Parlamentul rus va respecta "alegerea istorică" a Crimeei la referendum

Parlamentul rus va respecta "alegerea istorică" a Crimeei la referendumul care le va propune alegătorilor o alipire a peninsulei ucrainene la Rusia, a declarat vineri preşedintele Dumei (Camera inferioară a Legislativului de la Moscova).

Urmărește
1891 afișări
Imaginea articolului Parlamentul rus va respecta "alegerea istorică" a Crimeei la referendum

Parlamentul rus va respecta "alegerea istorică" a Crimeei la referendum (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Vom respecta alegerea istorică a populaţiei Crimeei", a declarat Serghei Narîşkin, citat de agenţiile ruse, în cadrul unei întâlniri la Moscova cu o delegaţie a Parlamentului local al Crimeei.

"Vom susţine alegerea liberă şi democratică a populaţiei  Crimeei", a adăugat el. 

Oficialul rus s-a exprimat în cadrul unei întâlniri, la Moscova, cu o delegaţie a Parlamentului local al Crimeei. 

Dominat de proruşi, Parlamentul local al Crimeei i-a cerut, joi, lui Vladimir Putin alipirea peninsulei ucrainene la Rusia şi a anunţat organizarea unui referendum la 16 martie pentru validarea acestei decizii. Alegătorii vor avea de ales între o alipire la Rusia şi o autonomie net consolidată.

Preşedintele ucrainean interimar Oleksandr Turcinov a denunţat "o crimă împotriva Ucrainei comisă de militarii ruşi" şi a anunţat lansarea unei proceduri de dizolvare a Parlamentului peninsulei. 

Europenii şi americanii au condamnat, de asemenea, această decizie şi au anunţat noi sancţiuni diplomatice şi economice împotriva Moscovei. 

Vladimir Putin a examinat, joi, cererea Crimeei în cursul unei reuniuni a Consiliului de securitate rus, a anunţat Kremlinul, fără a oferi detalii. 

Deputatul rus Serghei Mironov, preşedintele partidului Rusia Dreaptă, a declarat că a depus deja o propunere de lege în Dumă care vizează alipirea la Rusia a teritoriului al unei ţări stăine. 

Crimeea a fost "dată" în 1954 Ucrainei sovietice de către Nikita Hruşciov, el însuşi de origine ucraineană. Pentru a preveni tentaţiile separatiste, Ucraina, independentă după separarea de URSS, i-a acordat în 1992 statut de republică autonomă.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici