Partidele austriece se unesc împotriva liderului extremei drepte după alegeri

Liderii partidelor politice austriece s-au unit pentru a respinge ideea formării unei coaliţii cu şeful Partidului Libertăţii (FPO) de extremă dreapta, Herbert Kickl, după ce FPO s-a clasat pe primul loc în alegerile parlamentare de duminică.

Urmărește
514 afișări
Imaginea articolului Partidele austriece se unesc împotriva liderului extremei drepte după alegeri

Partidele austriece se unesc împotriva liderului extremei drepte după alegeri

Estimările arătau că FPO a câştigat pentru prima dată şi cu cea mai mare cotă de voturi din istoria sa. Cea mai urmărită previziune, realizată de institutul de sondare Foresight pentru ORF, îl plasa pe FPO la 28,9 %, pe baza numărării a 82,8 % din buletinele de vot, Partidul Popular conservator (OVP) fiind al doilea, cu 26,3 %.

FPO ar trebui să formeze o coaliţie cu unul sau mai multe partide pentru a-şi asigura o majoritate parlamentară şi a construi un guvern stabil, dar când liderii partidelor au avut o discuţie pe ORF duminică seara, niciun potenţial partener nu a fost prezent, notează Reuters.

„Nu vă vreau în guvern şi îmi menţin poziţia”, a declarat liderul partidului liberal Neos, aflat pe locul patru, Beate Meinl-Reisinger, adresându-se direct lui Kickl.
„Pur şi simplu cred că nu ar fi bine pentru ţara noastră”.

Dintre cele patru partide parlamentare, în afară de FPO, trei au exclus de mult timp o coaliţie cu acesta. Doar OVP, partidul de guvernământ, a lăsat uşa deschisă unei coaliţii, deşi liderul Karl Nehammer a declarat că partidul său nu va face parte dintr-un guvern cu Kickl, lucru pe care l-a repetat după publicarea rezultatelor.

Liderul social-democraţilor, Andreas Babler, a făcut, de asemenea, apel la o alianţă împotriva FPO.

„Cred că este ceva ce nu aţi înţeles, şi acest lucru este valabil atât pentru Karl Nehammer, cât şi pentru dumneavoastră”, i-a răspuns Kickl lui Meinl-Reisinger de la Neos: „Puteţi să vă continuaţi atacurile în direcţia mea, dar uitaţi ceva. Mă aflu aici doar în calitate de ambasador şi de avocat pentru foarte mulţi alegători din această ţară”.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici