- Home
- Externe
- BUCUREŞTI, (11.03.2015, 15:48)
- Catalina Mihai
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Parlamentul European încurajează cinci state membre, printre care şi România, să recunoască Kosovo
PE a adoptat o propunere de rezoluţie privind procesul de integrare europeană a Kosovo, prin care încurajează cele 5 state membre, inclusiv România,care nu au recunoscut încă independenţa fostei provincii sârbe,să facă acest lucru pentru a facilita normalizarea relaţiilor dintre Belgrad şi Priştina.
Urmărește
2019 afișări
Parlamentul European încurajează cinci state membre, printre care şi România, să recunoască Kosovo (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Parlamentul European a adoptat, miercuri, în sesiunea plenară de la Strasbourg, o propunere de rezoluţie privind procesul de integrare europeană a Kosovo, în care îşi exprimă îngrijorarea în legătură cu numirea în noul Guvern de la Priştina a unor "persoane neconsensuale, a căror experienţă ar putea ridica semne de întrebare" şi "regretă numărul inutil de mare de miniştri şi miniştri-adjuncţi", precum şi proporţia scăzută a femeilor în cabinet.
Legislativul european încurajează noul Guvern kosovar să-şi continue cursul european şi subliniază că s-a angajat să urmărească "cu hotărâre, inclusiv prin legislaţie, o serie de aspecte prioritare, incluzând măsuri pentru întărirea şi afirmarea statului de drept, stabilirea unui model pentru sistemul judiciar, pe baza principiilor independenţei, profesionalismului şi eficacităţii acestuia, precum şi combaterea sistematică şi efectivă a corupţiei şi a criminalităţii organizate la toate nivelurile".
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
Europarlamentarii subliniază necesitatea unor "acţiuni urgente destinate luptei împotriva grupurilor infracţionale care fac posibilă migraţia ilegală, apreciind că sunt necesare progrese economice şi crearea de noi locuri de muncă "pentru a pune capăt tendinţei de imigraţie ilegală şi a restabili încrederea şi speranţa cetăţenilor că îşi pot construi un viitor în ţara lor".
Totodată, eurodeputaţii îşi exprimă îngrijorarea cu privire la lipsa oricăror progrese semnificative în ceea ce priveşte combaterea corupţiei la nivel înalt şi a criminalităţii organizate, "un obstacol semnificativ în calea dezvoltării democratice, sociale şi economice a Kosovo".
Parlamentul European încurajează, pe de altă parte, cinci state membre, Cipru, Grecia, România, Slovacia şi Spania, "să procedeze la recunoaşterea Kosovo", subliniind că acest lucru "va facilita în continuare normalizarea relaţiilor dintre Belgrad şi Pristina.
Potrivit textului propunerii de rezoluţiei, toate statele membre ale UE sunt invitate să facă "tot ce le stă în putinţă pentru a facilita contactele economice şi interpersonale, precum şi relaţiile sociale şi politice dintre cetăţenii lor şi cei din Kosovo".
În 2008, Kosovo şi-a proclamat independenţa faţă de Serbia, însă Belgradul refuză să o recunoască.
Cinci state UE - Cipru, Grecia, România, Slovacia şi Spania - nu au recunoscut independenţa Kosovo.
Pe 27 februarie 2015, premierul Albaniei, Edi Rama, aflat la Bucureşti, a solicitat României recunoaşterea provinciei Kosovo ca stat independent, arătând că, în opinia sa, rezolvarea acestei probleme va asigura securitatea regională şi va estompa anumite "tendinţe şi frustrări ale altor ţări vecine".
"Vin de repetate ori cu cererea de recunoaştere a independenţei ca stat a Kosovo şi, de asemenea, cu cererea ca România să ofere sprijin permanent ca această ţară să devină membră în această uniune a ţărilor în familia din care ea face parte. Noi avem convingerea că deja problema recunoaşterii statului Kosovo nu este o problemă bilaterală, ci este o problemă comună care ne priveşte pe toţi în sprijinul asigurării siguranţei regionale şi pentru a estompa anumite tendinţe şi frustrări altor ţări vecine", a spus Edi Rama, după o întrevedere cu premierul Victor Ponta.
În noiembrie 2013, aflat, de asemenea, la Bucureşti, premierul albanez arăta că apreciză atitudinea lui Ponta în problema Kosovo, fosta provincie sârbă care şi-a proclamat independenţa în 2008, şi preciza că aşteaptă cu nerăbdare ca recunoaşterea statului Kosovo de către România să aibă loc, apreciind că acest fapt va contribui la liniştea şi dezvoltarea regiunii.
În vara aceluiaşi an, premierul Victor Ponta declarase că nu se fereşte să afirme că România trebuie să recunoască independenţa Kosovo.
În martie anul trecut, ministru de Externe, Titus Corlăţean, susţinea însă că România nu şi-a schimbat poziţia faţă de Kosovo, dar că sunt evoluţii între Belgrad şi Priştina de care Bucureştiul trebuie să ţintă cont.
"România nu şi-a schimbat poziţia‚ însă în cazul Kosovo ar fi absurd, politic vorbind, să nu ţinem cont de evoluţiile importante în dialogul dintre Belgrad şi Priştina, faptul că aceste evoluţii au condus la un anumit grad de normalizare, faptul că aceste evoluţii au deschis calea viitoarei aderări la UE pentru amândouă, şi pentru Serbia şi pentru Kosovo, şi faptul că Serbia a acceptat (...) în acel acord-cadru de negociere cu UE ca înainte de a finaliza negocierile de aderare să încheie un acord cu valoare juridică obligatorie de normalizare deplină a relaţiei cu Kosovo (...) sunt evoluţii de care şi România şi alte state trebuie să ţină cont", a precizat, la PRO TV, Titus Corlăţean.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe