- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Oraşul ucrainean Odesa a fost inclus în patrimoniul mondial UNESCO
Centrul istoric al oraşului ucrainean Odesa a fost desemnat de către agenţia culturală a Naţiunilor Unite drept sit al Patrimoniului Mondial în pericol, în ciuda opoziţiei Rusiei, scrie BBC.
Oraşul ucrainean Odesa a fost inclus în patrimoniul mondial UNESCO
Unesco a declarat că decizia sa a recunoscut "valoarea universală excepţională" a oraşului.
Rusia a criticat această decizie, afirmând că este "motivată politic".
Cunoscută drept perla Mării Negre, Odesa a fost bombardată de mai multe ori de când Rusia a invadat Ucraina.
Anul trecut, locuitorii s-au grăbit să protejeze monumentele şi clădirile oraşului, acoperindu-le cu saci de nisip.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Klaus Iohannis, cel care a nesfințit Calendarul Alegerilor Prezidențiale la români, ți-a rebotezat Ignatul: Ziua Renașterii Porcilor
-
FSB susţine că a dejucat comploturile ucrainene de a ucide ofiţeri de rang înalt
-
China va construi cel mai mare baraj hidroenergetic din lume în Tibet
-
Un mare producător de maşini donează un milion de dolari pentru inaugurarea lui Donald Trump la Casa Albă
Vorbind după vot, directorul general al UNESCO, Audrey Azoulay, a declarat că desemnarea oraşului ca sit al Patrimoniului Mondial a fost un pas important.
"A existat în primul rând un aspect simbolic, care este acela de a spune că acest oraş aparţine patrimoniului mondial, ne priveşte pe toţi, îl vedem cu toţii şi îi recunoaştem istoria şi contribuţia la patrimoniu", a spus ea. "Acesta este deja un aspect simbolic important."
Azoulay a declarat că decizia a însemnat, de asemenea, că toţi membrii convenţiei, inclusiv Rusia, vor avea obligaţia de a "nu aduce distrugeri deliberate" la situl patrimoniului mondial.
Părţi din Odesa au fost, de asemenea, adăugate pe lista Patrimoniului Mondial în pericol, ceea ce, potrivit Unesco, oferă oraşului acces la asistenţă tehnică şi financiară, "pe care Ucraina o poate solicita pentru a asigura protecţia bunului şi, dacă este necesar, pentru a ajuta la reabilitarea acestuia".
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a salutat decizia, declarându-se "recunoscător partenerilor care ajută la protejarea perlei noastre de atacurile invadatorilor ruşi".
Rusia, care a încercat în repetate rânduri să amâne votul, a acuzat la rândul său Ucraina că îşi "distruge" propriile monumente.
Ministerul de Externe de la Moscova a acuzat, de asemenea, Ucraina că a prezentat un dosar de candidatură slab şi a afirmat că votul a fost luat "sub presiunea Occidentului", şi că "nu a ţinut cont de regulile de procedură".
Alte şapte situri din Ucraina au fost adăugate pe lista Patrimoniului Mondial al Unesco, inclusiv Catedrala Sfânta Sofia din capitala Kiev şi centrul istoric al oraşului Lviv din vestul ţării.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.