Papa Benedict al XVI-lea, agresat în timpul suljbei de la miezul nopţii - VIDEO

Festivităţile de Crăciun au cunoscut un început dramatic, după ce o femeie "cu aparente probleme psihice" l-a aruncat la pământ pe Papă în Bazilica Sfântul Petru, unde acesta se pregătea să celebreze tradiţionala mesă de la miezul nopţii.

Urmărește
33 afișări
Imaginea articolului Papa Benedict al XVI-lea, agresat în timpul suljbei de la miezul nopţii - VIDEO

Celebrarea Crăciunului debutează cu o agresiune împotriva Papei Benedict al XVI-lea (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Papa Benedict al XVI-lea nu a fost rănit şi a putut să oficieze mesa, care a fost devansată în mod excepţional pentru ora 22.00 (23.00 ora României), pentru a-l menaja pe Suveranul Pontif, în vârstă de 82 de ani.

Acesta urmează să rostească în dimineaţa de vineri binecuvântarea sa tradiţională Urbi et Orbi de la balconul central al Bazilicii Sfântul Petru.

"Veţi putea vedea că este bine", a dat asigurări vineri dimineaţă unul dintre purtătorii de cuvânt ai Vaticanului, părintele Ciro Benedettini. "Nu este sfârşitul lumii", a comentat el sobru în legătură cu agresiunea.

Susanna Maiolo, o femeie italiano-elveţiană în vârstă de 25 de ani, se afla printre credincioşii care dispuneau de un bilet pentru a participa la mesa din bazilică. Ea s-a aruncat asupra Papei atunci când acesta traversa bazilică însoţit de circa 30 de cardinali şi l-a aruncat la pământ, înainte de a fi imobilizată de gărzile de corp.

Benedict al XVI-lea s-a ridicat imediat şi a celebrat mesa ca şi cum nu s-ar fi întâmplat nimic.

Video Stirileprotv.ro

Interogată de jandarmii de la Vatican, agresoarea a fost condusă la spital, potrivit unui purtător de cuvânt, care nu a oferit detalii.

În timpul busculadei, cardinalul francez Roger Etchegaray, în vârstă de 87 de ani, şi-a rupt colul femural şi a fost spitalizat.

În predica sa, Benedict al XVI-lea a denunţat "egoismul, atât la nivel de grup, cât şi de individ", care "ne ţine prizonieri ai intereselor şi dorinţelor noastre, ce se opun adevărului şi ne separă unii de alţii".

Căciunul, celebrat la Bethleem de mii de creştini

La Bethleem, unde s-a născut Iisus Hristos, potrivit Evangheliei, mii de creştini palestinieni şi străini au venit joi pentru a celebra Crăciunul, festivităţile fiind umbrite de restricţiile impuse de ocupaţia israeliană.

Slujba de la miezul nopţii a fost oficiată de Patriarhul latin al Ierusalimului, monseniorul Fouad Twal, în Biserica Sfânta Ecaterina, situată în apropiere de Bazilica Naşterii.

În faţa preşedintelui palestinian, Mahmoud Abbas, el a evocat "un teritoriu care suferă şi speră", cerându-le israelienilor şi palestinienilor să se trateze cu respect reciproc.

În aceeaşi regiune a Orientului Mijlociu, creştinii din Irak au trăit o seară de Crăciun cu teama violenţelor. Această comunitate religioasă, cea mai veche din Irak, a fost ţinta unei serii de atentate. În numai o lună, au fost comise şapte atacuri împotriva creştinilor, soldate în total cu cinci morţi şi 45 de răniţi.

Într-o alocuţiune difuzată joi seara, preşedintele american, Barack Obama, şi soţia sa, Michelle, au adus un omagiu soldaţilor americani cu ocazia primului lor mesaj de Crăciun, salutând bărbaţii şi femeile aflaţi "departe de familiile lor" şi care "îşi riscă viaţa pentru a le proteja pe ale noastre".

În Afganistan, ţara unde Obama a decis să trimită 30.000 de militari suplimentari faţă de cei 113.000 deja prezenţi, preşedintele Hamid Karzai le-a urat joi Crăciun Fericit forţelor străine şi membrilor organizaţiilor neguvernamentale care participă la reconstrucţia ţării.

Talibanii au difuzat, la rândul lor, vineri, pe Internet, o înregistrare video cu soldatul american Bowe Bergdahl, capturat la sfârşitul lui iunie în Afganistan, în care tânărul captiv susţine că acest conflict riscă să se "transforme într-un nou Vietnam".

În Liberia, ţară din Africa de Vest devastată de conflicte din 1979 până în 2003, între care 14 ani de război civil soldat cu moartea a 250.000 de persoane, preşedintele Ellen Johnson Sirleaf a ales să petreacă Crăciunul într-un fost centru de detenţie, un loc în care prizonierii politici erau torturaţi în timpul dictaturii lui Samuel Doe (1980-1990).

Fidel ideilor sale de revoluţie bolivariană în America Latină, preşedintele venezuelan, Hugo Chavez, a făcut apel în mesajul său de Crăciun să se înlocuiască "frenezia consumului" cu poveşti despre "patrie şi Simon Bolivar", eroul independenţei Venezuelei.

În Cuba, mii de americani de origine cubaneză s-au putut alătura familiilor lor rămase pe insulă cu ocazia acestor sărbători, graţie recentei ridicări a restricţiilor privind călătoriile, decisă de Obama.

În Statele Unite, o puternică furtună de zăpadă însoţită de polei în centrul ţării a provocat moartea a 19 persoane şi îngreunează deplasările. Numeroase biserici şi-au anulat slujbele de Crăciun.

În acest timp, Comandamentul pentru apărare aerospaşială nord-american (NORAD) a început joi să prezinte pe site-ul de Internet www.noradsanta.org deplasările lui Moş Crăciun în periplul acestuia prin lume pentru a distribui cadouri.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici