În cursul acestei săptămâni, Park şi-a exprimat disponibilitatea de a demisiona, ca urmare a presiunilor în legătură cu un uriaş scandal de trafic de influenţă care a provocat ample proteste de stradă.
Cei 128 de parlamentari ai partidului de guvernământ Saenuri au votat în unanimitate în favoarea ultimatumului adresat lui Park şi au cerut organizarea de alegeri prezidenţiale anticipate în luna iunie, cu şase luni înainte de data programată.
„Dacă preşedintele este de acord să demisioneze pe 30 aprilie, atunci nu este nevoie să mergem mai departe cu procedura de demitere”, a declarat un lider al Saenuri.
„Voi lăsa la latitudinea Parlamentului tot ceea ce ţine de viitorul meu şi în special de reducerea duratei mandatului meu”, a anunţat marţi Park Geun-Hye într-un discurs televizat.
Choi Soon-Sil, o apropiată a preşedintelui Park Peun-Hye, este acuzată că s-ar fi folosit de prietenia cu Park pentru a interveni în politică şi pentru a solicita donaţii de la diverse companii. A fost arestată pe data de 3 noiembrie, fiind pusă sub acuzare pentru fraudă şi abuz de putere. În ultimele săptămâni din ce în ce mai multe persoane au făcut apel la demisia sa.
Principala formaţiune de opoziţie, Partidul Democrat, a respins oferta lui Park, catalogând această iniţiativă drept o stratagemă de a evita procedura de destituire şi cere să fie demisă până la finalul lunii ianuarie.
Sâmbătă, sute de mii de sud-coreeni s-au adunat pentru cel de-al cincilea weekend consecutiv pentru a cere demisia lui Park. Organizatorii au spus că la protest au participat în total 1,5 milioane de persoane, în timp ce poliţia a estimat un număr de 260.000 de manifestanţi.