POLITICO: Mark Rutte îşi caută „mâna dreaptă” la NATO. Două femei din Europa de Est, printre preferinţe

  • Premierul olandez demisionar Mark Rutte va urma, în această toamnă, să preia funcţia de secretar general al NATO.
  • Înainte de a-şi începe mandatul, Rutte trebuie să îşi aleagă mâna dreaptă: secretarul general adjunct.
  • Două nume din Europa de Est se află printre opţiuni.
Urmărește
1628 afișări
Imaginea articolului POLITICO: Mark Rutte îşi caută „mâna dreaptă” la NATO. Două femei din Europa de Est, printre preferinţe

POLITICO: Mark Rutte îşi caută „mâna dreaptă” la NATO. Două femei din Europa de Est, printre preferinţe

Premierul olandez Mark Rutte îi va succeda lui Jens Stoltenberg la şefia alianţei Nord-Atlantice, în timp ce actualul adjunct al NATO, Mircea Geoană, care ocupă această funcţie din 2019, este aşteptat să se retragă, potrivit unor oficiali NATO care au făcut aceste declaraţii sub anonimat pentru POLITICO.

Un diplomat NATO de rang înalt din Europa de Vest a declarat că există un consens general în rândul aliaţilor că un est-european ar trebui să fie ales de Rutte în calitate de adjunct.

Printre cei care concurează pentru postul de secretar general adjunct al NATO se află doi foşti oficiali de rang înalt din Macedonia de Nord şi Bulgaria, două ţări aflate sub control sovietic până la sfârşitul Războiului Rece.

„Postul ar putea foarte bine să revină unei femei din Europa de Est”, a declarat pentru POLITICO fostul purtător de cuvânt al NATO, Oana Lungescu.

Două candidate, printre favoriţi

Numele fostului ministru al apărării din Macedonia de Nord, Radmila Šekerinska, a fost vehiculat pe scară largă, potrivit unui diplomat NATO şi unui înalt oficial NATO. În cazul în care ea va fi aleasă pentru postul de adjunct la NATO, ea va fi cel mai înalt oficial NATO din regiunea Balcanilor de Vest din afara Uniunii Europene, ţara devenind membru al Alianţei în urmă cu patru ani.

Un alt pretendent este fostul vicepremier al Bulgariei şi fost comisar european Mariya Gabriel, potrivit a doi oficiali care au cunoştinţă directă de planurile acesteia, notează POLITICO.

Pe lângă cele două candidate, există şi alte nume prezentate lui Rutte. Fostul prim-ministru leton Krišjānis Kariņš, care a dorit cândva postul lui Rutte, candidează pentru a fi adjunctul acestuia, potrivit unui înalt oficial leton.

Premierul olandez Mark Rutte a fost ales drept următorul secretar general al NATO în luna iunie. Acesta va prelua funcţia în luna octombrie, atunci când Jens Stoltenberg, actualul şef NATO, îşi va încheia mandatul. 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici