Oamenii de ştiinţă din Islanda spun că erupţia vulcanică este iminentă. Cutremurele din apropierea Muntelui Keilir sunt un indiciu clar

  • Oamenii de ştiinţă din Islanda au spus că există „semne puternice” că o erupţie vulcanică ar putea fi în curs de desfăşurare după câteva zile de activitate seismică aproape constantă lângă Muntele Keilir, la aproximativ 32 kilometri sud de capitala, Reykjavik.
  • Cutremurele din apropierea Muntelui Keilir indică faptul că este „foarte probabil” să apară o erupţie.
913 afișări
Imaginea articolului Oamenii de ştiinţă din Islanda spun că erupţia vulcanică este iminentă. Cutremurele din apropierea Muntelui Keilir sunt un indiciu clar

Oamenii de ştiinţă din Islanda spun că erupţia vulcanică este iminentă. Cutremurele din apropierea Muntelui Keilir sunt un indiciu clar

„Nu spunem că avem semne că a început o erupţie", a declarat miercuri Kristín Jónsdóttir de la biroul meteorologic islandez. „Dar acest lucru arată tipul de activitate în perioada premergătoare unei erupţii”.

Víðir Reynisson, din forţa de apărare civilă a insulei, a declarat într-o conferinţă de presă, miercuri, că este „foarte probabil” ca o erupţie, prima din secolul al XII-lea, să fie pe cale să înceapă şi ar putea avea loc în următoarele ore. „Nu se întâmplă niciun dezastru şi toată lumea îşi poate continua viaţa de zi cu zi”. Nu există niciun pericol imediat, a spus el, deşi oamenii ar trebui să evite călătoria în zona din peninsula Reykjanes.

Mii de cutremure cu magnitudinea de până la 5 pe scara Richter au fost înregistrate pe peninsulă în cursul săptămânii trecute. Freysteinn Sigmundsson, geofizician, a spus că, dacă ar veni, erupţia ar putea fi, de asemenea, amânată cu câteva zile, potrivit The Guardian.

Dacă magma ajunge la suprafaţă, a spus Freysteinn, este puţin probabil să fie sub forma unei explozii de lavă şi cenuşă care se ridică în cer, ci mai degrabă ceea ce este cunoscut sub numele de fisură, în care lava iese mai încet dintr-o crăpătură din suprafaţa pământului. 

Asta înseamnă că este puţin probabil să se repete haosul din 2010, când erupţia explozivă pe durata a şase zile a vulcanului Eyjafjallajökull, mai sudic, a provocat o întrerupere imensă a călătoriilor aeriene internaţionale, afectând până la 10 milioane de călători.

„Acest eveniment este complet diferit de Eyjafjallajökull”, a spus Freysteinn. „Este foarte puţin probabil ca acesta să perturbe transportul aerian”, a spus el. „Aceasta va fi probabil o erupţie de lavă cu puţină activitate explozivă”.

Este puţin probabil ca orice curgere de lavă în apropierea Muntelui Keilir să ajungă la zone populate, au spus experţii, dar ar putea întrerupe traficul aerian către şi de la aeroportul internaţional Keflavík, care se află la aproximativ 19 kilometri de zona principală a activităţii seismice şi este în alertă portocalie.

Există, de asemenea, şansa ca accesul rutier la aeroport să fie întrerupt de fluxurile de lavă, determinând autorităţile să elaboreze planuri de urgenţă pentru a redirecţiona zborurile şi pasagerii către celelalte aeroporturi ale insulei.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici