PE: Republica Moldova are dreptul de a solicita aderarea la Uniunea Europeană

Republica Moldova, Georgia şi Ucraina au dreptul de a adera la UE, cu respectarea condiţiilor pentru statutul de ţară membră, a decis, joi, PE, aprobând, totodată, propunerea de decizie a Consiliului privind aplicarea provizorie a acordurilor de asociere cu Chişinău şi Tbilisi imediat după semnare.

Urmărește
832 afișări
Imaginea articolului PE: Republica Moldova are dreptul de a solicita aderarea la Uniunea Europeană

PE: Republica Moldova are dreptul de a solicita aderarea la Uniunea Europeană (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

Parlamentul European a adoptat o rezoluţie în care se stipulează dreptul Republicii Moldova de a solicita intrarea în Uniunea Europeană. Astfel, rezoluţia "reaminteşte faptul că acordurile de asociere cu Ucraina şi cu alte ţări din Parteneriatul Estic nu constituie obiectivul final al relaţiilor acestora cu UE" şi subliniază că, "în conformitate cu articolul 49 din Tratatul privind Uniunea Europeană, Georgia, Moldova şi Ucraina - la fel ca orice alt stat european - au perspective europene şi pot cere să devină membre ale Uniunii, cu condiţia să adere la principiile democraţiei, să respecte libertăţile fundamentale, drepturile omului şi drepturile minorităţilor şi să garanteze statul de drept".

Europarlamentarii invită Consiliul să semneze acordurile de asociere şi acordurile de liber schimb aprofundat şi cuprinzător dintre UE şi Republica Moldova şi Georgia, exprimându-şi, în acelaşi timp, aprobarea în legătură cu propunerea de decizie a Consiliului privind aplicarea provizorie a Acordurilor de Asociere UE-Moldova şi UE-Georgia imediat după semnarea acestora.

Totodată, PE îndeamnă Secretarul General al Consiliului Uniunii Europene să reducă procedurile de notificare ulterioare semnării acordurilor de asociere, astfel încât aplicarea provizorie a acestora să aibă loc cât mai curând posibil după semnare. În cazul îndeplinirii tuturor cerinţelor şi al semnării ulterioare a acordurilor de asociere, eurodeputaţii cer să fie ratificate în întregime, în cel mai scurt timp posibil, acordurile cu cele două ţări, înainte de finalul actualului mandat al Comisiei. În plus, ei solicită să se aloce R. Moldova şi Georgiei asistenţa financiară suplimentară necesară.

TITLURILE ZILEI

În ceea ce priveşte instabilitatea din regiunea separatistă Transnistria din Republica Moldova, membrii PE consideră că cererea din 18 martie a Tiraspolului de a deveni parte a Rusiei reprezintă "un pas periculos şi iresponsabil", reafirmându-şi sprijinul deplin pentru integritatea teritorială a R. Moldova. În acest sens, PE invită toate părţile să reia urgent dialogul, în cadrul formatului 5+2.

Aceste declaraţii politice ale Parlamentului European au fost introduse în rezoluţia referitoare la presiunea exercitată de Rusia asupra ţărilor din Parteneriatul Estic. "Este încă un pas spre perspectiva europeană a ţării noastre, ceea ce înseamnă că Republica Moldova merge ferm pe calea de a deveni candidată la aderare. Ţara noastră este pregătită să ceară acest drept", a declarat premierul moldovean, Iurie Leancă, după adoptarea acestui text.

Liderul Guvernului de la Chişinău a avut o discuţie la telefon cu Elmar Brok, preşedintele Comisiei pentru Afaceri Externe a Parlamentului European şi cu eurodeputata Monica Macovei, preşedinta Comitetului de cooperare cu Republica Moldova, cărora le-a mulţumit pentru sprijinul în adoptarea rezoluţiei. "Mă simt mândru pentru ţara mea! E o zi de bucurie pentru toţi cetăţenii Republicii Moldova, eforturile făcute în drumul nostru spre Uniunea Europeană dau roade! Astăzi, Parlamentul European a recunoscut dreptul Republicii Moldova de a fi membru al Uniunii Europene", a comentat, pe Facebook, Vlad Filat, preşedintele Partidului Liberal-Democrat de la Chişinău.

Într-un comunicat remis MEDIAFAX, Ministerul Afacerilor Externe a salutat faptul că rezoluţia afirmă că acordurile de asociere nu constituie "obiectivul final" al relaţiilor dintre statele Parteneriatului Estic şi UE. MAE "susţine activ angajamentul reiterat în rezoluţia Parlamentului European privind semnarea Acordurilor de Asociere şi de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător cu Republica Moldova şi Georgia şi aplicarea provizorie a acestora imediat după semnare". Totodată, Ministerul Afacerilor Externe salută apelul lansat de PE pentru desfăşurarea şi finalizarea procesului de ratificare a acordurilor cu cele două state înainte de încheierea mandatului actualei Comisii Europene.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici