- Home
- Externe
- CHIŞINĂU, (22.02.2017, 14:57)
- Raluca Manga
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
VIDEO Oficial NATO: Biroul de legătură al Alianţei Nord-Atlantice la Chişinău nu va fi o bază militară
Purtătoarea de cuvânt a NATO, Oana Lungescu, a avut o intervenţie la o emisiune realizată de Unimedia despre deschiderea biroului de legătură al NATO la Chişinău, susţinând că nu este vorba despre o bază militară, ci despre un "birou pur civil, diplomatic".
Urmărește
414 afișări
Oficial NATO: Biroul de legătură al Alianţei Nord-Atlantice la Chişinău nu va fi o bază militară (Imagine: AFP/ Arhiva Foto Mediafax)
"Nu este o vorba despre o bază militară, nu are niciun fel de profil militar. Este un birou pur civil, diplomatic. Şi nu reprezintă ceva impus Republicii Moldova, cum spuneam, dimpotrivă este rezultatul unei cereri formulate de Guvernul R. Moldova. (...) Personalul este pur civil şi va fi constituit din şefa biroului, care este cetăţeană lituaniană, iar toti ceilalţi angajaţi vor fi cetăţeni ai Republicii Moldova. Sperăm să fie deschis acest birou pe la jumătatea anului", a spus acesta.
ULTIMELE ȘTIRI
-
BREAKING NEWS: A demisionat Nicolae Ciucă din funcția de președinte PNL
-
Alegeri prezidenţiale 2024, turul I. Numărătoarea voturilor s-a încheiat. Diferenţă de 2.742 de voturi între Elena Lasconi şi Marcel Ciolacu / Călin Georgescu pe primul loc cu 22,94%
-
Marcel Ciolacu a demisionat de la conducerea PSD. Partidul nu va contesta rezultatele alegerilor prezidenţiale
-
Iohannis nu a primit informări despre ingerinţe externe în alegeri
Întrebată cine va beneficia în primul rând de acest birou, dacă NATO sau R. Moldova, politicienii sau cetăţenii acestei ţări, Oana Lungescu a răspuns că cele mai multe beneficiile vor avea cetăţenii R. Moldova.
"Toate aceste birouri reprezintă nişte punţi de legătură între NATO, care este o alianţă a 28 de ţări democratice, o alianţă politico-militară, deci nu un pur bloc militar, şi ţările partenere. NATO are peste 40 de ţări partenere în toată lumea, dintre care unele sunt ţări neutre, cum ar fi Austria sau Elveţia. Republica Molodva face parte din această familie globală de parteneri ai Alianţei Nord-Atlantice. Beneficiarii sunt în primul rând cetăţenii R. Molodva, pentru că scopul acestui birou este şi să concentreze şi să ajute la o mai bună planificare a diverselor forme de asistenţă, de sprijin pentru R. Moldova".
Purtătoarea de cuvânt a NATO a fost de asemenea întrebată de ce, în pofida proiectelor realizate în R. Moldova cu sprijinul NATO, Alinaţa are o imagine negativă în această ţară.
"Percepţiile ţin de foarte mulţi factori, deci este greu să determinăm în acest moment care sunt factorii dominanţi. Dar sigur că există un deficit istoric de imagine în R. Molodva şi poate că încă mulţi molodveni au în minte un NATO din timpul Războiului Rece. Ori NATO este, după cum spuneam, o alianţă de ţări democratice care a evoluat foarte mult (...) care a evoluat imediat după căderea zidului Berlinului, în momentul în care au aderat la alianţă foarte multe ţări din fostul bloc sovietic şi trebuie să subliniem poate că spre deosebire de Pactul de la Varşovia, în care ţările membre erau practic forţate să adere şi au fost bucuroase să-l dizolve, în NATO nicio ţară nu este târâtă să adere. Fiecare ţară face o cerere de aderare şi trebuie să facă foarte multe eforturi, foarte multe reforme ca să adere. (...) Este un proces îndelungat care se bazează pe un principiu de bază al securităţii europene încă de la Actul de la Helsinki din 1975 şi anume că fiecare ţară are dreptul să decidă care este calea pe care doreşte s-o urmeze şi dacă doreşte să facă parte dintr-o alianţă sau nu, dacă doreşte să fie neutră sau nu. Deci este dreptul fiecărei ţări, cum este dreptul R. Moldova să decidă pe ce cale doreşte să meargă. Şi nimeni altcineva nu poate să-i impună o altă cale decât cea pe care doreşte să o urmeze. (...)", a răspuns aceasta.
Citeşte şi: Germania a aprobat un plan prin care deportarea azilanţilor respinşi se va putea face mai rapid
Citeşte şi: Ce impact a avut asupra TURISMULUI american ordinul anti-imigraţie dat de Donald Trump. Ce spun tur operatorii despre vânzările de vacanţe
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: BREAKING NEWS: Ciolacu demisionează de la conducerea PSD după rezultatele alegerilor prezidențiale din primul tur. „Cine e vinovat?” – „Eu!”
Citește pe www.zf.ro: Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Gigi Becali i-a dat ordin lui George Simion, după ce Călin Georgescu a câștigat alegerile! Decizie șoc
PROSPORT.RO
Ce înseamnă Clubul de la Roma, din care a făcut parte Călin Georgescu. Cu ce se ocupă această organizație, de fapt
CANCAN.RO
„LEGIONAR” – cel mai căutat cuvânt pe dexonline după primul tur al alegerilor prezidențiale. De ce au votat românii un candidat pro-rus
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe