Până la 15.000 de militari străini ar putea rămâne în Afganistan după 2014, afirmă Karzai

Preşedintele afgan Hamid Karzai a anunţat joi că 10.000-15.000 de militari străini vor putea rămâne în Afganistan după retragerea NATO, la sfârşitul lui 2014, în cazul în care va fi semnat Tratatul bilateral de securitate cu Statele Unite.

Urmărește
250 afișări
Imaginea articolului Până la 15.000 de militari străini ar putea rămâne în Afganistan după 2014, afirmă Karzai

Până la 15.000 de militari străini ar putea rămâne în Afganistan după 2014, afirmă Karzai

"Dacă (acest tratat) va fi semnat, între 10.000 şi 15.000 de militari (străini) vor rămâne (în Afganistan). Când spun «militari» nu mă refer doar la americani, ci şi la trupe din alte ţări NATO, din ţări ca Turcia sau alte ţări musulmane", a spus Karzai.

Preşedintele afgan a făcut aceste declaraţii în faţa celor aproximativ 2.500 de delegaţi la Loya Jirga, marea adunare tradiţională afgană, care va examina până duminică, la Kabul, un tratat bilateral de securitate (BSA) negociat laborios timp de mai multe luni între Statele Unite şi Afganistan.

"Decizia voastră este aşteptată în afara frontierelor Afganistanului", le-a spus preşedintele celor aproximativ 2.500 de delegaţi, în discursul de deschidere a lucrărilor adunării.

Loya Jirga are loc într-o sală a campusului Şcolii Politehnice, în vestul Kabulului. Din cauza riscului comiterii unor atentate de către insurgenţi talibani, care se opun cu fermitate acestui acord, în capitala afgană a fost instalat un dispozitiv de securitate impresionant.

Tratatul bilateral de securitate este necesar să definească modalităţile unei prezenţe militare americane în Afganistan pentru perioada de după încheierea misiunii de luptă NATO, la sfârşitul lui 2014.

Secretarul de Stat american John Kerry a anunţat miercuri că a ajuns la o înţelegere cu preşedintele afgan Hamid Karzai asupra "termenilor" acestui tratat.

La rândul său, Kabulul a publicat un proiect de acord potrivit căruia militarii americani care vor rămâne în Afganistan după 2014 vor beneficia de imunitate judiciară, principalul punct de dispută între cele două ţări.

În Irak, Statele Unite intenţionau să menţină un contingent după 2011, dar până la urmă şi-au retras toate trupele, deoarece Bagdadul a refuzat să le ofere această imunitate.

Dacă va fi aprobat de Loya Jirga, BSA va fi trimis ulterior Parlamentului spre adoptare, după care ar putea să fie promulgat de către Karzai.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici