Parlamentul Republicii Moldova a votat o declaraţie privind situaţia din Transnistria

Parlamentul Republicii Moldova a adoptat, vineri, după două zile de dezbateri, cu participarea comuniştilor (PCRM), liberal-democraţilor (PLDM), democraţilor (PD) şi grupului reformatorilor liberali, o declaraţie privind situaţia din Transnistria, relatează Jurnal de Chişinău, în pagina electronică.

Urmărește
1154 afișări
Imaginea articolului Parlamentul Republicii Moldova a votat o declaraţie privind situaţia din Transnistria

Parlamentul Republicii Moldova a votat o declaraţie privind situaţia din Transnistria

Declaraţia a fost adoptată cu 76 de voturi. Liberalii lui Mihai Ghimpu şi neafiliaţii Igor Dodon şi Mihai Godea s-au abţinut de la vot.

Potrivit declaraţiei, Parlamentul Republicii Moldova constată că acţiunile unilaterale ale Transnistriei influenţează negativ soluţionarea conflictului transnistrean.

"Astăzi (vineri) Parlamentul a reuşit să depăşească această situaţie şi a dat un semnal, şi o speranţă cetăţenilor la o rezolvare paşnică, inclusiv politică, a diferendului transnistrean. Constatăm cu satisfacţie că majoritatea parlamentară a acceptat propunerile opoziţiei, ceea ce a făcut posibilă adoptarea unei declaraţii echilibrate. În declaraţie am atras atenţia tuturor părţilor implicate că numai prin discuţii şi negocieri paşnice poate fi depăşit acest conflict pe Nistru. Considerăm că declaraţia de astăzi ar putea fi o cotitură şi un fundament pentru soluţionarea paşnică a conflictului transnistrean", a declarat deputatul PCRM, Artur Reşetnicov.

Parlamentul de la Chişinău face apel la toate părţile implicate să revină la masa de negocieri, conform unui deputat democrat.

"Textul declaraţiei spune că părţile trebuie să trateze subiectele de pe agendă foarte atent, cu mult calm. Trebuie să fie luate toate măsurile ca orice situaţie să fie soluţionată în mod paşnic. Nu s-a discutat despre alte măsuri care ar trebui să fie întreprinse. Este important să nu existe speculaţii şi este important să fim toţi calmi, să nu dăm motive pentru interpretări. Este o declaraţie care cheamă părţile, ţările garante, formatul 5+2 să revină la masa negocierilor", a precizat deputatul PD, Adrian Cându.

La rândul lor, deputaţii care nu au susţinut declaraţia afirmă că aceasta nu contribuie cu nimic la rezolvarea situaţiei.

"Republica Moldova continuă să stea cu capul plecat. Această declaraţie este apă de ploaie şi nu înseamnă nimic pentru apărarea cetăţenilor şi pentru rezolvarea situaţiei", susţine liderul PL, Mihai Ghimpu.

El a precizat că a propus excluderea Rusiei din formatul 5+2, pe motiv că "Rusia nu poate fi garant în situaţia în care tot Rusia a provocat conflictul". Deoarece Parlamentul nu a susţinut propunerea, Mihai Ghimpu a decis să nu susţină declaraţia.

O dispută a izbucnit între autorităţile moldovene şi cele transnistrene cu privire la exercitarea controlului asupra unor localităţi, după ce Evgheni Şevciuk, liderul regimului separatist de la Tiraspol, a semnat un decret intitulat "graniţa de stat a Transnistriei", incluzând oraşul Bender (Tighina), cu trei sate, printre care se numără şi Varniţa, care este sub autoritatea Chişinăului, în limitele teritoriului controlat de transnistreni.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici