Peste 25.000 de persoane au manifestat împotriva austerităţii la Atena şi Salonic - FOTO

Peste 25.000 de persoane au manifestat joi la Atena şi Salonic, principalele două oraşe greceşti, împotriva prelungirii politicilor de austeritate, în paralel cu o grevă de 24 de ore la care participă atât sindicate din sectorul privat, cât şi din sectorul public.

Urmărește
134 afișări
Imaginea articolului Peste 25.000 de persoane au manifestat împotriva austerităţii la Atena şi Salonic - FOTO

Peste 25.000 de persoane au manifestat împotriva austerităţii la Atena şi Salonic (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Potrivit poliţiei, aproximativ 18.000 de persoane s-au adunat joi după-amiaza în centrul Atenei, unde circulaţia a fost întreruptă, şi au defilat până la Parlament, în Piaţa Syntagma, scena unor importante manifestaţii de la începutul crizei, în 2010.

"Nu şomajului parţial, nu concedierilor. Da unui loc de muncă stabil şi permanent", "Puneţi capăt sărăciei, răsturnaţi (Guvernul) acum", se putea citi pe banderole.

Această manifestaţie are loc cu aproape o săptămână înainte de votul în Parlament asupra bugetului pentru 2015, care continuă o politică de reducere a cheltuielilor, în special în domeniile Sănătăţii şi Educaţiei.

"Salariul meu a scăzut cu 40% de la începutul crizei. Trebuie ca acest Guvern să plece pentru ca lucrurile să se schimbe", spune Georges Papalexiou, un funcţionar în vârstă de 40 de ani.

Printre manifestanţi se află numeroşi pensionari şi şomeri. "Trebuie să nu te plângi şi să stai acasă. De aceea suntem aici, pentru a denunţa tăierea pensiilor şi ameninţarea cu alte reduceri", a declarat pentru AFP un pensionar sexagenar.

La Salonic (nord), al doilea cel mai important oraş grec, cel puţin 8.000 de persoane au manifestat în centru, potrivit poliţiei locale.

La originea acestei mobilizări, sindicatele GSEE (din sectorul privat) şi Adedy (sectorul public) denunţă "măsuri guvernamentale care întreţin Evul Mediu social, şomajul la un nivel record, politicile care fac din muncitori variabila de ajustare a crizei şi deficitelor".

În afară de transporturile în comun, greva a afectat şi legăturile aeriene - greva controlorilor de trafic aerian antrenând anularea unor zboruri din şi către Atena. Toate vapoarele erau, de asemenea, la chei, din cauză că docherii au încetat lucrul.

Serviciile publice, în special şcolile, spitalele şi băncile funcţionau în regim redus, iar mai multe sindicate - inclusiv ale angajaţilor din comerţ şi sectorul hotelier - şi-au îndemnat membrii să facă grevă.

Aceasta este cea de a doua grevă generală din acest an, după cea din aprilie. În Grecia au avut loc, începând din 2010, greve repetate împotriva politicilor de austeritate. Însă mobilizarea a scăzut sensibil de un an.

Grecia a revenit din acest la un ritm pozitiv de creştere, care urmează să se accelereze în 2015, după şase ani de recesiune în care şi-a pierdut un sfert din bogăţie.

Un loc de muncă din patru a dispărut în timpul crizei, potrivit Organizaţiei Internaţionale a Muncii (OIM), care a avertizat în această săptămână că există riscul unei "crize sociale prelungite".

Nivelul şomajului s-a stabilizat la 25,9% în august. Nivelul salariilor, în toate profesiunile, a scăzut în medie cu 23,8% de la începutul lui 2010.

Guvernul se află sub presiunea creditorilor - Uniunea Europeană (UE), Banca Centrală Europeană (BCE) şi Fondul Monetar Internaţional (FMI) -, care efectuează în prezent ultimul audit al economiei ţării înainte de ieşirea din programul de ajutorare, aflat în curs din 2010.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici