- Home
- Externe
- ATENA, (17.12.2014, 10:11)
- Iuliana Enache
Parlamentarii greci participă miercuri la primul tur al alegerilor prezidenţiale
Deputaţii greci votează miercuri în cadrul primului tur de scrutin prezidenţial de care depinde soarta Guvernului şi a politicii de austeritate desfăşurate din 2010, deoarece vor avea loc alegeri anticipate în cazul în care Parlamentul eşuează în desemnarea şefului statului.
Urmărește
102 afișări
Parlamentarii greci participă miercuri la primul tur al alegerilor prezidenţiale (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Aceste alegeri prin sufragiu indirect au generat o escaladă verbală în ultimele zile între coaliţia dintre conservatori şi socialişti a premierului Antonis Samaras, aflată la putere din iunie 2012, şi partidul Syriza, favorit în sondaje.
Ambianţa din primul tur, în faţa celor 300 de deputaţi ai Vouli, Parlamentul grec, ar urma să fie mai sobră pentru că votul are loc fără dezbateri prealabile, începând cu ora locală 19.00 (19.00 ora României).
Votul va fi urmărit cu atenţie în Europa, unde viitorul Greciei, în convalescenţă după şase ani de recesiune gravă, poate oferi surprize.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Democrativa PSD-PNL s-a degradat în ultimul hal! Deciziile importante ale României vor fi votate de UDMR
-
Premierul Marcel Ciolacu are miercuri o întâlnire de lucru cu ministrul Finanţelor, Tánczos Barna
-
Preşedintele sud-coreean Yoon Suk Yeol a fost arestat
-
Coreea de Sud va discuta cu Kievul despre transferul soldaţilor nord-coreeni capturaţi
Guvernul ştie că nu va reuşi să îşi impună candidatul pentru postul onorific de preşedinte al Republicii miercuri deoarece nu există nicio şansă de a întruni cele 200 de voturi necesare în primul tur, ca de altfel şi în al doilea, prevăzut pentru 23 decembrie.
Dacă nu se întruneşte majoritatea nici în al treilea tur, la 29 decembrie, când pragul scade la 180 de voturi, vor fi organizate alegeri legislative anticipate până în februarie. Partidul radical de stânga Syriza, care se opune politicii de austeritate a Guvernului din 2010, este deja considerat favorit.
Pieţele greceşti, luate prin surprindere săptămâna trecută când Guvernul a anunţat că va organiza cu două luni mai devreme alegerile, păreau panicate în perspectiva unui eşec al singurului candidat la prezidenţiale, fostul ministru şi comisar european Stavros Dimas.
Bursa din Atena a cedat peste 20 la sută în patru şedinţe şi nu a recuperat de atunci, încheind cu o scădere de 0,26 la sută marţi.
Dacă agitaţia pieţelor oferă o imagine cunoscută din 2011 sau 2012, când a fost apogeul crizei datoriilor în Grecia, "situaţia bugetară a Greciei nu are cu nimic de-a face cu 2012", afirmă Thibaut Mercier, analist la BNP Paribas.
"Locul Greciei este în Europa. Acest loc nu mai este pus la îndoială ca în trecut", a insistat marţi comisarul european pentru Economie Pierre Moscovici, în cadrul unei vizite la Atena, în timpul căreia şi-a exprima dorinţa de "consolidare" a eforturilor desfăşurate de la punerea în aplicare a două planuri de salvare a ţării.
Aceste două programe ale UE şi FMI, acordate în 2010 şi apoi 2012, au cuplat împrumuturi în valoare de 240 de miliarde de euro cu o austeritate bugetară extremă şi un catalog de reforme ambiţios.
Aceste declaraţii de asigurare tranşează cu vehemenţa care a cuprins scena politică greacă de la anunţul prezidenţialelor.
Guvernatorul Băncii Greciei şi fostul ministru de Finanţe Yannis Stournaras a vorbit despre riscurile de "prejudicii ireparabile pentru economie" din cauza instabilităţii politice. Un membru al Executivului, Dimitris Stamatis, l-a calificat pe Alexis Tsipras, liderul Syriza, drept "periculos pentru ţară".
Alexis Tsipras a apreciat la rândul său că premierul este capabil să pună în aplicare o scurgere de capitaluri pentru a calma teama alegătorilor.
Observatorii mizează pe 160-165 de voturi pentru Stavros Dimas în primul tur, în timp ce Guvernul dispune de o majoritate de 155 de mandate, făcând necesară ralierea altor parlamentari în al treilea tur.
Cei şapte deputaţi ai partidului neonazist Zori Aurii, aflaţi în prezent în arest preventiv, dintr-un total de 16 aleşi, vor fi scoşi din închisoare pentru a participa la vot.
Citește pe alephnews.ro: Trăim mai mult, dar mai prost. Speranța de viață în România a ajuns la 75,1 ani. Vârsta medie până la care trăim sănătos este de 59 de ani
Citește pe www.zf.ro: În timp ce gazul din Marea Neagră deja a început să se vândă, România are o listă de 22 de centrale de energie care vor avea nevoie de peste 8 mld. metri cubi pe an, cam cât se va scoate anual din Neptun Deep. Care este stadiul pe fiecare proiect?
Citește pe www.zf.ro: Unul dintre cele mai vechi business-uri din lume. În România, companiile se bat să câştige loc
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cum ar arăta viaţa fără asigurări: câţi bani ar trebui să scoată din buzunar un român fără asigurare de călătorie şi sănătate
Ţara care nu mai vrea să le cumpere străinii casele. Guvernul a impus taxe uriaşe pentru persoanele din afara UE care vin să cumpere proprietăţi
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicușor Dan și uluitorul său program: omul acesta chiar nu muncește! Primarul General și candidatul la Președinție e unul dintre cei mai relaxați bugetari
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe