- Home
- Externe
- CHIŞINĂU, (27.06.2013, 16:21)
- Gaidau Ion
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Parlamentul moldovean a votat legea privind Tratatul de frontieră cu România
Parlamentul Republicii Moldova a votat joi în primă lectură Tratatul cu România privind regimul frontierei de stat, colaborarea şi asistenţa mutuală în probleme de frontieră, semnat la 8 noiembrie 2010 la Bucureşti.
Urmărește
249 afișări
Parlamentul Republicii Moldova a votat legea privind Tratatul de frontieră cu România (Imagine: Cristina Nichitus/Mediafax Foto)
Deputaţii moldoveni au ratificat, de asemenea, în prima lectură Acordul dintre România şi Republica Moldova privind cooperarea în domeniul militar, chiar dacă unii deputaţi au cerut excluderea acestor două subiecte de pe ordinea de zi, relatează PRO TV Chişinău.
Deputaţii Partidului Comunist din Republica Moldova (PCRM) au cerut ca cele două documente să nu fie examinate de Palament, motivând că ratificarea acestora ar provoca şi mai multe disensiuni în regiunea transnistreană a ţării.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Răspunde Guvernul Ciolacu 2 așteptărilor TALE, ca administrator al României în 2025? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Coreea de Nord lansează o rachetă balistică în timpul vizitei lui Blinken la Seul
-
Premierul Canadei, Justin Trudeau, ar putea demisiona în această săptămână
-
SUA relaxează restricţiile umanitare pentru Siria, dar menţine sancţiunile împotriva noului guvern
De asemenea, liderul Partidului Liberal (PL) Mihai Ghimpu a solicitat ca Tratatul de frontieră să nu fie ratificat, pe motiv că ar fi neconstituţional, deoarece a fost semnat de către fostul premier Vlad Filat, în timp ce doar preşedintele ţării ar avea dreptul să semneze tratate internaţionale.
Tratatul dintre România şi Republica Moldova privind regimul frontierei de stat, colaborarea şi asistenţa mutuală în probleme de frontieră a fost semnat la 8 noiembrie 2010, la Bucuresti, de fostul ministru de externe al României, Teodor Baconschi, şi de fostul premier al Republicii Moldova, Vlad Filat.
Semnarea acestui tratat a provocat scandal la Chişinău atât din partea opoziţiei comuniste, cât şi din partea unor partide din fosta Alianţă pentru Integrare Europeană (AIE). Fostul preşedinte interimar Mihai Ghimpu a declarat că tratatul a fost semnat de Vlad Filat cu încălcarea normelor de procedură.
Tratatul este un document tehnic care reglementează modalitatea de realizare pe teren a marcării frontierei, soluţionarea problemelor referitoare la construirea de obiective comune la frontieră, întreţinerea frontierei, constituirea şi funcţionarea unei comisii mixte pentru verificarea traseului frontierei de stat şi întreţinerea semnelor de frontieră, modul de folosire a apelor de frontieră, căilor ferate, şoselelor, precum şi a altor instalaţii de comunicaţii care traversează frontiera de stat, desfăşurarea unor activităţi precum pescuitul, vânătoarea, silvicultura, exploatarea subsolului în apropierea frontierei, modul de cercetare şi de soluţionare a încălcărilor regimului de frontieră, cum ar fi trecerea nepermisă a graniţei sau deteriorarea semnelor de frontieră.
Acordul interguvernamental cu privire la cooperarea în domeniul militar, care prevede cadrul juridic necesar cooperării militare între cele două state, a fost semnat la 20 aprilie 2012 la Chişinău.
Cooperarea militară va include domenii precum planificarea apărării, managementul resurselor umane, informaţii militare sau activităţi medicale. Pentru punerea în aplicare a acordului este preconizată crearea unei comisii militare mixte care se va reuni anual, potrivit documentului.
Ambele documente au fost criticate dur de către opoziţia comunistă de la Chişinău.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: Știi cum procedezi la alegeri. Cauți Trump pe buletin. Cu liderii Democrativei, rămâne cum am stabilit: Le-o dai în vot
Citește pe www.zf.ro: Dragoş Damian, Terapia Cluj: No, amu gata! Gata cu văicăreala, cu bocetele şi cu plânsetele! Sunteţi oameni de afaceri puternici, va faceţi de ruşine! Hai, la muncă în 2025, avem multă treabă!
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Hamas a aprobat lista de 34 de ostatici propusă de Israel pentru un posibil schimb. Progresul în negocieri este legat de obținerea unui acord
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Ce trebuie să faci ca să ai succes în 2025? Un psihoterapeut a dezvăluit cinci lucruri pe care le poţi face în orice perioadă a anului. De ce nu funcţionează dorinţe precum „să pierd 5 kilograme” sau „să economisesc 10.000 de lei”
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
BREAKING! Cunoscutul bărbat de la noi A PARALIZAT! Trece prin momente cumplite: 5000 euro pe zi tratamentul
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe