- Home
- Externe
- WASHINGTON, (26.09.2013, 09:12)
- Valentin Vidu - Mediafax
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Obama nu a dat mâna cu Rohani la New York, o situaţie minimizată de către Casa Albă
Casa Albă a minimizat miercuri faptul că între preşedintele american Barack Obama şi cel iranian Hassan Rohani nu a avut loc o strângere de mână marţi, la New York, insistând asupra importanţei negocierilor între cele două ţări.
Urmărește
1704 afișări
Hassan Rohani (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
"Preşedintele (Barack Obama) nu este" dezamăgit că nu a dat mâna cu omologul său iranian marţi, în cadrul Adunării Generale a ONU, la New York, aşa cum s-a evocat o perioadă de timp, a declarat Jay Carney, un purtător de cuvânt al preşedinţiei americane, răspunzând unei întrebări în acest sens.
Oficiali americani, care nu excludeau o asemenea întâlnire informală între cei doi lideri, au spus că organizarea acesteia a devenit prea problematică din punct de vedere politic pentru Rohani.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Coreea de Nord ar putea trimite şi mai multe trupe şi drone în sprijinul Rusiei
-
Donald Trump a făcut o numire importantă în consiliul DOGE condus de Elon Musk
-
Avertismentul ministrului german al Apărării: Berlinul trebuie să fie pregătit pentru „războiul hibrid” al Rusiei
Însă Obama rămâne în continuare deschis posibilităţii unei asemenea întâlniri, a spus Carney miercuri.
Dar "preşedintele apreciază că problemele cele mai importante în privinţa relaţiilor Iranului cu restul membrilor comunităţii internaţionale, inclusiv Statele Unite, sunt cele care este necesar să fie soluţionate prin negocieri", în special cu privire la programul nuclear al Republicii islamice.
Statele Unite şi aliaţii lor acuză Iranul că vrea să se doteze cu arma nucleară sub acoperirea unui program nuclear civil, ceea ce Teheranul dezminte.
"Nu ar trebui să interpretăm excesiv faptul că iranienii au decis să se opună unei asemenea întâlniri" propuse de Statele Unite, a declarat Carney.
Reprezentanţi ai ambelor preşedinţii au discutat despre o întâlnire, dar aceasta a devenit "prea complicată" de organizat, a spus un oficial american.
Rohani a confirmat pentru CNN că nu avea "suficient timp pentru a coordona cu adevărat întâlnirea".
Despre discursul susţinut de Rohani în faţa membrilor Adunării Generale a ONU, Carney a spus că Statele Unite sunt "interesate să testeze semnale de interes din partea iranienilor privind soluţionarea conflictului (în domeniul nuclear) pe cale diplomatică".
Iranul a salutat, anterior, în discursul susţinut de Obama la ONU, un "ton moderat şi respectuos" faţă de Teheran.
Aceste declaraţii conciliante vor fi supuse unui test la New York încă de joi, când secretarul de Stat american John Kerry şi omologul său iranian Mohammad Javad Zarif se vor întâlni cu şefii diplomaţiilor din China, Rusia, Marea Britanie, Franţa şi Germania (grupul 5+1) pentru a discuta despre programul nuclear iranian.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe