ONU numeşte un laureat al Premiului Nobel pentru revizuirea operaţiunilor de menţinere a păcii

Fostul preşedinte al Timorului de Est Jose Ramos Horta, laureat al Premiului Nobel pentru Pace, a fost desemnat de ONU pentru a revizui conceptul operaţiunilor de menţinere a păcii, în contextul atacurilor asupra Căştilor albastre din Mali sau al răpirilor din Platoul Golan.

Urmărește
80 afișări
Imaginea articolului ONU numeşte un laureat al Premiului Nobel pentru revizuirea operaţiunilor de menţinere a păcii

Fostul preşedinte al Timorului de Est Jose Ramos Horta, laureat al Premiului Nobel pentru Pace (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Secretarul general al Naţiunilor Unite, Ban Ki-moon, l-a desemnat pe fostul preşedinte al Timorului de Est, Jose Ramos-Horta, laureat al premiului Nobel pentru Pace, să conducă un grup de experţi cu misiunea de a revizui, pentru prima oară după 15 ani, misiunea operaţiunilor de menţinere a păcii.

Împreună cu grupul de experţi, fostul preşedinte al Timorului de Est va încerca să găsească mijloace prin care pot fi îmbunătăţite operaţiunile ONU de menţinere a păcii şi să obţină susţinere financiară şi suplimentarea forţelor militare ale Naţiunilor Unite.

"Situaţia operaţiunilor de menţinere a păcii în ansamblu s-a schimbat considerabil, iar în unele cazuri în rău", a explicat Jose Ramos-Horta, într-o declaraţie acordată AFP la sediul Naţiunilor Unite din New York.

Pe fondul conflictelor înregistrate la nivel mondial, numărul grupărilor armate teroriste a crescut, în timp ce instituţiile statelor sunt instabile, iar statele membre fac presiuni asupra ONU pentru reducerea costurilor misiunilor de menţinere a păcii, a adăugat Jose Ramos-Horta. "Organizaţia Naţiunilor Unite a devenit singurul vinovat pentru eşecul colectiv al comunităţii internaţionale de a anticipa noile provocări complexe, care nu existau în urmă cu 15 ani", a subliniat el.

Pentru prima oară în cei 66 de ani de existenţă, bugetul operaţiunilor ONU de menţinere a păcii a fost suplimentat cu peste opt miliarde de dolari, în timp ce numărul militarilor a înregistrat un record de 130.000 de persoane, faţă de 20.000 în urmă cu 15 ani.

Dintre cele 16 misiuni actuale, opt sunt în Africa, iar cea mai mare parte se află în Republica Democratică Congo (RDC), cu 20.000 de militari.

În acest context, Jose Ramos-Horta a declarat că grupul de experţi va încerca să convingă puterile emergente - printre care China, Brazilia, India, Turcia sau Egipt - să-şi suplimenteze contribuţia, fie financiar, logistic sau cu participarea de soldaţi.

De asemenea, cei 15 membri ai grupului de experţi vor analiza dezechilibrul între ţările bogate, care finanţează operaţiunile de menţinere a păcii - Statele Unite, Japonia, Franţa - şi cele defavorizate, precum Bangladesh, Pakistan sau India. "Trebuie înţeleasă oboseala şi greutatea care se află pe umerii donatorilor tradiţionali", a subliniat laureatul Premiului Nobel pentru Pace, care şi-a exprimat speranţa într-o "revigorare a susţinerii pentru misiunile ONU".

În cursul acestui an, Filipine şi-a retras contingentul staţionat pe Platoul Golan în cadrul Forţei de supraveghere a armistiţiului (FNUOD), în urma confruntărilor cu rebelii sirieni şi după ce mai mulţi militari din Fiji au fost luaţi ostatici. În nordul Mali, mai multe atacuri violente s-au soldat cu 31 de morţi în rândul trupelor ONU de menţinere a păcii, după demararea misiunii în regiune, în iulie 2013.

În aceste condiţii, trupele ONU de menţinere a păcii au trecut de la rolul de monitorizare a liniilor de armistiţiu la acela de "războinici-apărători ai păcii", ceea ce provoacă îngrijorare în rândul statelor care contribuie cu militari.

Grupul de experţi are în vedere discuţii cu aceste ţări, dar şi deplasări la sediul NATO de la Bruxelles, pentru a încerca să convingă Alianţa Nord-Atlantică să contribuie la consolidarea operaţiunilor ONU.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici