- Home
- Externe
- BRUXELLES, (21.05.2019, 17:38)
- Alexandru Costea , Mediafax
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Oettinger, despre o situaţie în care s-ar putea afla şi România: Comisia Europeană ar putea reduce fondurile europene când nu se respectă statul de drept
Comisarul European pe Buget, Günther Oettinger, a declarat, marţi, că în cazul în care un stat membru UE încalcă principiul statului de drept, situaţie în care s-ar putea afla şi România, Comisia Europeană ar putea decide să restricţioneze accesul la fonduri europene pentru statul respectiv.
Urmărește
378 afișări
Oettinger: Comisia Europeană ar poate reduce fondurile europene când nu se respectă statul de drept. Foto: Hepta
"Am putea să prevedem, atunci când nu se respectă principiul statului de drept reducerea fondurilor pentru anumite programe sau interzicerea participării la anumite programe şi la anumite genuri de finanţare. Am înţeles că două treimi din majoritatea Parlamentului European susţin acest demers şi o să vedem cum continuă dezbaterile şi în ce sens se vor îndrepta", a declarat, marţi, în cadrul unei conferinţe de presă la Bruxelles, comisarul European pe Buget şi Resurse Umane, Günther Oettinger.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Știi cum procedezi duminică, pe 24. Te duci la vot și cauți Trump pe buletin. Cu Nicu și Marcel rămâne cum am stabilit
-
Adrian Sârbu: Ştii cum procedezi duminică, pe 24. Te duci la vot şi cauţi Trump pe buletin. Cu Nicu şi Marcel rămâne cum am stabilit
-
Ciucă: Al doilea zbor privat plătit de Nordis pentru Ciolacu, acum la Madrid. Menţin apelul să se retragă
-
Donald Trusk avertizează că ameninţarea unui război global este „serioasă şi reală”
Acesta a mai spus că Executivul european are obligaţia să acţioneze în acest sens când constată încălcarea statului de drept. Potrivit comisarului, Comisia Europeană este "în strâns contact" cu guvernul român.
"Principiul statului de drept este o valoare foarte importantă a UE şi a fost de la bun început. Este de fapt o obligaţie pentru toate statele membre, o chestiune prevăzută în dreptul primar, în Tratatul de la Lisabona. Comisia nu are doar dreptul, ci obligaţia ca, atunci când constată că statul de drept este încălcat sau îngrădit sau acest principiu este restricţionat, să acţioneze. Asta facem deja în Polonia şi, după decizia Parlamentului European, o facem şi în Ungaria. Am discutat despre acest lucru cu reprezentanţii Guvernului român. Suntem în strâns contact cu ei. Acum Comisia va trebui să vadă dacă şi când se înregistrează progrese în România sau dacă iau acţiuni care încalcă principiul statului de drept.
Günther Oettinger a susţinut că această problemă nu are "nicio legătură" cu exercitarea Preşedinţiei României la Consiliul UE, care "se desfăşoară cu succes" în prima jumătate a anului 2019.
"Sunt optimist că aceste condiţionalităţi legate de statul de drept vor fi aplicate în următoarea decadă", a mai afirmat oficialul de la Bruxelles.
Întrebat de presă dacă împărtăşeşte îngrijorările guvernului german privind situaţia statului de drept din România, comisarul european a declarat că Executivul de la Berlin susţine propunerea Comisiei.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Donald Tusk, premierul Poloniei, avertizează că amenințarea unui Al Treilea Război Mondial este „serioasă și reală”
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Citește și: Gazoductul unei vrajbe. Oficial american: Proiectul de lege privind sancţiunile pentru Nord Stream 2 va fi publicat în curând/ Reacţia Rusiei: „Este inacceptabil”
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Intră România în Schengen din ianuarie? Momentul decisiv ar putea fi reprezentat de discuția de la Budapesta
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Lumină misterioasă pe cerul Ploieștiului, noaptea, la ora 23:57. 'Odată cu acest sunet dubios, s-a întrerupt și emisia la TV'
CANCAN.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe