O ţară va folosi inteligenţa artificială pentru a „prezice infracţiunile viitoare". Experţii, îngrijoraţi pentru drepturile cetăţenilor

  • Argentina va folosi inteligenţa artificială pentru a „prezice infracţiunile viitoare".
  • Experţii îşi fac griji pentru drepturile cetăţenilor.
Urmărește
834 afișări
Imaginea articolului O ţară va folosi inteligenţa artificială pentru a „prezice infracţiunile viitoare". Experţii, îngrijoraţi pentru drepturile cetăţenilor

Forţele de securitate din Argentina au anunţat planuri de a utiliza inteligenţa artificială pentru a „prezice viitoarele infracţiuni". Preşedintele de extremă dreapta al ţării, Javier Milei, a creat săptămâna aceasta Unitatea de Inteligenţă Artificială Aplicată la Securitate care, conform legislaţiei, va folosi „algoritmi de învăţare automată pentru a analiza datele istorice privind infracţiunile pentru a prezice infracţiunile viitoare".

De asemenea, e posibil ca unitatea să folosească un software de recunoaştere facială pentru a identifica „persoanele căutate", să „patruleze” pe reţelele sociale şi să analizeze în timp real înregistrările camerelor de securitate pentru a detecta activităţile suspecte, relatează The Guardian.

În timp ce Ministerul Securităţii a declarat că noua unitate va ajuta la „detectarea ameninţărilor potenţiale, identificarea mişcărilor grupurilor criminale sau anticiparea tulburărilor", Minority Report a tras un semnal de alarmă în rândul organizaţiilor pentru drepturile omului.

Experţii se tem că anumite grupuri ale societăţii ar putea fi suprasupravegheate de tehnologie şi, de asemenea, şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la cine - şi câte forţe de securitate - vor putea avea acces la informaţii.

Amnesty International a avertizat, de asemenea, că măsura ar putea încălca drepturile omului.

Între timp, Centrul argentinian pentru studii privind libertatea de exprimare şi accesul la informaţii a declarat că astfel de tehnologii au fost folosite în mod tradiţional pentru a „face profilul academicienilor, jurnaliştilor, politicienilor şi activiştilor", ceea ce, fără supraveghere, ameninţă viaţa privată.

Milei a ajuns la putere la sfârşitul anului trecut şi a promis un răspuns dur la criminalitate. Potrivit Centrului de Studii Juridice şi Sociale, ministrul său pentru securitate, Patricia Bullrich, ar încerca să reproducă modelul controversat al închisorilor din El Salvador, în timp ce administraţia se îndreaptă spre militarizarea politicii de securitate. De asemenea, guvernul a reprimat protestele, poliţia antirevoltă lansând recent gaze lacrimogene şi gloanţe de cauciuc asupra demonstranţilor de la mică distanţă, iar oficialii ameninţând cu sancţionarea părinţilor care aduc copii la marşuri.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici