Oraşul german Heidenau se pregăteşte pentru o eventuală a treia noapte de violenţe vizând imigranţi

Oraşul german Heidenau (est) se pregătea duminică pentru o posibilă a treia noapte de violenţe, în centrul cărora se află un adăpost recent deschis pentru solicitanţi de azil, după ce în noaptea de sâmbătă spre duminică au fost răniţi doi poliţişti, relatează DPA în pagina electronică.

Urmărește
1014 afișări
Imaginea articolului Oraşul german Heidenau se pregăteşte pentru o eventuală a treia noapte de violenţe vizând imigranţi

Oraşul german Heidenau se pregăteşte pentru o eventuală a treia noapte de violenţe vizând imigranţi

Scopul operaţiunilor poliţiei este calmarea oraşului, situat în apropiere de Dresda, a declarat duminică Marko Laske, un purtător de cuvânt al forţelor de ordine. Însă locuitorii susţin că se tem că violenţele ar putea reizbucni în noaptea de duminică spre luni, în contextul în care mulţi dintre demonstranţi erau liberi.

O anchetă este în curs, a anunţat Laske, însă poliţia a anunţat puţin arestări, nu pentru că nu are motive, ci din cauza lipsei de personal pentru depistarea suspecţilor.

Violenţele au determinat sindicatul poliţiştilor să tragă un semnal de alarmă cu privire la "terorismul de extremă-dreapta".

"Combinaţia dintre nişte politici fără sens şi un flux masiv de refugiaţi în Germania şi Europa este terenul propice ideal pentru crearea unui grup solid de extremişti de dreapta în Germania", a subliniat liderul sindicatului Rainer Wendt.

Poliţia a utilizat sâmbătă gaze lacrimogene pentru a dispersa extremişti de dreapta care blocau un drum către un magazin de bricolaj transformat în adăpost temporar.

În total, 31 de poliţişti au fost răniţi, dintre care unul grav.

Violenţele au izbucnit după ce o demonstraţia paşnică organizată de către patridul neonazist NPD a degenerat într-o încăierare, în care sute de protestatari ultranaţionalişti au aruncat cu pietre, sticle şi pocnitori în poliţişti.

Ministerul de Interne din Saxonia, landul în care se află Heidenau, a anunţat că urma să instituie un perimetru de securitate în jurul adăpostului.

Primarul din Heidenau Juergen Opitz a condamnat violenţele duminică.

"Ceea ce ne trebuie aici este umanitate. Nimeni nu cere nimănui să renunţe la ceva", a declarat el pentru DPA.

"Sunt convins că vasta majoritate a rezidenţilor din Heidenau va ajuta refugiaţii", a adăugat el. Primarul a recunoscut că a fost criticat pe reţele de socializare, dar a subliniat că în egală măsură a primit oferte de sprijin din partea altor locuitori.

Incidentele - care au loc după luni de atacuri şi proteste vizând adăposturi create pentru valul de imigranţi care se îndreaptă către Germania - a declanşat totodată o dezbatere la nivel naţional.

Ministrul de Interne Thomas de Maiziere a promis că infracţiunile motivate de ură faţă de imigranţi vor fi anchetate cu "întreaga putere a statului".

El a declarat pentru postul ZDF că nu poate permite ca violenţa să continue.

"Fiecare solicitant de azil şi refugiat, indiferent unde plănuieşte să stea, are dreptul la o cazare decentă, o procesare şi o audiere corecte", a subliniat de Maziere. "Oricine interferează cu oficiali care îşi fac treaba a părăsit consensul democraţiei", a adăugat el.

Vicecancelarul Sigmar Gabriel a anunţat că intenţionează să viziteze oraşul, în contextul unor îndemnuri din partea Partidului Verzilor (opoziţie) ca Angela Merkel să denunţe violenţele.

Gabriel a declarat duminică pentru postul public ARD că valul de imigranţi care se îndreaptă către Germania va reprezenta "cea mai mare provocare de la Reunificare" pentru ţara sa.

"Vom fi nevoiţi să ne schimbăm politicile cu privire la refugiaţi în mod dramatic", a subliniat el. "Numărul mare al celor care vin ne va obliga să facem mai mult", a adăugat vicecancelarul.

La nivel naţional acest lucru va însemna cel puţin alocarea unor resurse suplimentare către localurile comune supraaglomerate. El s-a alăturat unui apel lansat de către ministrul de Externe Frank Walter Steinmeier ca Uniunea Europeană să distribuie mai echitabil imigranţii în interiorul blocului.

Mii de imigranţi pun la grea încercare sistemele din Grecia şi Italia, prin care imigranţii pătrund în Europa. Germania este unul dintre puţinii membri UE dispuşi să primească numeroşi imigranţi.

Însă numeroşi germani sunt îngrijoraţi că acest val va exercita presiuni asupra sistemelor de securitate, un argument care a atras simpatia anumitor medii. Premierul bavarez Horst Seehofer şi-a apărat un comentariu recent, potrivit căruia Germania "nu poate să fie agenţia de servicii sociale a lumii".

El a subliniat într-un interviu televizat că nu poate să fie scoasă din context o singură afirmaţie. "Ne apropiem de un milion de refugiaţi, şi, pe deasupra, încă un milion de imigranţi legali din UE", a argumentat el.

"Avem în faţă o mişcare uriaţă de oameni. Nimeni nu poate să nege acest lucru", a subliniat Seehofer, adăugând că sunt necesare eforturi în vederea rezolvării la sursă a problemei care atrage imigranţi în Europa, dar îndemnând totodată ca Europa să dea dovadă de compasiune, ci nu să comită abuzuri asupra imigranţilor.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici