Obama îndeamnă la acţiune în vederea încetinirii ritmului modificărilor climatice

Preşedintele american Barack Obama a îndemnat luni, într-o conferinţă a cărei temă a fost Arctica, la unitate, "acum", în vederea încetinirii modificărilor climatice, avertizând că, altfel, lumea va avea de înfruntat consecinţe catastrofale, relatează DPA în pagina electronică.

Urmărește
159 afișări
Imaginea articolului Obama îndeamnă la acţiune în vederea încetinirii ritmului modificărilor climatice

Obama îndeamnă la acţiune în vederea încetinirii ritmului modificărilor climatice (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Clima se modifică mai rapid decât eforturile noastre în abordarea acestei probleme", a avertizat în cadrul Conferinţei GLACIER, găzduite de către Statele Unite la Anchorage, în Alaska. "Acest lucru, doamnelor şi domnilor, trebuie să se schimbe", a subliniat şeful statului american.

În lipsa unei acţiuni rapide şi unite în vederea încetinirii încălzirii globale, a spus el, "oamenii vor suferi. Economiile vor suferi. Naţiuni întregi se vor confrunta cu probleme grave", ca seceta, inundaţiile, creşterea nivelului mărilor, refugiaţi, penurii şi conflicte.

Obama a făcut aceste declaraţii în cadul Conferinţei GLACIER - acronimul pentru Leadershipul Global în Alaska: Cooperare, Inovaţie, Angajament şi Rezilienţă -, în prima zi a unei vizite de trei zile în Alaska, menite să atragă atenţia asupra modificărilor climatice.

Alaska se află în prima linie a regiunilor afectate de modificările climatice, a subliniat preşedintele american, în contextul în care temperaturile cresc de două ori mai rapid decât media mondială, iar anual se topesc 75 de gigatone de gheţari.

Înainte de începerea conferinţei, reprezentanţi ai Marii Britanii, Franţei, Germaniei, Italiei, Japoniei, Coreei de Sud, Olandei, Poloniei, din Singapore, ai Spaniei şi Uniunii Europene (UE) au convenit, împreună cu Obama, să se angajeze să "acţioneze urgent pentru a încetini ritmul încălzirii în Arctica".

Într-o declaraţie comună, ei afirmă că iau în serios avertismentele oamenilor de ştiinţă cu privire la încălzirea din Arctica, care are loc într-un ritm de două ori mai mare decât nivelul global, şi avertizează că topirea gheţarilor şi a zăpezii din regiune ar putea accelera impactul modificărilor climatice.

Obama a subliniat că aceste efecte sunt deja prezente.

"Modificările climatice nu mai sunt o problemă îndepărtată", a spus el. "Acest lucru se întâmplă aici. Se întâmplă acum", a subliniat preşedintele Statelor Unite.

Topirea gheţii mării şi permafrostului ameninţă comunităţi din Arctica cu eroziunea şi furtuni, iar acidifierea oceanului şi migrarea faunei declanşate de modificările climatice ameninţă populaţiile şi economiile autohtone, a continuat el.

Obama a anunţat că va continua să vorbească despre provocările cu care se confruntă Alaska şi va prezenta măsurile în vederea înfruntării acestora în cursul acestei vizite.

Înainte de conferinţă, Obama s-a întâlnit cu reprezentanţi ai comunităţilor autohtone. Marţi el urma să participe la o drumeţie pe Gheţarul Exit şi să facă un tur cu barca în Parcul Naţional Kenai Fjords.

Miercuri, preşedintele - primul şef de stat în funcţie care face acest lucru - urmează să călătorească în Arcicta, pentru a se întâlni cu pescari şi familiile lor în localităţile Dillingham şi Kotzebue.

Îngrijorările lor, a spus Obama, este necesar să devină îngrijorările lumii.

"Pentru ei este o urgenţă astăzi, dar asta ne aşteaptă pe toţi dacă nu avem grijă", a avertizat Barack Obama.

Într-un ecou la îndemnuri ale participanţilor la conferinţă la rezultate "ambiţioase" la Summitul Climei de la Paris, care urmează să aibă loc în decembrie sub patronajul ONU, Obama a insistat că numai o acţiune unită poate inversa tendinţa actuală.

"Anul acesta, la Paris, este necesar să fie anul în care lumea ajunge, într-un final, la un acord pentru protejarea singurei planete pe care o avem, cât încă mai putem" să facem acest lucru, a declarat preşedintele american.

Într-o condamnare extrem de dură a celor care contestă datele prezentate de către ştiinţă cu privire la impactul oamenilor asupra mediului, preşedintele Statelor Unite a subliniat că "vremea pledării ignoranţei a trecut cu siguranţă".

"Cei care vor să ignore ştiinţa sunt tot mai mult pe cont propriu. Sunt pe propria insulă care se topeşte", a spus el, recurgând la un joc de cuvinte, provocând râsete şi primind aplauze.

După mai multe decenii de controverse, numele Muntelui McKinley, cel mai înalt din America de Nord, a fost înlocuit cu numele său original - Denali.

Muntele, înalt de 6.168 de metri, a fost numit astfel de către un căutător de aur, în 1896, după ce acesta a aflat că William McKinley urma să devină preşedinte al Statelor Unite.

Preşedintele Barack Obama a anunţat schimbarea numelui muntelui înainte de vizita sa de trei zile în Alaska.

Însă preşedintele republican al Camerei Reprezentanţilor John Boehner a criticat gestul preşedintelui democrat.

Denali, care înseamnă "Cel Înalt" sau "Cel Mare", era deja numele folosit de către localnici.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici