- Home
- Externe
- (11.01.2023, 03:50)
- Alexandru Stan
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
În ce stadiu sunt discuţiile privind livrarea tancurilor britanice Challenger către Ucraina?
Marea Britanie ar putea deveni prima ţară occidentală care va furniza tancuri moderne Kievului.
Urmărește
555 afișări
Defenceimagery.mod.uk - Autor - Cpl Paul (Jabba) Jarvis RLC
Guvernul Marii Britanii are în vedere să aprovizioneze Ucraina cu tancuri Challenger 2 de fabricaţie britanică, au confirmat oficialii.
Purtătorul de cuvânt al prim-ministrului Rishi Sunak a declarat marţi că Regatul Unit nu a luat încă nicio decizie finală cu privire la furnizarea de tancuri de luptă moderne, dar nu a negat că guvernul analizează problema.
El a spus că guvernul ucrainean a fost „destul de clar” în cererile sale de ajutor militar din partea aliaţilor occidentali, „şi asta a inclus tancuri”, transmite POLITICO.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Tu sau eu n-am vrut să fim Președinți. Descoperim că a fost cu ghinion
-
PNL o susţine pe Elena Lasconi în turul doi al alegerilor prezidenţiale
-
Alegeri prezidenţiale 2024, turul I. Numărătoarea voturilor s-a încheiat. Diferenţă de 2.742 de voturi între Elena Lasconi şi Marcel Ciolacu / Călin Georgescu pe primul loc cu 22,94%
-
Elena Lasconi, mesaj către diaspora: „Vom construi o Românie în care să vă întoarceţi”
„Când vine vorba de echipamente suplimentare în Ucraina, veţi şti că de câteva luni, lucrăm cu parteneri în ceea ce priveşte furnizarea de tancuri şi vehicule blindate, artilerie, apărare aeriană, iar prim-ministrul a vorbit cu preşedintele ucrainean chiar săptămâna trecută... despre ceea ce poate fi cel mai eficient mod în a ajuta Ucraina să-şi continue progresul”, a spus purtătorul de cuvânt.
Un înalt oficial guvernamental a spus că Regatul Unit ar putea lua o decizie cu privire la furnizarea de tancuri „destul de curând” şi „posibil” începând de săptămâna aceasta.
„În mod clar, unul dintre elementele care îi lipseşte Ucrainei în ceea ce priveşte capacitatea îl reprezintă tancurile de luptă principale şi transportoarele blindate de personal în număr suficient pentru a sprijini operaţiunile de manevră ofensivă”, a declarat marţi un oficial occidental separat. „Şi dacă ucrainenii speră să recupereze un teritoriu reţinut de Rusia şi în special un teritoriu fortificat, au nevoie de capacitatea pentru a permite manevra ofensivă”.
Dacă Marea Britanie ar trimite tancuri în Ucraina, ar deveni prima ţară occidentală care va furniza Kievului acest tip de armă mobilă şi blindată.
O astfel de mişcare ar exercita presiuni asupra Germaniei pentru a-şi livra tancurile Leopard 2 de fabricaţie germană.
Ţări din Europa Centrală şi de Est, cum ar fi Polonia şi Republica Cehă, au trimis deja tancuri T-72 din epoca sovietică la Kiev, dar guvernul ucrainean pledează pentru tancuri moderne occidentale pentru a-şi duce la bun sfârşit operaţiunile de recâştigarea teritoriului ocupat de Rusia.
Un număr de tancuri Challenger 2 sunt în funcţiune în Estonia şi au fost desfăşurate ca parte a prezenţei avansate consolidate a flancului estic NATO în regiunea baltică. Alte tancuri au fost de asemenea amplasate în Bosnia şi Herţegovina, Kosovo şi Irak.
Tobias Ellwood, preşedintele comisiei de apărare a Camerei Comunelor, a declarat marţi că Marea Britanie ar trebui să aprovizioneze forţele ucrainene cu tancuri britanice.
„Acesta este războiul nostru cu Rusia, dar i-am lăsat pe ucraineni să ducă lupta”, a declarat deputatul conservator pentru BBC Radio 4.
„Nu este vorba doar de problema morală aici, ci de faptul că Rusia împinge acum acest război împotriva Occidentului la scară largă, aşa că salut foarte mult faptul că acum ne gândim să trimitem principalele tancuri de luptă.”
Marţi mai devreme, secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei, Nikolai Patrushev, a declarat că Rusia se luptă acum cu NATO în Ucraina.
„Evenimentele din Ucraina nu sunt o ciocnire între Moscova şi Kiev, aceasta este o confruntare militară între Rusia şi NATO şi, mai ales, Statele Unite şi Regatul Unit cu Rusia”, a declarat Patrushev, un aliat al preşedintelui rus Vladimir Putin.
FV4034 Challenger 2 este un tanc de luptă principal britanic din a treia generaţie, aflat în serviciul armatelor Regatului Unit şi Omanului. A fost proiectat şi construit de compania britanică Vickers Defence Systems, cunoscută în prezent sub numele de BAE Systems Land & Armaments.
Vickers Defence Systems a început să dezvolte un succesor al lui Challenger. În iunie 1991, Ministerul Apărării a plasat o comandă pentru 140 de vehicule, iar alte 268 au fost comandate în 1994. Producţia a început în 1993, iar tancurile unităţii au fost livrate în iulie 1994, înlocuind Challenger 1. După o întârziere a producţiei, tancul a intrat în serviciul armatei britanice în 1998, ultimul fiind livrat în 2002. Challenger 2 a fost, de asemenea, exportat în Oman.
Challenger 2 este o reproiectare extinsă a lui Challenger 1.
Tancul prinde o viteză maximă pe şosea de 59 km/oră, este echipat cu un tun de tanc L30A1 de 120 de milimetri şi calibru 55, şi cu un tun L94A1 EX-34 de 7,62 mm şi o mitralieră L37A2 (GPMG) de 7,62 mm.
Echipajul tancului este alcătuit din patru oameni. Turela şi corpul navei sunt protejate cu blindaj Chobham de generaţia a doua, cunoscut şi sub numele de Dorchester. Până în prezent, singura dată când tancul a fost distrus în timpul operaţiunilor a fost de un alt Challenger 2 într-un incident de foc prietenesc la Basra în 2003.
Tancurile Challenger 2 au fost folosite cu succes în războiul din Irak din 2003.
În martie 2021, armata britanică a anunţat planurile de modernizare a 148 de tancuri Challenger 2 cu scopul de a-i prelungi durata de viaţă până cel puţin în 2035. Aceste modele modernizate vor fi cunoscute sub numele de Challenger 3. Tancurile care nu vor fi modernizate vor fi retrase, în cel mai bun caz, ar putea fi chiar transferate Ucrainei.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: PNL o susține oficial pe Elena Lasconi în turul II, anunță Ilie Bolojan
Citește pe www.zf.ro: Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Citește și: Războiul din Ucraina, ziua 322. Ruşii susţin că au cucerit oraşul Soledar / Polonia trimite tancuri Leopard în Ucraina. Armata ucraineană respinge în forţă atacurile ruşilor / Invadatorii suferă pierderi uriaşe / Rusia caută să-şi reîmprospăteze forţele / Canada va livra sistemul de apărare aeriană NASAMS Ucrainei
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Cine este tânărul din România care a preluat conducerea imperiului de sute de milioane de euro construit de tatăl său
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Gigi Becali i-a dat ordin lui George Simion, după ce Călin Georgescu a câștigat alegerile! Decizie șoc
PROSPORT.RO
Ce înseamnă Clubul de la Roma, din care a făcut parte Călin Georgescu. Cu ce se ocupă această organizație, de fapt
CANCAN.RO
Cine e misteriosul bogătaș BOGPR care a făcut campania independentului Călin Georgescu: Regele TikTok-ului dă sute de mii de € la maneliști și nu vrea să i se dezvăluie chipul. Imagini în premieră absolută!
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe