Pentagonul trece la atac în privinţa securităţii cibernetice: Va investi mai mult în crearea de viruşi informatici

Departamentul american al Apărării şi-a dezvăluit joi strategia privind consolidarea securităţii reţelelor sale informatice şi dezvoltarea capacităţii de disuasiune pentru a face faţă mai bine atacurilor cibernetice.

Urmărește
751 afișări
Imaginea articolului Pentagonul trece la atac în privinţa securităţii cibernetice: Va investi mai mult în crearea de viruşi informatici

Pentagonul trece la atac în privinţa securităţii cibernetice: Va investi mai mult în crearea de viruşi informatici (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"În secolul al XXI-lea, octeţii sunt la fel de periculoşi ca gloanţele şi bombele", a declarat secretarul adjunct al Apărării, William Lynn, prezentând noua strategie a Pentagonului.

"Câteva apăsări de taste pe tastatura unui calculator într-o ţară pot avea un impact în celălalt colţ al planetei cât ai clipi din ochi", a declarat el.

Această strategie, care consideră spaţiul virtual un câmp de acţiune la fel ca marea, domeniul aerian sau spaţiul, prevede nu numai instalarea de firewall, ci şi convingerea potenţialor adversari că nu merită efortul.

TITLURILE ZILEI

O abordare pur defensivă nu permite deţinerea unei strategii coerente, a afirmat la rândul său generalul James Cartwright, adjunctul şefului Statului Major Interarme, evocând linia Maginot.

"Până în prezent, 90 la sută din atenţia noastră se concentra pe construcţia de firewall, iar 10 la sută din mijloace pentru a împiedica un atac", a explicat el. Obiectivul este de acum să se ia în calcul atât disuasiunea, cât şi protecţia, potrivit lui.

"De fiecare dată când cineva cheltuieşte câteva mii de dolari pentru a concepe un virus, noi cheltuim milioane (pentru a-l preîntâmpina). Suntem de partea necorespunzătoare şi trebuie să schimbăm acest lucru", a adăugat el, fără alte precizări.

Potrivit Washington Post, această atitudine mai ofensivă conduce la conceperea unor viruşi care pot sabota reţelele inamice, ca Stuxnet împotriva programului nuclear iranian.

Un atac informatic nu va antrena totuşi un răspuns militar, a afirmat generalul Cartwright. Dar William Lynn a precizat că Statele Unite îşi rezervă dreptul la un "răspuns militar proporţional şi justificat" la aceste atacuri.

Cu 15.000 de reţele şi şapte milioane de calculatoare răspândite în sute de instalaţii în lume, apărarea americană este vizată de milioane de atacuri în fiecare zi.

În martie, 24.000 de fişiere informatice referitoare la sisteme de arme în curs de dezvoltare au fost furate, a recunoscut secretarul adjunct al Apărării William Lynn.

Autorul acestei intruziuni nu a fost identificat dar "credem că acest lucru a fost comis de un serviciu de informaţii străin", a afirmat el.

Noua strategie, a cărei versiune neclasificată a fost publicată, prevede în special cooperarea cu Departamentul de Securitate Internă, sectorul privat şi aliaţii pentru a proteja mai bine informaţiile sensibile.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici