Patriarhul ortodox rus: Nimeni nu va putea distruge "Sfânta Rusie"

Patriarhul Bisericii Ortodoxe ruse, Kirill, le-a cerut, sâmbătă, credincioşilor să se roage pentru ca nimeni să nu poată "distruge Sfânta Rusie", subliniind că toate tentativele din trecut au eşuat, în cadrul unei slujbe organizate cu o zi înainte de Paşti.

Urmărește
1462 afișări
Imaginea articolului Patriarhul ortodox rus: Nimeni nu va putea distruge "Sfânta Rusie"

Patriarhul ortodox rus: Nimeni nu va putea distruge "Sfânta Rusie" (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Patriarhul ortodox al Kievului, Filaret, a denunţat la un moment dat "inamicul" rus, a cărui "agresiune" împotriva Ucrainei este sortită eşecului, a declarat el în mesajul pascal.

În catedrala Christos Mântuitorul din Moscova, patriarhul Kirill a cerut asistenţei să îngenuncheze şi a îngenuncheat el însuşi pentru o rugăciune pentru Ucraina.

"Trebuie să ne rugăm astăzi pentru poporul rus care trăieşte în Ucraina, pentru ca Domnul să facă pace pe teritoriul ucrainean (...), să pună capăt intenţiilor celor care vor să distrugă Sfânta Rusie", a declarat patriarhul. "Acest lucru s-a întâmplat de numeroase ori în istorie şi numeni nu a reuşit vreodată", a declarat el, potrivit textului şi înregistrării video postate pe site-ul Patriarhiei.

TITLURILE ZILEI

"Ucraina este politic o ţară străină, (dar) spiritual şi istoric acest lucru nu a fost niciodată valabil. Suntem un singur popor în faţa lui Dumnezeu, avem aceeaşi credinţă ortodoxă, indiferent ce cred cei care spun că poporul ucrainean are alte religii", a declarat el.

El a adăugat că se roagă "pentru ca puterea să fie aleasă legitim, pentru ca schimbările pe care vrea să le facă astăzi poporul Ucrainei să aibă loc în spiritul Legii fundamentale a acestei ţări".

Rusia contestă legitimitatea proeuropenilor aflaţi în prezent la putere la Kiev, după ce preşedintele prorus Viktor Ianukovici a fost îndepărtate la sfârşitul lui februarie, la încheierea a trei luni de contestare, încheiate într-o baie de sânge.

Moscova înclină, de asemenea, în favoarea unei reforme constituţionale care să confere mai multă autonomie regiunilor rusofone din estul ţării, în care Biserica Ortodoxă supusă Patriarhiei Moscovei este cel mai bine reprezentată.

Ortodoxia în Ucraina este împărţită între Patriarhia Moscovei, cea de la Kiev, care revendică mai multe milioane de credincioşi, şi o biserică autocefală mică.

Patriarhul ortodox de la Kiev, Filaret, a denunţat sâmbătă "inamicul", vizând Rusia.

"Ţara care ne-a garantat integritatea teritorială a comis o agresiune. Dumnezeu nu poate să fie de partea răului, de aceea inamicul poporului ucrainean este condamnat la eşec", a declarat patriarhul Filaret.

"Christos a suferit, a murit, apoi a înviat şi a învins răul. La fel va fi şi aici. Dumnezeu ne va ajuta să înviem Ucraina", a continuat el.

Ţara are, de asemenea, o Biserică greco-catolică ucraineană, care respectă ritul bizantin dar este subordonată Vaticanulu şi pe care Patriarhia rusă o acuză că este instrumentul prozelitismului catolic.

Reprezentantul Patriarhiei pentru relaţii externe, mitropolitul Ilarion, a denunţat la începutul lunii "noua cruciadă împotriva ortodoxiei" şi a apreciat că criza ucraineană îndepărtează perspectiva unei întâlniri între patriarhul Kirill şi papa Francisc.

În acest an, Paştele ortodox coincide cu cel catolic.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici