- Home
- Externe
- NEW YORK, ONU, (30.11.2012, 00:09)
- Valentin Vidu - Mediafax
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Palestina, stat observator la ONU. Mahmoud Abbas: Se semnază actul de naştere al statului Palestina. Netanyahu: Mahmoud Abbas a susţinut un discurs defăimător şi veninos
Palestina a devenit joi, în urma unui vot al Adunării Generale, stat observator la Organizaţia Naţiunilor Unite. Rezoluţia care transformă "entitatea" palestiniană într-un "stat observator nemembru" a fost adoptată cu o majoritate confortabilă, dar nu zdrobitoare, de 138 de voturi pentru, nouă împotrivă şi 41 de abţineri.
Urmărește
2219 afișări
Palestina a devenit stat observator la ONU (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Acest nou statut internaţional, care le oferă palestinienilor acces la agenţiile ONU şi la tratatele internaţionale, constituie o victorie diplomatică majoră. Însă el expune Autoritatea Palestiniană (AP) unor represalii financiare americane şi israeliene.
Înainte de vot, preşedintele palestinian Mahmoud Abbas a declarat că Adunarea Generală urma să semneze "actul de naştere" al statului Palestina.
"Adunarea generală a ONU este invitată astăzi (joi) să producă un act de naştere al statului Palestina în realitatea sa", a declarat el în faţa reprezentanţilor celor 193 de ţări înainte de vot.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
El a declarat că acest vot va constitui "ultima şansă a soluţiei cu două state" (Israel şi un stat palestinian) şi a promis să "încerce să reanime negocierile de pace" cu Israelul, aflate într-un punct mort de peste doi ani.
Preşedintele palestinian a declarat că ziua de joi marchează a 65-a aniversare a adoptării de către ONU a unei rezoluţii, în 1974, privind împărţirea Palestinei între un stat evreu şi unul arab, care a devenit "actul de naştere a statului Israel".
"Şaizeci şi cinci de ani mai târziu (...), Adunarea Generală se confruntă cu un drept moral (...), cu o datorie istorică pe care este necesar să o îndeplinească fără întârziere" cu scopul de a "menţine şansele păcii", a subliniat Abbas.
"Nu am venit aici pentru a complica procesul de pace (...), ci pentru a încerca un ultim efort important de a face pace", a promis preşedintele palestinian.
"Nu căutăm să punem capăt la ceea ce a mai rămas din procesul de negocieri, care şi-a pierdut obiectivul şi credibilitatea, ci să încercăm să reanimăm aceste negocieri şi să pregătim un teren solid (...) în vederea reuşitei lor", a insistat el.
"Totuşi, mai presus de orice, afirm că poporul nostru nu va renunţa la drepturile sale naţionale inalienabile, definite prin rezoluţiile ONU", a subliniat Abbas.
"Nu vom accepta nimic mai puţin decât un stat palestinian independent, cu capitala la Ierusalimul de Est, pe tot teritoriul palestinian ocupat în 1967, trăind în pace şi în securitate alături de statul Israel", a adăugat preşedintele palestinian.
În opinia sa, "comunitatea internaţională are în faţa sa şansa să salveze soluţia cu două state". "Timpul presează, răbdarea se epuizează iar speranţa scade", a avertizat el.
Mahmoud Abbas s-a referit în mai multe rânduri, în discursul său, la "recenta agresiune israeliană" împotriva Fâşiei Gaza, care s-a încheiat în urmă cu o săptămână, afirmând că armata israeliană s-a comportat "în mod barbar şi oribil". "A venit momentul ca lumea să spună în mod clar ajunge cu agresiunea, coloniile şi ocupaţia", a declarat el.
Benjamin Netanyahu: Mahmoud Abbas a susţinut la ONU un "discurs defăimător şi veninos"
Premierul israelian Benjamin Netanyahu a denunţat un discurs "defăimător şi veninos" al preşedintelui palestinian Mahmoud Abbas.
"Lumea a privit discursul defăimător şi veninos plin de propagandă falacioasă împotriva armatei israeliene şi cetăţenilor Israelului. Cine vrea pacea nu vorbeşte aşa", a declarat el, citat într-un scurt comunicat al biroului său.
"Decizia ONU (cu privire la noul statut al Palestinei) nu va schimba nimic pe teren. Nu va exista un stat palestinian fără aranjamente care să garanteze securitatea cetăţenilor Israelului", a adăugat premierul israelian.
"Prezentând cererea lor la ONU, palestinienii au încălcat acordurile cu Israelul, iar Israelul va acţiona ca atare", a adăugat el.
Netanyahu s-a referit în continuare la Acordurile de la Oslo (1993) care prevăd că o creare a unui stat palestinian este necesar să rezulte în urma unor negocieri de pace israeliano-palestiniene şi nu a unei iniţiative unilaterale.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe