Peste 20.000 de imigranţi au sosit în Grecia într-o săptămână - jumătate faţă de numărul din 2014

Aproximativ 20.843 de imigranţi au sosit în Grecia în perioada 8-14 august, a anunţat marţi ONU, reprezentând aproape 50% din totalul imigranţilor veniţi pe mare în această ţară în 2014, iar în iulie au venit 50.242, mai mulţi decât cei 43.500 de imigranţi de anul trecut, relatează Le Monde.

Urmărește
158 afișări
Imaginea articolului Peste 20.000 de imigranţi au sosit în Grecia într-o săptămână - jumătate faţă de numărul din 2014

Peste 20.000 de imigranţi au sosit în Grecia într-o săptămână - jumătate faţă de numărul din 2014 (Imagine: HEPTA)

Marea majoritate a imigranţilor care au sosit săptămâna trecută în Grecia proveneau din Siria (82%). Afganii reprezentau 14% din total, iar iranienii 3%.

Înaltul Comisariat ONU pentru Refugiaţi (UNHCR) subliniază că "ritmul sosirilor nu face decât să crească în aceste ultime săptămâni", iar "marea majoritate a acestor nou-veniţi ar trebui să primească statutul de refugiaţi".

Profitând de condiţiile meteorologice bune din această vară, numărul persoanelor care încearcă să traverseze Marea Egee către malurile europene creşte în continuare.

Pentru a traversa zona dintre Bodrum, un oraş balnear turc, şi Insula greacă Kos, "candidaţii" la acest exil plătesc peste 1.000 de dolari (900 de euro).

Este vorba despre cea mai scurtă distanţă între Turcia şi Europa, pe care imigranţii o parcurg la bordul unor ambarcaţiuni mici sau bărci pneumatice.

La rândul ei, Turcia a anunţat că a salvat, în perioada 17 iulie-17 august, aproape 18.300 de imigranţi de pe Marea Egee.

UNHCR lansează de luni de zile avertismente cu privire la faptul că această criză a refugiaţilor ia amploare pe insulele greceşti. Înaltul Comisariat ONU cere o consolidare de urgenţă a structurilor de primire atât pe insule, cât şi în restul ţării.

De asemenea, Agenţia ONU le "recomandă autorităţilor elene să creeze o structură unică însărcinată cu coordonarea răspunsului în situaţii de urgenţă" la această criză şi să "creeze un mecanism de asistenţă umanitară adecvat".

- Insula Kos, în centrul traiectoriilor imigranţilor către Europa

Insula Kos, situată la aproximativ 20 de kilometri de coastele turceşti, este principala destinaţie a acestor refugiaţi care provin din Orientul Mijlociu sau din Orientul Extrem.

Insula, care are o suprafaţă de 287 de kilometri pătraţi, numără 33.000 de locuitori şi turişti în timpul verii şi nu are structuri de primire pentru imigranţi.

Refugiaţii dorm în corturi sau în adăposturi improvizate ridicate în parcuri, pe străzi, pe chei şi pe plaje. Sunt necesare mai multe zile, în unele cazuri mai multe săptămâni, ca să fie înregistraţi de către poliţia greacă, pentru li se elibera permise de trecere care să le permită să-şi continue drumul către Atena şi alte state europene.

Aproximativ 2.000 de persoane trăiesc în condiţii extrem de precare, potrivit ONG-ului Médecins sans frontières (MSF) - singura organizaţie nonguvernamentală prezentă pe insulă. Între aceste persoane se află numeroase familii cu bebeluşi şi copii mici - care stau la coadă, la temperaturi de 32 de grade Celsius, fără nicio instalaţie sanitară în preajmă, fără umbră şi fără adăpost şi care sunt nevoite să "escaladeze grilajele pentru a cumpăra apă".

Potrivit statisticilor Organizaţiei Internaţionale pentru Migrări (OIM), aproape 250.000 de persoane au traversat Mediterana anul acesta, cu scopul de a ajunge în Europa. Peste 2.000 de persoane - bărbaţi, femei şi copii - au murit pe mare, începând din inauarie încoace.

Comisia Europeană (CE) a aprobat, la începutul lui august, deblocarea unui ajutor în valoare de 2,4 miliarde de euro pentru o perioadă de şase ani, cu scopul de a ajuta statele europene să facă faţă numărului tot mai mare de imigranţi care sosesc pe teritoriile lor. Grecia a obţinut un ajutor în valoare de 474 de milioane de euro.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici