Poliţia britanică a deschis o anchetă după examinarea documentelor confiscate lui David Miranda

Poliţia britanică a anunţat joi că a deschis o "anchetă penală" după ce a început examinarea documentelor confiscate lui David Miranda, partenerul şi colaboratorul jurnalistului de la The Guardian aflat la originea dezvăluirilor despre programe de supraveghere americane şi britanice.

Urmărește
153 afișări
Imaginea articolului Poliţia britanică a deschis o anchetă după examinarea documentelor confiscate lui David Miranda

Poliţia britanică a deschis o anchetă după examinarea documentelor confiscate lui David Miranda (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Înalta Curte de la Londra a limitat, concomitent, examinarea documentelor confiscate, interzicând poliţiei şi Guvernului să "inspecteze, copieze sau împărtăşească" aceste date altfel decât "în scopul protejării securităţii naţionale".

David Miranda a angajat o procedură judiciară după ce a fost arestat, duminică, pe Heathrow, unde a fost interogat timp de aproape nouă ore în baza unei legi antiteroriste şi căruia i-a fost confiscat materialul informatic.

Poliţia s-a felicitat "că Înalta Curte a respins o încercare de a împiedica continuarea examinării documentelor confiscate".

"Salutăm decizia Curţii care autorizează continuarea examinărilor noastre asupra unor elemente - conţinând mii de documente confidenţiale aparţinând serviciilor de informaţii - cu scopul de a proteja vieţi şi securitatea naţională", a anunţat Scotland Yard într-un comunicat.

"Un prim examen al elementelor confiscate a permis identificarea unor materiale extrem de sensibile, a căror divulgare ar putea pune vieţi în pericol. Ca atare, Secţia contraterorism din cadrul poliţiei (SO15) a deschis astăzxi (joi) o anchetă penală", a adăugat poliţia metropolitană, fără să ofere alte precizări.

Avocaţi ai lui David Miranda au sesizat Înalta Curte pentru a cere un ordin menit să protejeze confidenţialitatea documentelor confiscate, pe care le-au calificat drept "material jurnalistic sensibil".

Măsura dispusă de justiţie este valabilă până pe 30 august, dată la care Înalta Curte va examina din nou necesitatea unui asemenea ordin, aşteptând să se pronunţe pe fond, adică asupra legalităţii acestei reţineri.

Gwendolen Morgan, o avocată a lui David Miranda, a apreciat că această decizie reprezintă o "victorie parţială" pentru clientul său.

"Ministerul de Interne şi poliţia au, acum, şapte zile să dovedească faptul că există o ameninţare reală la adresa securităţii naţionale, în loc să se încăpăţâneze să facă afirmaţii ca cele de astăzi (joi)", a declarat ea la ieşirea de la tribunal.

Arestarea lui David Miranda a suscitat un val de indignare şi a adus Londrei critici din partea Braziliei, Germaniei, Rusiei şi Consiliului Europei. Joi, vicepreşedinta Comisiei Europene (CE) Viviane Reding a exprimat, de asemenea, "îngrijorări" cu privire la libertatea presei.

Autorităţile britanice au fost totodată criticate pentru ordonarea distrugerii, în urmă cu o lună, a unor documente secrete încredinţate ziarului de către Edward Snowden, un fost consultant al Agenţiei Naţionale americane pentru Securitate (NSA), căutat pentru spionaj de către Washington şi refugiat în Rusia.

Această polemică cu privire la atitudinea Londrei intervine în contextul în care, după două luni de la dezvăluirile lui Snowden, administraţia americană a recunoscut miercuri că NSA a acţionat ilegal interceptând e-mailuri ale unor americani fără legătură cu terorismul.

David Miranda este partenerul lui Glenn Greenwald, un jurnalist de la The Guardian care se află la originea publicării unor documente obţinute de către Edward Snowden, şi l-a ajutat în această activitate.

La arestarea sa, duminică, brazilianul era în tranzit de la Berlin la Rio, unde locuieşte împreună cu partenerul său. Tocmai petrecuse o săptămână în Germania, unde a locuit la documentarista americană Laura Poitras, pe care Edward Snowden a ales-o, alături de Glenn Greenwald, să îşi facă dezvăluirile.

David Miranda, căruia i-au fost confiscate în cursul interogatoriului calculatorul, telefonul mobil şi cardurile de memorie, potrivit avocaţilor săi, subliniază că recursul la legislaţia antiteroristă (Schedule 7 din Terrorism Act 2000) este ilegală în cazul său.

Redactorul-şef al The Guardian Alan Rusbridger s-a declarat "extrem de îngrijorat" de faptul că legislaţia antiteroristă este "utilizată în mod greşit pentru a ocoli protecţia materialului jurnalistic", îndemnând la organizarea unei dezbateri publice asupra supravegherii în masă.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici