriminarea şi cu şomajul, a decis să părăsească ţara când Anina avea şapte ani. A ajuns mai întâi într-o tabără de refugiaţi din Italia, apoi în Franţa. O profesoară din Paris a împiedicat evacuarea familiei Ciuciu şi a contribuit la educarea copiilor.
ULTIMELE ȘTIRI
-
VIDEO. Primele țări care intră în 2025. În Australia, peste 1 milion de persoane s-au adunat în portul Sydney pentru focul de artificii
-
De la Mesopotamia la Calendarul Gregorian: Cum am ajuns să sărbătorim Anul Nou pe 1 ianuarie
-
BNR reuşeşte să păstreze cursul extrem de stabil şi afişează o cotaţie de 4,9741 lei/euro în ultima zi bancară din an
-
Generaţia europeană a României, la majorat: peste 3,6 milioane de copii s-au născut într-o Românie europeană, iar ei reprezintă astăzi aproape 20% din populaţia României.
Anina locuieşte în Arondismentul 20 din Paris, dar îşi petrece foarte mult timp în departamentul Seine-Saint-Denis, aflat la nord de capitală. Acolo se află două organizaţii pentru ajutorarea persoanelor de etnie romă, "La Voix des Roms" (Vocea romilor) şi "Le Mouvement du 16 mai" (Mişcarea 16 mai).
"Genocidul asupra romilor a fost punctul de maximum al rasismului, care sper că nu se va repeta. Dar este important să vorbim despre trecut şi să fim vigilenţi pentru că, aproape în toată Europa, vedem instrumente de discriminare şi excludere asemănătoare cu cele din acea epocă", a declarat Anina Ciuciu.
Românca a primit o ofertă de a candida pe listele pentru Senatul francez din partea Verzilor, o formaţiune ecologistă social-democrată, dar nu a fost convinsă la început.
"Nu am crezut în politică, mai ales ca un mijloc de a face schimbări. Şi am avut o experienţă iniţială deloc plăcută. Dar în discuţiile cu activiştii, am văzut entuziasmul lor la ideea acestei candidaturi. Pentru ei, reprezenta potenţialul ca eu să devin vocea lor. În plus, în cartierele clasei muncitoare şi în mahalale, am văzut speranţa pe care o primesc oamenii care suferă şi oamenii care îşi pierd interesul pentru politică", a spus Anina Ciuciu.
În 2014, Anina Ciuciu a fost numită consilier onorific pentru problemele romilor în guvernul Victor Ponta, dar "am renunţat de îndată ce am înţeles că nu voi putea schimba nimic pentru oamenii care suferă".
Dacă va fi aleasă în Senatul francez, Anina Ciuciu va fi prima femeie de etnie romă care va ocupa o astfel de funcţie. Românca militează pentru accesul neîngrădit al tuturor copiilor la educaţie în Franţa, pentru combaterea discriminării şi a brutalităţii poliţiei, precum şi pentru încheierea stării de urgenţă instaurată în Franţa începând cu anul 2015 după atacurile teroriste.
Senatul Franţei, camera superioară a legislativului, a fost, în mare parte, dominat de politicieni de sex masculin trecuţi de prima tinereţe. În prezent, trei sferturi dintre senatorii francezi sunt bărbaţi, iar vârsta medie este de 64 de ani.
Aproximativ jumătate dintre circumscripţiile Senatului sunt deschise pentru alegerile din 24 septembrie, însemnând 171 dintre cele 348 de locuri disponibile. Astfel de alegeri, pentru un mandat de şase ani, au loc o dată la fiecare trei ani. Senatorii câştigă alegerile prin sufragiu universal indirect, adică un colegiu electoral alcătuit din alţi reprezentanţi aleşi, cum ar fi parlamentarii şi consilierii regionali, ia decizia finală.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Ultimele ore ale lui Liam Payne au fost detaliate de un judecător. Cinci persoane sunt acuzate de moartea sa
Citește pe www.zf.ro: Final de an de coşmar: Una dintre cele mai cunoscute firme româneşti dă afară 40% din angajaţi
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Citește și: FOTO | Autobuze blocate pe carosabil, străzi transformate în râuri, oameni doborâţi de şuvoaie. Ploile torenţiale din Istanbul au făcut RAVAGII
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Fake sau originală? Walmart a produs copii după gențile Birkin, denumite Wirkin. Cât costă produsul dupe
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Care este cel mai nesănătos aliment din lume, pe care foarte mulţi români îl mănâncă în fiecare zi fără să ştie
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
GALERIE FOTO. S-au despărțit de Crăciun! Manechinul a șters toate pozele cu fotbalistul de pe rețelele de socializare
PROSPORT.RO
Ilie Năstase și soția, Revelion la comun cu Brigitte și Florin Pastramă! Pericol de explozie în
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe