Pakistanezii sunt invitaţi sâmbătă la urne pentru a-şi alege deputaţii

Pakistanezii vor vota sâmbătă, 11 mai, pentru a-şi alege atât deputaţii din Parlamentul naţional, un scrutin la sfârşitul căruia partidul câştigător va trebui să formeze o majoritate pentru a guverna, cât şi din cele patru Adunări Provinciale ale ţării.

Urmărește
95 afișări
Imaginea articolului Pakistanezii sunt invitaţi sâmbătă la urne pentru a-şi alege deputaţii

Pakistanezii sunt invitaţi sâmbătă la urne pentru a-şi alege deputaţii (Imagine: Shutterstock)

Aceste alegeri vor fi primele de la crearea Pakistanului, în 1947, care se vor desfăşura după ce un Guvern civil şi-a încheiat mandatul de cinci ani. Prin urmare, ele sunt foarte importante pentru consolidarea democraţiei în această ţară instabilă.

Adunarea Naţională numără 342 de deputaţi, dintre care 272 sunt aleşi prin intermediul unui scrutin uninominal, desfăşurat într-un singur tur, iar alţii 70 sunt aleşi proporţional (60 de mandate fiind rezervate femeilor, iar 10 pentru minorităţile religioase, şi anume creştini, hinduşi etc.).

Cele aproximativ 86 de milioane de persoane înscrise vor alege de asemenea, sâmbătă, deputaţii pentru patru provincii din ţară, şi anume Punjab (centru), Sindh (sud), Balucistan (sud-vest) şi Khyber Pakhtunkhwa (nord-vest).

Alegătorii din zone tribale de la frontiera cu Afganistan, considerate ca principalul refugiu al talibanilor pakistanezi şi aliaţilor lor Al-Qaida din regiune, vor vota doar pentru Adunarea Naţională. O particularitate a acestor regiuni conservatoare este faptul că niciun mandat nu este rezervat femeilor.

Scrutinele federale şi provinciale nu se vor desfăşura în Gilgit-Baltistan, provincie din nordul ţării, şi în teritoriul regiunii Kashmir administrate de Pakistan (nord), care au un statut aparte.

O altă particularitate în Pakistan este faptul că un candidat îşi poate încerca şansa în mai multe circumscripţii în acelaşi timp, dar nu poate cumula mandatele în caz de victorii.

Vârsta minimă a candidaţilor la alegeri este de 25 de ani, dar nu este şi cazul lui Bilawal Bhutto Zardari (fiul preşedintelui Asif Ali Zardari şi fostului premier Benazir Bhutto) care va împlini această vârstă abia în septembrie.

La nivel federal şi în provincii, partidul care a obţinut cele mai multe mandate va fi solicitat să formeze un Guvern, în cazul în care este majoritar. În caz contrar, va trebui să ajungă la alianţe pentru a forma un Guvern de coaliţie.

Dacă partidul învingător nu reuşeşte să formeze o majoritate, atunci cel de-al doilea partid, sau grup parlamentar, va fi solicitat să o facă. Premierul va proveni din rândul partidului majoritar sau al coaliţiei.

Din momentul în care guvernele naţionale şi provinciale vor fi constituite, un "colegiu electoral", format din membri ai Adunărilor Provinciale şi Parlamentului Federal, va alege, în cursul verii, preşedintele ţării, care va începe să-şi exercite mandatul în septembrie, după încheierea celui al actualului şef al statului.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici