Pierre Pettigrew, reprezentant canadian la discuţiile privind regimul vizelor: Nu cred că România sau Bulgaria ar împiedica progresul UE. Problema este destul de delicată

Pierre Pettigrew, noul reprezentant canadian la discuţiile privind ratificarea acordului UE-Canada, a spus că nu crede că România sau Bulgaria ar avea interesul să împiedice progresul Blocului ca reacţie la faptul că ţara sa continuă să impună vize cetăţenilor lor, relatează Ici Radio Canada.

Urmărește
2588 afișări
Imaginea articolului Pierre Pettigrew, reprezentant canadian la discuţiile privind regimul vizelor: Nu cred că România sau Bulgaria ar împiedica progresul UE. Problema este destul de delicată

Pierre Pettigrew, noul reprezentant canadian la discuţiile privind ratificarea acordului UE-Canada: Nu cred că România sau Bulgaria ar împiedica progresul UE

Pierre Pettigrew speră ca acordul să fie încheiat "în primele luni ale anului 2017".

El se arată optimist în cazul României şi Bulgariei, care au exprimat reticenţe în a semna acordul din cauza nemulţumirii cu privire la faptul că statul canadian continuă să refuze eliminarea vizelor pentru cetăţenii lor.

"Nu cred că România sau Bulgaria ar avea interesul să împiedice progresul Uniunii Europene (...) pe baza unei probleme de acest fel", a declarat elmiercuri, într-un interviu.

"Cred, cu toată sinceritatea, că vor exista soluţii la această problemă care este destul de delicată", a adăugat el, menţionând că ministrul Imigraţiei, John McCallum, se ocupă deja de caz.

"Sunt acolo pentru a veni în sprijinul unui proiect care merge bine. Dar vrem să ne asigurăm că nu ne scapă nimic, având în vedere că ajungem la punctul final", a declarat Pettigrew.

Precum Guvernul liberal, el nu pare să se teamă că ieşirea Marii Britanii din UE ar putea pune acordul în pericol, comentează Ici Radio Canada.

"Când privim la realitatea actuală, cred că Uniunea Europeană are nevoie de veşti bune. Marea Britanie are de asemenea nevoie de veşti bune", a susţinut el.

Canada solicită în prezent vize cetăţenilor români şi bulgari, în timp ce Statele Unite solicită vize cetăţenilor din cinci state membre UE.

În luna mai, ambasadorii din România şi Bulgaria au trimis o scrisoare la Uniunea Europeană în care susţin că statele lor ar putea vota împotriva Acordului comercial UE-Canada în semn de protest faţă de refuzul Guvernului de la Ottawa de a elimina vizele în cazul cetăţenilor români şi bulgari, informa publicaţia EUObserver.

"Ar fi foarte dificil ca, în actualul context, guvernele din Bulgaria şi România să găsească argumente în favoarea adoptării Acordului economic şi comercial complet Canada-UE (CETA), dat fiind că Guvernul canadian continuă să aplice un tratament discriminatoriu cetăţenilor noştri", se arata într-o scrisoare a ambasadorilor român şi bulgar la Uniunea Europeană.

Sintagma "tratament discriminatoriu" este o referire la menţinerea de către Canada a vizelor de călătorie pentru cetăţenii români şi bulgari.

"Lipsa unui angajament din partea părţii canadiene şi a stabilirii unui termen pentru eliminarea vizelor constituie un obstacol politic grav asupra perspectivei ca Guvernul bulgar să aprobe acordul comercial", a declarat atunci ambasadorul Bulgariei, Dimităr Tzancev, la reuniunea de la Bruxelles.

Conform unui diplomat european, declaraţia reprezentantului Bulgariei a fost primită atunci cu tăcere de către ceilalţi participanţi la reuniune.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici