- Home
- Externe
- LONDRA, (23.08.2013, 11:08)
- Valentin Vidu - Mediafax
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Poliţia britanică a deschis o anchetă după examinarea documentelor confiscate lui David Miranda
Poliţia britanică a anunţat joi că a deschis o "anchetă penală" după ce a început examinarea documentelor confiscate lui David Miranda, partenerul şi colaboratorul jurnalistului de la The Guardian aflat la originea dezvăluirilor despre programe de supraveghere americane şi britanice.
Urmărește
153 afișări
Poliţia britanică a deschis o anchetă după examinarea documentelor confiscate lui David Miranda (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Înalta Curte de la Londra a limitat, concomitent, examinarea documentelor confiscate, interzicând poliţiei şi Guvernului să "inspecteze, copieze sau împărtăşească" aceste date altfel decât "în scopul protejării securităţii naţionale".
David Miranda a angajat o procedură judiciară după ce a fost arestat, duminică, pe Heathrow, unde a fost interogat timp de aproape nouă ore în baza unei legi antiteroriste şi căruia i-a fost confiscat materialul informatic.
Poliţia s-a felicitat "că Înalta Curte a respins o încercare de a împiedica continuarea examinării documentelor confiscate".
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Trăiești în Democrație, ai putere absolută. Se numește VOT!
-
Encode susţine acţiunea lui Elon Musk împotriva transformării OpenAI într-o entitate profitabilă
-
Ion Cristoiu: Anticomunismul – între născociri şi realitate
-
Gruparea Houthi anunţă că va continua să atace Israelul în ciuda loviturilor asupra Yemenului
"Salutăm decizia Curţii care autorizează continuarea examinărilor noastre asupra unor elemente - conţinând mii de documente confidenţiale aparţinând serviciilor de informaţii - cu scopul de a proteja vieţi şi securitatea naţională", a anunţat Scotland Yard într-un comunicat.
"Un prim examen al elementelor confiscate a permis identificarea unor materiale extrem de sensibile, a căror divulgare ar putea pune vieţi în pericol. Ca atare, Secţia contraterorism din cadrul poliţiei (SO15) a deschis astăzxi (joi) o anchetă penală", a adăugat poliţia metropolitană, fără să ofere alte precizări.
Avocaţi ai lui David Miranda au sesizat Înalta Curte pentru a cere un ordin menit să protejeze confidenţialitatea documentelor confiscate, pe care le-au calificat drept "material jurnalistic sensibil".
Măsura dispusă de justiţie este valabilă până pe 30 august, dată la care Înalta Curte va examina din nou necesitatea unui asemenea ordin, aşteptând să se pronunţe pe fond, adică asupra legalităţii acestei reţineri.
Gwendolen Morgan, o avocată a lui David Miranda, a apreciat că această decizie reprezintă o "victorie parţială" pentru clientul său.
"Ministerul de Interne şi poliţia au, acum, şapte zile să dovedească faptul că există o ameninţare reală la adresa securităţii naţionale, în loc să se încăpăţâneze să facă afirmaţii ca cele de astăzi (joi)", a declarat ea la ieşirea de la tribunal.
Arestarea lui David Miranda a suscitat un val de indignare şi a adus Londrei critici din partea Braziliei, Germaniei, Rusiei şi Consiliului Europei. Joi, vicepreşedinta Comisiei Europene (CE) Viviane Reding a exprimat, de asemenea, "îngrijorări" cu privire la libertatea presei.
Autorităţile britanice au fost totodată criticate pentru ordonarea distrugerii, în urmă cu o lună, a unor documente secrete încredinţate ziarului de către Edward Snowden, un fost consultant al Agenţiei Naţionale americane pentru Securitate (NSA), căutat pentru spionaj de către Washington şi refugiat în Rusia.
Această polemică cu privire la atitudinea Londrei intervine în contextul în care, după două luni de la dezvăluirile lui Snowden, administraţia americană a recunoscut miercuri că NSA a acţionat ilegal interceptând e-mailuri ale unor americani fără legătură cu terorismul.
David Miranda este partenerul lui Glenn Greenwald, un jurnalist de la The Guardian care se află la originea publicării unor documente obţinute de către Edward Snowden, şi l-a ajutat în această activitate.
La arestarea sa, duminică, brazilianul era în tranzit de la Berlin la Rio, unde locuieşte împreună cu partenerul său. Tocmai petrecuse o săptămână în Germania, unde a locuit la documentarista americană Laura Poitras, pe care Edward Snowden a ales-o, alături de Glenn Greenwald, să îşi facă dezvăluirile.
David Miranda, căruia i-au fost confiscate în cursul interogatoriului calculatorul, telefonul mobil şi cardurile de memorie, potrivit avocaţilor săi, subliniază că recursul la legislaţia antiteroristă (Schedule 7 din Terrorism Act 2000) este ilegală în cazul său.
Redactorul-şef al The Guardian Alan Rusbridger s-a declarat "extrem de îngrijorat" de faptul că legislaţia antiteroristă este "utilizată în mod greşit pentru a ocoli protecţia materialului jurnalistic", îndemnând la organizarea unei dezbateri publice asupra supravegherii în masă.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Le Figaro scrie despre „sfârșitul jalnic al domniei lui Klaus Iohannis”.Ce s-a întâmplat cu demersurile de suspendare din funcție a Președintelui
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Citește și: De ce l-au reţinut britanicii pe David Miranda
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
COVID a fost scăpat dintr-un laborator din China, potrivit FBI. Agenția nu a avut voie să-l informeze pe Biden
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
De la anul „ultra-bogaţilor”, la cel în care trebuie să ne confruntăm cu consecinţele deceniilor de acumulări de datorii. Ce s-ar putea întâmpla în 2025?
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
PROSPORT.RO
BREAKING! Încă o dramă pentru familia celor trei români morți pe E85! Din păcate, este vorba despre tatăl bărbatului
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 23:00
Gruparea Houthi anunţă că va continua să atace Israelul în ciuda loviturilor asupra Yemenului
-
ieri, 22:47
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1038. Ucraina ar putea fi nevoită să se retragă din regiunea Kursk până în primăvară, avertizează oficialii americani / Rusia creşte producţia de drone Shahed la fabrica din Tatarstan / ISW: Putin respinge planul de pace elaborat de echipa lui Trump / Reuters: Rusia utilizează Bitcoin pentru plăţile internaţionale