- Home
- Externe
- NAŢIUNILE UNITE, (21.11.2014, 13:27)
- Luminiţa Bogdan
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
ONU numeşte un laureat al Premiului Nobel pentru revizuirea operaţiunilor de menţinere a păcii
Fostul preşedinte al Timorului de Est Jose Ramos Horta, laureat al Premiului Nobel pentru Pace, a fost desemnat de ONU pentru a revizui conceptul operaţiunilor de menţinere a păcii, în contextul atacurilor asupra Căştilor albastre din Mali sau al răpirilor din Platoul Golan.
Urmărește
80 afișări
Fostul preşedinte al Timorului de Est Jose Ramos Horta, laureat al Premiului Nobel pentru Pace (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Secretarul general al Naţiunilor Unite, Ban Ki-moon, l-a desemnat pe fostul preşedinte al Timorului de Est, Jose Ramos-Horta, laureat al premiului Nobel pentru Pace, să conducă un grup de experţi cu misiunea de a revizui, pentru prima oară după 15 ani, misiunea operaţiunilor de menţinere a păcii.
Împreună cu grupul de experţi, fostul preşedinte al Timorului de Est va încerca să găsească mijloace prin care pot fi îmbunătăţite operaţiunile ONU de menţinere a păcii şi să obţină susţinere financiară şi suplimentarea forţelor militare ale Naţiunilor Unite.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Iohannis va fi anchetat, la inițiativa PSD, pentru cheltuielile de lux pe bani publici. Este primul președinte care, în numele „securității naționale”, a secretizat aceste cheltuieli
-
Camera Deputaţilor a adoptat proiectul de lege care permite României achiziţionarea a 32 de avioane multirol F-35
-
Secretarul general al NATO îi transmite lui Donald Trump că războiul din Ucraina reprezintă o ameninţare la adresa SUA
-
Încă o dronă a căzut azi în Republica Moldova
"Situaţia operaţiunilor de menţinere a păcii în ansamblu s-a schimbat considerabil, iar în unele cazuri în rău", a explicat Jose Ramos-Horta, într-o declaraţie acordată AFP la sediul Naţiunilor Unite din New York.
Pe fondul conflictelor înregistrate la nivel mondial, numărul grupărilor armate teroriste a crescut, în timp ce instituţiile statelor sunt instabile, iar statele membre fac presiuni asupra ONU pentru reducerea costurilor misiunilor de menţinere a păcii, a adăugat Jose Ramos-Horta. "Organizaţia Naţiunilor Unite a devenit singurul vinovat pentru eşecul colectiv al comunităţii internaţionale de a anticipa noile provocări complexe, care nu existau în urmă cu 15 ani", a subliniat el.
Pentru prima oară în cei 66 de ani de existenţă, bugetul operaţiunilor ONU de menţinere a păcii a fost suplimentat cu peste opt miliarde de dolari, în timp ce numărul militarilor a înregistrat un record de 130.000 de persoane, faţă de 20.000 în urmă cu 15 ani.
Dintre cele 16 misiuni actuale, opt sunt în Africa, iar cea mai mare parte se află în Republica Democratică Congo (RDC), cu 20.000 de militari.
În acest context, Jose Ramos-Horta a declarat că grupul de experţi va încerca să convingă puterile emergente - printre care China, Brazilia, India, Turcia sau Egipt - să-şi suplimenteze contribuţia, fie financiar, logistic sau cu participarea de soldaţi.
De asemenea, cei 15 membri ai grupului de experţi vor analiza dezechilibrul între ţările bogate, care finanţează operaţiunile de menţinere a păcii - Statele Unite, Japonia, Franţa - şi cele defavorizate, precum Bangladesh, Pakistan sau India. "Trebuie înţeleasă oboseala şi greutatea care se află pe umerii donatorilor tradiţionali", a subliniat laureatul Premiului Nobel pentru Pace, care şi-a exprimat speranţa într-o "revigorare a susţinerii pentru misiunile ONU".
În cursul acestui an, Filipine şi-a retras contingentul staţionat pe Platoul Golan în cadrul Forţei de supraveghere a armistiţiului (FNUOD), în urma confruntărilor cu rebelii sirieni şi după ce mai mulţi militari din Fiji au fost luaţi ostatici. În nordul Mali, mai multe atacuri violente s-au soldat cu 31 de morţi în rândul trupelor ONU de menţinere a păcii, după demararea misiunii în regiune, în iulie 2013.
În aceste condiţii, trupele ONU de menţinere a păcii au trecut de la rolul de monitorizare a liniilor de armistiţiu la acela de "războinici-apărători ai păcii", ceea ce provoacă îngrijorare în rândul statelor care contribuie cu militari.
Grupul de experţi are în vedere discuţii cu aceste ţări, dar şi deplasări la sediul NATO de la Bruxelles, pentru a încerca să convingă Alianţa Nord-Atlantică să contribuie la consolidarea operaţiunilor ONU.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Fortune: Elon Musk e cel mai puternic om din business în 2024
Citește pe www.zf.ro: Un român, un polonez şi un neamţ îşi fac un credit la bancă. Cât va plăti fiecare după 30 de ani. Diferenţele sunt halucinante
Citește pe www.zf.ro: Cum a ajuns Adin Ross, un streamer controversat de 24 de ani, să fie menţionat de Trump ca unul dintre motivele victoriei. Adin Ross, prieten cu Andrew Tate, a dus la arestarea acestuia în România. El a vrut să îl viziteze în închsioare, dar i-a fost interzis accesul de autorităţile române
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Doi antreprenori români au adus un nou tip de casă în România, model pentru a cărui construcţie sunt necesare doar 30 de zile, iar montajul se realizează într-o singură zi
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
PROSPORT.RO
Cine este și cu ce se ocupă văduva lui Silviu Prigoană. Ce afacere deține Mihaela, de fapt
CANCAN.RO
RĂSTURNARE DE SITUAȚIE privind moartea lui Silviu PRIGOANĂ! MĂRTURIA medicului care l-a RESUSCITAT infirmă zvonurile
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe