- Home
- Externe
- CHIŞINĂU, (21.06.2013, 18:05)
- Ion Gaidau - Mediafax
Parlamentul Republicii Moldova a votat o declaraţie privind situaţia din Transnistria
Parlamentul Republicii Moldova a adoptat, vineri, după două zile de dezbateri, cu participarea comuniştilor (PCRM), liberal-democraţilor (PLDM), democraţilor (PD) şi grupului reformatorilor liberali, o declaraţie privind situaţia din Transnistria, relatează Jurnal de Chişinău, în pagina electronică.
Urmărește
1154 afișări
Parlamentul Republicii Moldova a votat o declaraţie privind situaţia din Transnistria
Declaraţia a fost adoptată cu 76 de voturi. Liberalii lui Mihai Ghimpu şi neafiliaţii Igor Dodon şi Mihai Godea s-au abţinut de la vot.
Potrivit declaraţiei, Parlamentul Republicii Moldova constată că acţiunile unilaterale ale Transnistriei influenţează negativ soluţionarea conflictului transnistrean.
"Astăzi (vineri) Parlamentul a reuşit să depăşească această situaţie şi a dat un semnal, şi o speranţă cetăţenilor la o rezolvare paşnică, inclusiv politică, a diferendului transnistrean. Constatăm cu satisfacţie că majoritatea parlamentară a acceptat propunerile opoziţiei, ceea ce a făcut posibilă adoptarea unei declaraţii echilibrate. În declaraţie am atras atenţia tuturor părţilor implicate că numai prin discuţii şi negocieri paşnice poate fi depăşit acest conflict pe Nistru. Considerăm că declaraţia de astăzi ar putea fi o cotitură şi un fundament pentru soluţionarea paşnică a conflictului transnistrean", a declarat deputatul PCRM, Artur Reşetnicov.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Din prima zi de mandat, Trump semnează ordine executive cu consecințe majore: Începe deportarea în masă a imigranților, pune capăt dreptului la cetățenie prin naștere, grațiază inculpații de la Capitoliu. Ce alte decizii a luat Președintele SUA
-
Războiul din Ucraina, ziua 1063. UE intenţionează să elimine combustibilii fosili din Rusia / Erdogan intenţionează să discute cu Trump despre încetarea războiului Rusiei în Ucraina
-
Donald Trump a graţiat 1.500 de inculpaţi după asaltul Capitoliului din 2021
-
SUA ies din Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi din Acordul climatic de la Paris
Parlamentul de la Chişinău face apel la toate părţile implicate să revină la masa de negocieri, conform unui deputat democrat.
"Textul declaraţiei spune că părţile trebuie să trateze subiectele de pe agendă foarte atent, cu mult calm. Trebuie să fie luate toate măsurile ca orice situaţie să fie soluţionată în mod paşnic. Nu s-a discutat despre alte măsuri care ar trebui să fie întreprinse. Este important să nu existe speculaţii şi este important să fim toţi calmi, să nu dăm motive pentru interpretări. Este o declaraţie care cheamă părţile, ţările garante, formatul 5+2 să revină la masa negocierilor", a precizat deputatul PD, Adrian Cându.
La rândul lor, deputaţii care nu au susţinut declaraţia afirmă că aceasta nu contribuie cu nimic la rezolvarea situaţiei.
"Republica Moldova continuă să stea cu capul plecat. Această declaraţie este apă de ploaie şi nu înseamnă nimic pentru apărarea cetăţenilor şi pentru rezolvarea situaţiei", susţine liderul PL, Mihai Ghimpu.
El a precizat că a propus excluderea Rusiei din formatul 5+2, pe motiv că "Rusia nu poate fi garant în situaţia în care tot Rusia a provocat conflictul". Deoarece Parlamentul nu a susţinut propunerea, Mihai Ghimpu a decis să nu susţină declaraţia.
O dispută a izbucnit între autorităţile moldovene şi cele transnistrene cu privire la exercitarea controlului asupra unor localităţi, după ce Evgheni Şevciuk, liderul regimului separatist de la Tiraspol, a semnat un decret intitulat "graniţa de stat a Transnistriei", incluzând oraşul Bender (Tighina), cu trei sate, printre care se numără şi Varniţa, care este sub autoritatea Chişinăului, în limitele teritoriului controlat de transnistreni.
Citeşte şi:
Chişinăul AVERTIZEAZĂ că este pregătit să riposteze unui eventual atac separatist transnistrean
Citeşte şi:
Declaraţiile ministrului moldovean al Apărării privind Transnistria considerate inadmisibile. Liberalii şi comuniştii îi cer demisia
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Sondaj Avangarde: Care este intenția de vot a românilor în 2025 și în ce candidați au încredere pentru prezidențiale?
Citește pe www.zf.ro: Lovitură în plin pentru economia românească: Chinezii de la Haier închid fabrica din judeţul Prahova, un proiect de 70 de milioane de euro unde creaseră peste 1.000 de locuri de muncă. Proiectul a fost inaugurat în 2021
Citește pe www.zf.ro: Unul dintre cele mai vechi business-uri din lume. În România, companiile se bat să câştige loc
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cum a început succesul lui Trump? Președintele și-a construit popularitatea prin afaceri, apariții TV regulate și expunere uriașă
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
A doua cea mai mare metropola a lumii riscă să dispară sub ape, iar soarta mega-oraşului atârnă în mâinile unui miliardar
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
O mai ții minte pe Maria Olaru? Cum arată acum fosta campioană de la Sydney și prin ce dramă a trecut
CANCAN.RO
Categoria de pensionari din România care vor primi pensii mai mari cu 420 de lei, după indexarea din 2025
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe