Poliţia din Londra, în vizită în România pentru a-i descuraja pe români să imigreze

Poliţia metropolitană a efectuat o vizită într-o zonă rurală din Romania, cu scopul de a-i convinge pe locuitorii săraci să nu imigreze în Marea Britanie de la 1 ianuarie, după anularea restricţiilor impuse românilor pe piaţa muncii britanice.

Urmărește
2712 afișări
Imaginea articolului Poliţia din Londra, în vizită în România pentru a-i descuraja pe români să imigreze

Poliţia din Londra, în vizită în România pentru a-i descuraja pe români să imigreze (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Potrivit BBC, Comisarul-şef Adrian Usher de la Barnet, în nordul Londrei, zona cu cei mai mulţi români din Marea Britanie, mulţi dintre ei romi, vrea să-i descurajeze pe români să plece în Marea Britanie dacă nu au un loc de muncă garantat, prezentându-le riscurile de a fi exploataţi, scrie reporterul Paul Kenyon de la emisiunea BBC One Panorama. Kenyon a însoţit poliţia în această vizită în Transilvania, iar reportajul pe care l-a realizat, ”The Romanians are Coming?” (Vin românii?), urmează să fie difuzat luni seara pe BBC One.

Usher a vizitat satul Apata din Carpaţi, după ce s-a constatat, în urma evacuării unor români care au ocupat un teren al unui club de fotbal din Hendon, în iunie, că 65 dintre cele 68 de persoane surprinse dormind în adăposturi improvizate proveneau din această localitate.

”Dacă veniţi în Marea Britanie fără un loc de muncă, atunci vă veţi confrunta cu riscul de a fi exploataţi sau de a fi victimele unor infractori”, le-a spus el sătenilor. Situaţia românilor care imigrează a Londra este la fel de importantă ca cea a londonezilor, a adăugat comisarul. ”Nu sunt aici să comentez vreun subiect anume. Suntem aici pentru a-i proteja pe toţi locuitorii Londrei, inclusiv persoanele care vin la Londra în căutarea unui loc de muncă”, a subliniat el.

Un locuitor, Alexandru, a declarat pentru BBC că aproximativ 400 de săteni ar fi plecat deja spre Londra. El a spus că vărul său este primul care s-a dus la Londra şi că l-a urmat, după ce acesta i-a recomandat să se mute acolo. Alexandru a spus că a plecat pentru că este prea puţin de lucru în România, sătenii fiind pregătiţi să trăiască în tabere în Marea Britanie, în speranţa că se vor angaja să muncească la negru. El a adăugat că se pregăteşte să se întoarcă de Anul Nou la Cricklewood, în nordul Londrei, o zonă în care se află numeroşi imigranţi români.

”În pofida bunelor intenţii, multe dintre persoanele pe care le-am întâlnit când am fost acolo ar putea deveni o povară pentru contribuabilul britanic”, scrie Kenyon.

Alt imigrant, Alex, a declarat că provine dintr-un mic sat de romi din zona Apata şi că a muncit la negru în domeniul construcţiilor, la Cricklewood, timp de mai multe luni. El nu vorbeşte engleza, nu are vreo calificare, dar vrea să-şi aducă soţia şi copiii în Marea Britanie. ”Am muncit trei zile pe proprietatea unei persoane. M-au dus cu maşina departe, nici nu ştiam unde mă aflam sau cum să vin înapoi. M-a luat el cu maşina”, a declarat Alex, care nu a fost plătit. El intenţionează să muncească legal din ianuarie, după anularea restricţiilor pe piaţa muncii impuse românilor şi bulgarilor.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici